Híreink

Dr. Balog Imre emlékpályázat - Újszerű, gyakorlatias megközelítés

2013. június 24.

Ahogy korábban a pályázati felhívást is közzétettük, hírt adunk a pályázat eredményhirdetéséről is, amely az idén az árvíz miatt kicsit késett, de rendkívül szoros versenyt hozott. A másik újdonsága, hogy az első helyezést újra Veres György tűzoltó alezredes nyerte, szorosan mögötte Kiss Róbert százados végzett.


A rendkívüli árvízi helyzet miatt a kitűzött június 5. helyett június 20-án került sor az eredményhirdetésre.
Dr. Balogh Imre özvegyének (Dr. Balogh Imre korábban minisztériumi vezetőként a hazai tűzvédelem jelentős személyisége volt.) felajánlása alapján idén is pályázatot hirdetett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, a tűzvédelmi prevenció vagy elhárítás területét érintő, a szakterület fejlődését, fejlesztését támogató pályamű elkészítésére. Így a Dr. Balogh Imre nevét viselő, immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett pályázat célja, hogy ösztönözze a tűzvédelem olyan aktuális témáinak feldolgozását, amelyek hozzájárulnak a szakterület fejlődéséhez.
A díjért indulók május elejéig küldhették be pályaművüket, amelyet egy hatfős, a különböző szakterületek által delegált tagokból megalakított bizottság bírált el. A grémium tagja volt az országos tűzoltósági főfelügyelő mellett a tűzoltósági főosztály, a műszaki főosztály, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, valamint a Katasztrófavédelmi Szemle egy-egy képviselője is, akik 2013-ban új szempontrendszer alapján értékeltek. E szempontrendszer, hasonlóan egy diplomadolgozat bírálatához, különös figyelemmel volt a stilisztikai-formai, szakmai tartalmi követelmények mellett főként a szakmai újszerűségre, illetve a leírtak gyakorlati alkalmazhatóságra. A bizottság tagjai a jeligés pályázatokat pontozták és csak a pontozást követő bizottsági ülésen ismerték meg a dolgozatok szerzőinek nevét.
 
Egyhangú döntés született arról, hogy a legjobb pályamű Veres György A tűzoltási felvonulási terület vizsgálata című munkája. Az írás a tűzoltási felvonulási területek jelölését, biztosítását és annak problémáit vizsgálta, külföldi előírásokat a hazai szabályozás történetében vizsgálta. Fő erénye, hogy a tudatosabb beavatkozás segítés irányába mutat. A bírálók a borítékok bontásakor lepődtek meg igazán, hisz a nyertes már tavaly is első helyezést ért el, két évvel ezelőtt pedig különdíjban részesült.
 
A pontozás után csaknem holtverseny alakult ki két dolgozat között, így díjat kapott a második helyezett is. Kiss Róbert tű. százados „A gömbpanorámás felvételek felhasználási lehetőségei a katasztrófavédelemben” című munkájával bizonyította hozzáértését.
 
A bizottság további két pályaművet javasolt publikációra. Svéda Alex A lakosságriasztás lehetőségei különös tekintettel az informatika által nyújtott lehetőségekre című dolgozatát, és Csende Sándor Viktor Hibrid személygépkocsik címmel  benyújtott pályaművét.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1668 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: