Termékek

Műszaki

Új megoldások - hosszú légzésvédelmi idő

A tűzoltóságok munkáját a kárfelszámolások során - melyek egyre nagyobb mértékben tolódnak el a műszaki mentések irányába – sokszor tenné könnyebbé a munkát egy-egy speciális céleszköz, vagy szerszám. Elhúzódó beavatkozásoknál különleges légzésvédelmi megoldásokra van szükség. Ettől a beavatkozások biztonságosabbak, hatékonyabbak lehetnek. 

Elhúzódó beavatkozások során, mentési feladatoknál, ahol a légzésvédelem folyamatos alkalmazása szükséges, gyakran kevés lehet az általánosan használt egypalackos rendszer. A 30-40 perces használati idő meghosszabbítására számos megoldás kínálkozik, például a két azonos méretű palackos kivitel. A bányákban, speciális területeken már régóta alkalmazott kémiai elven működő légzőkészülékek egy fajtáját láthattuk a tavalyi Interschutz 2010. világkiállításon. A Fenzy Biomix vegyíti a sűrített levegős és a kémia oxigénes rendszert, így 2 órás működési időt ígér az általánosabbnál jobb minőségű levegővel. Itt fontos megemlíteni, hogy a technológiából adódóan a tisztán sűrített levegőhöz képest eltérő minőségű és melegebb levegőt lélegezhetünk a rendszerben, tehát a jobb minőség ígérete a hasonló technológiájú légzésvédelmi eszközöknél értett.

 


1-2. számú képek, Használat közben, saját fotó, Lipcse Interschutz 2010.
 
 A kivitel és használat nagyon hasonló a már megszokott sűrítettlevegős készülékekhez, könnyen begyakorolható az érintettek számára az eltérő működés. A maszk párátlanítása megoldott a beérkező levegővel és itt a túlnyomás is biztosított. Két 300 literes kompozit palack adja a sűrítettlevegős alapot és a további oxigénadagolást, regenerálást két KO2 cserélhető adapter biztosítja. A használt levegő párátlanítása és a CO2 megkötése során oxigénnel dúsul a rendszerben a levegő, azonban fel is melegszik, akár közel 40 °C-ra is. Ez véleményem szerint ronthatja az ilyen levegőt lélegző tűzoltó komfortérzetét és teljesítményét. Az eszköz lángálló, 1000 °C-os hőmérsékletet is elvisel 10 másodpercig.
 
Pántya Péter tű. főhadnagy, személyzeti és munkaügyi kiemelt főelőadó
HÖT Berettyóújfalu, ZMNE KMDI doktorandusz

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2331 látogató olvasta.