Termékek

Műszaki

Új Rosenbauer járművek Svájcban

Új Rosenbauer járművek Svájcban

A Rosenbauer 38 új műszaki mentő és oltójárművet adtak át svájc egyik kantonjának, amelyeknek különleges igényeknek kellett megfelelniük: az ország topográfiája ugyanis problémássá teheti a mentést.

Részletek  Személyi mentesítő rendszerek új változatai

A Respirátor Zrt. a személyi mentesítő rendszerek új változatainak fejlesztését fejezte be, a KMOP-2009-1.1.4 pályázaton „Utánfutóra telepített képességbővítő rendszerelemek kifejlesztése a személyi mentesítő rendszerek speciális alkalmazási igényeihez” témában elnyert támogatásnak is köszönhetően. Ezeket a fejlesztési eredményeket mutatjuk be.

Részletek  Tűzoltó gépjárművek láthatóságának növelése

Tűzoltó gépjárművek láthatóságának növelése

Az EU-ban történt számos tragikus esemény hatására egyre nagyobb figyelmet és prioritást kap az utakon dolgozó tűzoltók láthatóságának fejlesztése. A tűzoltóknak és tűzoltóautóknak láthatónak kell lenniük, annak érdekében, hogy munkájuk során a biztonságuk biztosítva legyen. A járműveknek erőteljesebben észlelhetőnek kell lenniük, ezért a fluoreszcens színek alkalmazása különösen indokolt, hiszen ezek a színek nappal és éjjel egyaránt biztosítják a láthatóságot.

Részletek  Új megoldások - ahol a tűzoltót helyettesíteni kell, jönnek a robotok!

Új megoldások - ahol a tűzoltót helyettesíteni kell, jönnek a robotok! A tűzoltóságok munkáját a kárfelszámolások során sokszor tenné könnyebbé a munkát egy-egy speciális céleszköz, vagy szerszám. Vannak helyzetek, amikor a tűzoltás során a tűzoltót helyettesíteni kell. Ma már a gyakorlatban alkalmaznak távvezérelhető munkagépeket. Egy ilyen tűzoltástechnikai eszközt mutat be szerzőnk.   

Részletek  Új megoldások - praktikus vízből mentési megoldások

Új megoldások - praktikus vízből mentési megoldások A tűzoltóságok munkáját a kárfelszámolások során - melyek egyre nagyobb mértékben tolódnak el a műszaki mentések irányába – sokszor tenné könnyebbé a munkát egy-egy speciális céleszköz, vagy szerszám. Személy és tárgymentés vízről ma még komoly kihívás, mivel tehetjük könnyebbé? Nézzük mit alkalmaznak a nagyvilágban?  

Részletek  Új megoldások - hosszú légzésvédelmi idő

Új megoldások - hosszú légzésvédelmi idő A tűzoltóságok munkáját a kárfelszámolások során - melyek egyre nagyobb mértékben tolódnak el a műszaki mentések irányába – sokszor tenné könnyebbé a munkát egy-egy speciális céleszköz, vagy szerszám. Elhúzódó beavatkozásoknál különleges légzésvédelmi megoldásokra van szükség. Ettől a beavatkozások biztonságosabbak, hatékonyabbak lehetnek. 

Részletek  Új megoldások - egy praktikus, helytakarékos létra

Új megoldások - egy praktikus, helytakarékos létra A tűzoltóságok munkáját a kárfelszámolások során - melyek egyre nagyobb mértékben tolódnak el a műszaki mentések irányába – sokszor tenné könnyebbé a munkát egy-egy speciális céleszköz, vagy szerszám. Egy létra amellyel a végrehajtott beavatkozások egyszerűbbek, biztonságosabbak, hatékonyabbak lehetnek.

Részletek  Testre-szabott biztonság - Dräger vegyvédelmi ruhák

Testre-szabott biztonság - Dräger vegyvédelmi ruhák  A veszélyes anyagok jelenlétében végzett munka magas követelményeket támaszt az emberrel és anyaggal szemben. A sokféle veszélyes anyag ellen többféle védelmi mechanizmust dolgoztak ki a Dräger mérnökei. Az 50 éves tapasztalat mára 12 féle vegyi védőruhát eredményezett. Milyen bevetéshez, melyik védőfelszerelést nyújtja az optimális védelmet?

Részletek  Vegyi védőruha - új dimenzió a beavatkozók védelmében

Vegyi védőruha - új dimenzió a beavatkozók védelmében  A veszélyes anyagok jelenléte új fejlesztésekre sarkalta a Dräger mérnökeit. A CPS 7900 1/a típusú gáztörmör vegyvédő ruha új mértéket teremt ott, ahol veszélyes anyagok jelen vannak. Ez a hazai ellátottság szempontjából rendkívül figyelemre méltó fejlesztés.

Részletek  Műszaki mentés - Öntapadó fólia szélvédőhöz

Műszaki mentés - Öntapadó fólia szélvédőhöz

A 2010. évi Lipcsei Interschutz világkiállításon a műszaki mentési területen, nevezetesen a közúti balesetek során a járművek kitörő szélvédőinek biztonságos eltávolítására alkalmas speciális fóliát mutat be szerzőnk. Az ilyen eszközök nagyban segíthetik a sérültek biztonságosabb kiemelését, de a beavatkozók balesetvédelmét is. 

