Termékek

Műszaki

Magasból mentők és a legújabb fejlesztések a Bronto Skyliftnél

A Bronto Skylift, amely ma a világ vezető emelőgép és magasból mentő gyártó cégének tekinthető, idén is rengeteg látnivalót kínált az Interschutz kiállításon. A legfontosabb újdonságokra irányítjuk a figyelmet.

Újdonságok röviden
 
·        TLK23-12 típusú magasból mentő, 32m-es mentési magassággal és teljesen új formavilággal. (5. kép)
·        F 42 RLX emelő, amit Ausztriába, a mödlingi tűzoltóknak szállítottak. A berendezés maximális mentési magassága 42 méter, kinyúlása 30 méteres magasságban 19 méter, a kosár terhelhetősége 400 kg és a jármű menetkész, összeszerelt magassága csupán 3,6 méter.(1.kép)
·        F 44 SE BFP habkeverő rendszerrel, melynek mentési magassága 44 méter. A Bronto Foam Pro rendszer egy teljesen automata, mikroprocesszor által vezérelt és ellenőrzött adagoló rendszer, ami korlátlan víz és habáramlást biztosít különösen nagy pontossággal.(2.kép)
·        F 46 RPX, 46 méteres mentési magassággal. A bemutatott gépet, amely a kiállítás után a lipcsei tűzoltókhoz fog kerülni, kérésre mentő csúszdával és kiegészítő víz/hab sugárral is felszerelték. Az egységen újratervezett mentőkosár van, melyet elsősorban mozgássérültek mentésére fejlesztettek ki.
·        F 54 RLX: a hannoveri tűzoltóságnak készített gép 54 méteres mentési magassággal büszkélkedhet. Az egység 3800 liter/perc teljesítményű vízágyúval, Fire Dos habbekeverő rendszerrel és egy új fejlesztésű hőkamera rendszerrel láttak el.(3.kép)
 
Bronto Skylift F112 HLA – New World Record!
 
A fő látványosság - amelyet a kiállítás helyszínéhez közelítve, már az autópályáról is láthattunk - természetesen a vadonatúj, minden rekordot megdöntő Bronto Skylift F112 HLA (High Level Articulated) volt, amely jelenleg a világ legmagasabb teherautó alvázra szerelt magasból mentője, a maga szerénynek éppen nem mondható 112 méteres munkamagasságával. Mint a HLA sorozat minden tagját, természetesen az óriást is a megbízhatóság jellemzi, mindemellett növelték a biztonságot, a kezelő kényelmét és csökkentettek a fenntartási költségeken.
Az új F112 HLA-t egy összkerék meghajtású 600 Le-s, Mercedes Benz 76.60-as alvázra szerelték, ahol a 7(!) tengely közül 5 hajtott és 4 kormányzott. A Bronto Skylift üzletpolitikájának megfelelően természetesen más típusú és hajtásképletű alvázra is megépítik a monstrumot. A HLA csoport munkamagassága 81-112 méter között található, amely egyedülálló a Világon.
 
Az F112 HLA főbb technikai adatai:
  • Maximum munkamagasság: 112m
  • Maximum oldal kinyúlás: 32m
  • A kosár biztonságos terhelhetősége: 500kg
  • Közlekedési magasság (alváztól függően): 4,0m
  • Közlekedési hosszúság (alváztól függően): 19m
  • Jármű együttes menetkész tömege: 77t
  • Alváz típusa: Mercedes Benz 76.60 Allroad, 600 Le
 
Az új fejlesztésű hidraulika rendszernek köszönhetően rendkívül gyorsan dolgozik. A kosárhoz rozsdamentes rendszeren keresztül kerül a víz a vízágyúhoz, de található itt elektromos, magasnyomású víz, hidraulika és levegő csatlakozók is, melyek garantálják a nagy magasságban végzett munka zavartalanságát. A beépített számítógép segítségével a közvetett hibakeresés és diagnosztizálás is megoldott. A kosár kialakítása alternatív mentésre is alkalmas, pl. mentőcsúszda. Méreteihez képest gyors és könnyű a kezelhetősége és hosszát, valamint nagy súlyát meghazudtolóan jól mozog közúton és enyhe terepen is.
 
Technológiai újítások
 
A Bronto Care új fogalom, amely teljes életre szóló irányítást kínál a gépek számára. A Bronto extraneten keresztül (@Bronto) proaktív terméktámogatást is biztosít. Az online támogatási rendszer (TeleCare) segítségével a GSM hálózaton keresztül felismeri és javítja az operációs paraméterek hibáit.
Minden Bronto Skylift egységen található egy Bronto+ elektromos ellenőrző rendszer. A Bronto+ egy kezelő barát ellenőrző rendszer, ami engedi a működtetőt saját döntéseket hozni. A berendezés megmutat minden működési paramétert, mint például a mentőkosár terhelhetősége, a kinyúlás és magasság, az emelkedési szög, szélsebesség, és megad minden a kockázati tényezők szempontjából fontos információt.
Ezeken túl még számos új fejlesztés került bemutatásra, mint pl. a Bronto- Laser Rangefinder B-LRF (lézeres távolságmérő), melynek segítségével a talajról, kitalpalás nélkül is megvizsgálhatjuk, hogy az eszköz segítségével a kívánt cél vajon elérhető-e? Említhetjük még a hordozható talajösszetétel-vizsgálót, a kitalpalás biztonságához, a rádióvezérlésű kezelőegységet, amellyel talajszintről is kb. 100 méteres távolságig dolgozhatunk a géppel, vagy akár a virtuális szimulátor, aminek segítségével a kezelők 3D-s szemüveggel egy szobában is gyakorolhatnak.
 
A standon találkozhattunk még a Bronto Mobile Workshoppal is, ami egy teljes körűen felszerelt, szállítható szervizközpont karbantartáshoz, javításhoz.
Miskey Tamás tűzoltó őrnagy, parancsnok
Tűzoltó-parancsnokság, Veszprém

Képek

Vissza

Ezt a hírt eddig 2293 látogató olvasta.