Híreink

Az erdőtüzek légi felderítésének és oltásának kutatás-fejlesztése - Doktori (PhD) Értekezés

2013. július 01.

Az erdőtüzek légi felderítésének és oltásának kutatás-fejlesztése - Doktori (PhD) Értekezés Az erdőtüzek természete és hagyományos eszközökkel történő oltásának vizsgálatából kiindulva a dolgozat a légi tűzoltás teljes követelményrendszerét, elméleti alapjait, taktikáját és gyakorlatát mutatja be jelentős nemzetközi kitekintéssel és saját kísérlettel bemutatva a lehetőségek tárházát. A téma tekintélyes irodalomjegyzékét is közli.

Részletek  



Harmadik fázis: megújul a Rosenbauer-kesztyű

2013. június 28.

Harmadik fázis: megújul a Rosenbauer-kesztyű A Rosenbauer folyamatos termékfejlesztési politikájának köszönhetően egy jól bevált termék újabb fejlesztési fázisa zárult le. A Safe Grip III az előd Safe Grip II folytatása; a mérnökök a kényelemre és a védőfunkciókra koncentráltak, de nem maradt el a gyár híres "optikai tuningja" sem.

Részletek  



Újabb pályázat az önkéntes tűzoltó egyesületek részére

2013. június 26.

Újabb pályázat az önkéntes tűzoltó egyesületek részére Az előző 120 millió forint összegű pályázatot követően újabb, ezúttal 100 millió forint összegre pályázhatnak az önkéntes tűzoltó egyesületek. Az augusztus 15-ig beadandó űrlapokon üzemeltetési költségre, tűzoltó technika felülvizsgálatára, szertár építésére, felújítására és EDR rádiók beszerzésére lehet pályázni. A pályázati kiírást adjuk közre.

Részletek  



Dr. Balog Imre emlékpályázat - Újszerű, gyakorlatias megközelítés

2013. június 24.

Dr. Balog Imre emlékpályázat - Újszerű, gyakorlatias megközelítés Ahogy korábban a pályázati felhívást is közzétettük, hírt adunk a pályázat eredményhirdetéséről is, amely az idén az árvíz miatt kicsit késett, de rendkívül szoros versenyt hozott. A másik újdonsága, hogy az első helyezést újra Veres György tűzoltó alezredes nyerte, szorosan mögötte Kiss Róbert százados végzett.

Részletek  



Beépített tűzjelző berendezés karbantartók szakmai továbbképzése

2013. június 21.

Beépített tűzjelző berendezés karbantartók szakmai továbbképzése Balatonföldváron, a Hotel Jogarban 2013. június 5-én és 6-án a tűzoltó készülék karbantartók mellett a beépített tűzjelző berendezések karbantartói részére szervezett konferencián közel 120 fő vett részt. A konferencián a résztvevők első kézből értesülhettek a tűzjelző berendezések létesítésének és üzemeltetésének aktuális kérdéseiről, a tűz- és hibaátjelző rendszerek kialakításával, átalakításával kapcsolatos szabályok változásáról. Emellett jogalkotás és az érdeklődésre számot tartó ügyek állásáról is szóltak az előadók. Az elhangzott előadásokat adjuk közre.

Részletek  



Tűzoltó készülék karbantartók szakmai továbbképzése

2013. június 21.

Tűzoltó készülék karbantartók szakmai továbbképzése Balatonföldváron, a Hotel Jogarban 2013. június 5-én és 6-án a tűzoltó készülék karbantartók részére szervezett konferencián közel 120 fő vett részt. A konferencián a karbantartók első kézből értesülhettek a jogalkotás és az érdeklődésre számot tartó ügyek állásáról, arról is hallhattak, hogy mit tettek a jogszabály előkészítők és mit terveznek a jövőben. Természetesen a továbbképzés lehetőséget biztosított kérdések, vélemények megvitatására is, hisz jelen voltak a tűzvédelmi és a piacfelügyeleti hatóságok, szervezetek képviselői. Az elhangzott előadásokat adjuk közre.

Részletek  



Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

2013. június 20.

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról Balatonföldváron június 5.6-án tartott előadásán Érces Ferenc tű. ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSZ) szóló előadásában ismertette a kidolgozás menetét, a fő változásokat és újításokat – közte a tűzveszélyességi osztályba sorolás megszűnését és helyette a kockázati osztályba sorolás bevezetését. Hangsúlyozta az egyéni (például: tervezői) felelősség fontosságát az új előírások alkalmazása során, melyhez az új OTSZ-hez tervezett tűzvédelmi műszaki irányelvek nyújtanak iránymutatást. Az előadást adjuk közre.

