Híreink

Tűzoltó készülék karbantartók szakmai továbbképzése

2013. június 21.

Balatonföldváron, a Hotel Jogarban 2013. június 5-én és 6-án a tűzoltó készülék karbantartók részére szervezett konferencián közel 120 fő vett részt. A konferencián a karbantartók első kézből értesülhettek a jogalkotás és az érdeklődésre számot tartó ügyek állásáról, arról is hallhattak, hogy mit tettek a jogszabály előkészítők és mit terveznek a jövőben. Természetesen a továbbképzés lehetőséget biztosított kérdések, vélemények megvitatására is, hisz jelen voltak a tűzvédelmi és a piacfelügyeleti hatóságok, szervezetek képviselői. Az elhangzott előadásokat adjuk közre.


A tűzoltó készülékek forgalmazásával, karbantartásával, a tűzoltó vízforrások felülvizsgálatával kapcsolatos jogszabályi előírásokról, változásokról, és kérdésekről Barta-Vámos László tű. százados tartott előadást. Kitért a tűzoltó készülékek forgalmazására, karbantartására vonatkozó jelenlegi és tervezett jogszabályi előírásokra, továbbá a 2012 év végén bekövetkezett változásokra. Az előadás második részében a témához kapcsolódóan, a BM OKF a feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat ismertette.
 
Barta-Vámos László tű. százados Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén című előadásában ismertette a 2012. év végén 2013. január elején módosult jogszabályokat és hatásukat, továbbá a jövőben várható változásokat.
 
A Červinka tűzoltó készülékek megfelelőségével kapcsolatban, a 2012. júniusi továbbképzés óta eltelt időszak eseményeiről és az ügy kronológiájáról a BM OKF Katasztrófavédelmi Kutatóintézet (KKI) vezetője Szabó Attila tű. alezredes tartott előadást, melyben ismertette a jogszerűen forgalmazható, megfelelő Červinka tűzoltó készülékeket is.
 
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) részéről Pethő Sándor tartott előadást a Červinka tűzoltó készülékek forgalmazásával kapcsolatban lefolytatott piacfelügyeleti eljárásról és az ahhoz kapcsolódó vizsgálatokról. Az MKEH képviselője ismertette a tűzoltó készülékek megfelelőségét, a tanúsítás körülményeit, továbbá a piacfelügyeleti eljárás szabályait. A Červinka tűzoltó készülékkel kapcsolatban az előadó beszélt a Červinka tűzoltó készülékkel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás kronológiájáról és a tett intézkedésekről. Előadásában kitért a Červinka tűzoltó készülékkel összefüggésben az MKEH döntését megalapozó szakintézeti vizsgálatok eredményére.
 
 
A továbbképzés programja:
 
Aktuális és jövőbeni jogszabályi változások a bejelentés köteles tűzvédelmi szolgáltatások terén
Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Barta-Vámos László tű. szds. (Előadás: PDF)
 
Tűzoltó készülékek forgalmazása, karbantartása, tűzoltó vízforrások felülvizsgálata
Szabados László tű. őrnagy (Előadás: PDF)
 
A Cervinka tűzoltó készülékek megfelelősége
Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Kutató Intézet
Szabó Attila tű. alezredes (Előadás1: PDF)   (Előadás2: PDF)

Vissza

Ezt a hírt eddig 1420 látogató olvasta.