Termékek

Műszaki

Új megoldások - praktikus vízből mentési megoldások

A tűzoltóságok munkáját a kárfelszámolások során - melyek egyre nagyobb mértékben tolódnak el a műszaki mentések irányába – sokszor tenné könnyebbé a munkát egy-egy speciális céleszköz, vagy szerszám. Személy és tárgymentés vízről ma még komoly kihívás, mivel tehetjük könnyebbé? Nézzük mit alkalmaznak a nagyvilágban?  

Természetes vizeknél, jégről mentés során szükség lehet egy erős kötél adott helyre történő eljuttatására. Angliában gyártja a Balcan Engineering cég a Bell névre keresztelt előreszerelt dobható kötélzetét, melynek segítségével meglehetősen pontosan lehet egy adott pontra eljuttatni olyan kötelet, mellyel személy és tárgymentés is megoldható. Hossza 25 és 40 méteres kivitelű is lehet, Angliában számos tűzoltóságon rendszeresítetten megtalálható. 
 
 
 
1-2. számú képek, Különböző kivitelek és a célba juttatás módja, forrás: www.balcan.co.uk, 2011.
 
Vízparton maradva érdemes megvizsgálni a VersaDock International mentőhajóját. A hajó szó jelentésének teljes újragondolásával gyakorlatilag egy bármilyen formájú úszó komp, ponton alakítható ki technológiájuk segítségével. Terméküket elsősorban áradások esetére ajánlják azonban széleskörűen alkalmazható akár sekély (5cm mélységű) vizek mellett is. Motorral egyszerűen felszerelhető, de vontatható, tolható is. Mérete használat közben is módosítható és alakítható, vízen több önálló egység összekapcsolható percek alatt. Az alapkivitel 12 személyt szállíthat, kerekes székes rámpával valamint biztonsági korláttal ellátott és akár 3 tonna terhet is elbír így ideális mentési célra.
 

 
3. számú kép, Egy összeállítási forma, forrás:www.versadock.hu, 2011.
 
Pántya Péter tű. főhadnagy, személyzeti és munkaügyi kiemelt főelőadó
HÖT Berettyóújfalu, ZMNE KMDI doktorandusz

Vissza

Ezt a hírt eddig 2473 látogató olvasta.