Részletek  Személykeresés katasztrófahelyzetben - eltűnt áldozatok észlelése

Személykeresés katasztrófahelyzetben - eltűnt áldozatok észlelése

Katasztrófahelyzetben az emberek keresése az egyik legsürgősebb feladat. Bár a mentő és kereső kutyák nagy segítségünkre vannak. Mégis ma már nélkülözhetetlen különleges technikai vívmányok állnak rendelkezésre, amelyek rendszert alkotnak. Ilyen berendezés együttest mutattak be az Interschutz kiállításon.

Részletek  Vegyi védőruha - új dimenzió a beavatkozók védelmében

Vegyi védőruha - új dimenzió a beavatkozók védelmében

A veszélyes anyagok jelenléte új fejlesztésekre sarkalta a Dräger mérnökeit. A CPS 7900 1/a típusú gáztörmör vegyvédő ruha új mértéket teremt ott, ahol veszélyes anyagok jelen vannak. Ez a hazai ellátottság szempontjából rendkívül figyelemre méltó fejlesztés.

Részletek  Magasból mentők és a legújabb fejlesztések a Bronto Skyliftnél

Magasból mentők és a legújabb fejlesztések a Bronto Skyliftnél

A Bronto Skylift, amely ma a világ vezető emelőgép és magasból mentő gyártó cégének tekinthető, idén is rengeteg látnivalót kínált az Interschutz kiállításon. A legfontosabb újdonságokra irányítjuk a figyelmet.

Részletek  Védőruhák a műszaki mentést végzők részére

Védőruhák a műszaki mentést végzők részére

Ma egy tűzoltó bevetési védőruha ára cca. nettó 150 ezer Forint. Ez a tűzoltók részére egyéni védőfelszerelésként 1.7 milliárd forintba kerül. Ezért elemi érdekünk ezek kíméletes használata, sőt ha csak ott használjuk, ahol erre szükség van még könnyebbé is válik a munkánk.

Részletek  NAUTILUS 8/1 a legkönnyebb búvárszivattyú

NAUTILUS 8/1 a legkönnyebb búvárszivattyú

A Rosenbauer International nem tétlenkedett, az új évet kategóriájának legkönnyebb búvárszivattyújának bemutatásával kezdte. A mindössze 30 kg súlyú szivattyú közel 1000 liter vizet szállít percenként és mindössze 8 mm vizet hagy maga után.

Részletek  Gyorstesztek alkalmazása az elsődleges felderítés során

Gyorstesztek alkalmazása az elsődleges felderítés során

Balesetek, robbanások, tüzek következtében veszélyes anyagok szabadulhatnak ki. Ilyen esetekben a kiáramló anyagok gyors azonosítása és a veszélyes anyaggal szennyezett terület behatárolása az egyik legfontosabb feladat annak érdekében, hogy az érintett területen élők és a beavatkozók biztonságát garantáljuk.

Részletek  Hogyan válasszuk hordozható gázkoncentráció mérőt?

Hogyan válasszuk hordozható gázkoncentráció mérőt?

Több megközelítés lehetséges a kiválasztásnál. Pl.: megközelíthetjük engedélyezési (ATEX robbanásbiztos kivitel és méréstani) valamint műszaki-technikai (reakció idő, pontosság, drift, élettartam, IP 67 védelem) oldalról. A másik lehetőség, amit most alkalmazunk, amikor gyakorlati-technikai oldalról közelítjük meg a személyi és hordozható mérőműszerek felhasználhatóságát.

Részletek  HEROS AQUADUX középkategóriájú gépjárműfecskendő

HEROS AQUADUX középkategóriájú gépjárműfecskendő

A HEROS Zrt. szerződést írt alá veszélyes ipari üzemekkel középkategóriájú gépjárműfecskendők gyártására és szállítására. A 2000 literes víztartállyal rendelkező AQUADUX fantázianévre hallgató tűzoltógépjárművek felépítménye „CORAL” technológiával készül. Újdonság, hogy 4 x 2-es országúti alvázra kerülnek, ami végre szakítást jelent a hazai beszerzési gyakorlat 4 x 4-es, összkerékhajtású szemléletével.

Részletek  Különleges felhasználás, különleges igények - Speciális Vegyi és Műszaki Mentő gépjármű!

Különleges felhasználás, különleges igények - Speciális Vegyi és Műszaki Mentő gépjármű! Hosszú és alapos előkészítő munkát valamint műszaki akadályokkal teli gyártási időszakot követően készült el a HEROS-nál, a százhalombattai FER TV részére szállított műszaki-vegyi mentő gépjármű. Az új jármű a FER régi mentőszerét váltja ki, a korábban is használt felszerelések megtartása mellett. Erre a költséghatékony megoldásra azért volt lehetőség, mert a felszerelések folyamatos karbantartása és időszakos cseréje miatt azok általános műszaki állapota továbbra is lehetővé teszi a biztonságos alkalmazásukat.

Részletek  HEROS Mini Rescue könnyű kategóriájú műszaki mentő

HEROS Mini Rescue könnyű kategóriájú műszaki mentő 19 darab kis hazai közúti gyorsbeavatkozó készült a HEROS-nál, olyan, amely a közúti baleseteknél nagyon hasznos segítőtárs lehet a sérült járművekből a gyors és szakszerű élet- és vagyonmentés végrehajtására.

Részletek    1 2