Részletek  



Forró téma a IV. TMKE Szakmai Napon Bugyiban

2013. június 18.

Forró téma a IV. TMKE Szakmai Napon Bugyiban Immár 4. alkalommal tart szakmai napot 2013. július 5. péntek délután a Forster Vadászkastélyban a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete. Ezúttal rendhagyó módon egy pódiumbeszélgetéssel. A téma a CPR nagyon aktuális, hisz július 1-től kell alkalmazni és alapvető változást hoz az építési termékek forgalmazói, felhasználói és tervezői számára. Milyen hatása lesz ennek a tűzvédelmi tervezői, szakértői munkára?

Részletek  



Gondolatok az etika, erkölcs fogalmáról

2013. június 14.

Gondolatok az etika, erkölcs fogalmáról Hivatás vagy szakma? Milyen értékekkel, értékviszonyokkal, hagyományokkal, szervezeti kultúrával rendelkezünk? Mit jelent mindez egy új szervezetnél? Mit jelent a „jó” keresése? Milyen kihívásokkal kell szembenézni a fiatal hivatásos állománnyal foglalkozóknak ebben a folyamatban? Mire lehet építeni?

Részletek  



A tűzoltásvezetők döntéseinek néhány aspektusa elméleti szempontból

2013. június 12.

A tűzoltásvezetők döntéseinek néhány aspektusa elméleti szempontból A döntéselmélet, mint a szervezés és vezetéstudomány részterülete csupán néhány évtizedes kutatási múltra tekint vissza. Külön tudománnyá válását a gazdasági szféra kockázatcsökkentő elvárásának kényszere jelentősen elősegítette. Ezért a döntéselmélet alapvetően olyan területeket vizsgált, ahol a döntéshozónak a hosszútávra kiható döntések meghozatalához nagyságrendekkel több idő áll rendelkezésére, mint a percek -, de még inkább másodpercek - alatt döntéskényszer alá kerülő tűzoltásvezetők, vagy mentés irányítók. Természetesen a feltételrendszerek és a körülmények sem hasonlóak, így a döntési mechanizmus sem lehet azonos. A kutatások azt mutatják, hogy a kényszerű döntéseket meghozók nem a klasszikus elemző, problémamegoldó gondolkodás mechanizmusa alapján döntenek, hanem ún. felismerés alapú döntést (recognition primed decision) hoznak.

Részletek  



Tűzvédelmi burkolatok helyes szemléletű kialakítása Harmathy szabályainak elemzésével

2013. június 11.

Tűzvédelmi burkolatok helyes szemléletű kialakítása Harmathy szabályainak elemzésével Harmathy Tibor “Ten Rules of Fire Endurance Ratings” címmel jelentette meg az összetett épületszerkezetek tűzállóságára vonatkozó szemléleti szabályait a Fire Technology 1964. júliusi kiadásában. Cikkünk célja, hogy bemutassa a hazánkban kevéssé ismert Harmathy-féle szabályokat és értékelje azok mai érvényességét a megjelenésüket követő több mint 45 év elteltével, továbbá az értékelésen túl szemléleti következtetéseket vonjon le az összetett, sok rétegből álló mai épületszerkezetek kialakítására, helyes tűzvizsgálati előkészítésére és megfelelő kivitelezésre történő alkalmazhatóságukról.

Részletek  



Free-Cooling, Night-cooling kánikula idején - természetesen füstelvezetőkkel

2013. június 10.

Free-Cooling, Night-cooling kánikula idején - természetesen füstelvezetőkkel Idén is menetrendszerűen megérkezett a nyár. A nyárhoz tartozó kánikula mégis meglepetésként, mondhatni váratlanul éri az embereket. Nincs ez másként a csarnokokat üzemeltetőknél sem. A kánikula első hetének vége felé megszaporodnak azok a telefonhívások, amelyek az után érdeklődnek, lehet-e a hő- és füstelvezető kupolákat szellőzésre is használni. A válasz természetesen igen, de mint mindenre, erre is igaz: csak kellő körültekintéssel. Járjuk kicsit körbe, hogyan lehet megoldani ezt a feladatot.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90