Termékek

Műszaki

Személyi mentesítő rendszerek új változatai

A Respirátor Zrt. a személyi mentesítő rendszerek új változatainak fejlesztését fejezte be, a KMOP-2009-1.1.4 pályázaton „Utánfutóra telepített képességbővítő rendszerelemek kifejlesztése a személyi mentesítő rendszerek speciális alkalmazási igényeihez” témában elnyert támogatásnak is köszönhetően. Ezeket a fejlesztési eredményeket mutatjuk be.

Mentesítési igények és válaszok
A veszélyes anyagok növekvő forgalma és a bevetésben résztvevők, valamint a kárterületen rekedtek biztonsága egyre nagyobb igényeket támaszt a korszerű mentesítő rendszerekkel szemben. Erre a kihívásra válaszolt a Respirátor Zrt. amikor különböző funkciójú személyi mentesítő rendszer fejlesztésébe fogott.
·        Az alapvetően műveleti célú (azaz a harcfeladat végrehajtási képesség visszaállítását célzó) katonai kivitelű Személyi Mentesítő Konténer mellett megjelent
·        a katasztrófavédelmi kivitelű Személyi Mentesítő Felszerelés, a korábbi képességhiányokat pótló
·        Sebesült Mentesítő Rendszer, valamint
·        az egyedi alkalmazási igényeket szolgáló Beavatkozó Mentesítő Felszerelés is.


 
SZMF-U – Személyi Mentesítő felszerelés
 
Személyi Mentesítő Felszerelés
A Személyi Mentesítő Felszerelés /utánfutón/ (SZMF-U) szakmai képességének alapját egy – hosszában 4 párhuzamos sorra osztott – pneumatikus rendszerű sátor, valamint a felszerelés szállíthatóságát megalapozó utánfutóba beépített vízellátó modul képezi (ez utóbbi a víz továbbítása és melegítése mellett a mentesítő anyag adagolását és vízhez keverését is megvalósítja). Mindegyik sor hármas (vetkőző-, nedves-műveleti-, valamint öltözőtér) tagolású, s a sátor mindkét végén vannak csatlakozó adapterek is. Ezek célja, hogy a fogadó oldalon megnövelt szennyezett felszerelés levételi helyet, illetve a kimeneti oldalon öltözőtér bővítő elemeket lehessen hozzákapcsolni.
A rendszer egyidejűleg 12 fő személyi mentesítését teszi lehetővé! A négy sorban beépített 3-3 személyi mentesítő fej alatt történik a mentesítés. Az elsőn jut ki a személyi mentesítő anyaggal kevert víz, majd két lépésben következik a tiszta vízzel leöblítés. A teljesítőképesség elérheti az óránkénti 240-300 főt.


 
SZMF_sátor_belső – SZMF sátor belső része
 
 
SMR-U – Sebesült Mentesítő Rendszer
 
 
Sebesült Mentesítő Rendszer
A Sebesült Mentesítő Rendszer /utánfutón/ (SMR-U) a sebesültek ellátási láncába illeszthető egység. Ilyen helyzetben a sebesültek kettős teherrel küzdenek. Ezzel a rendszerrel az egyik probléma, a vegyi szennyezettség minimalizálható és ezzel sebesültek (sérültek) túlélési esélyei javíthatók, s egyidejűleg a szennyeződés továbbvitele is megakadályozható.
Az SMR két – alapvetően elkülönülő - műveleti soron alapszik:
·        mozgásképtelen (hordágyon szállított) sebesültek, ahol minden műveletet (vetkőzés, személyi men­tesítés, törölközés, öltözés) a kezelőállománynak kell végrehajtania,
·        ambuláns (járóképes) sebesültek, akik részben önállóan is tudják végezni a műveleteket, de egy részüknél szükséges lehet a kezelőállomány segítségnyújtása.

 
SMR_in – Sebesült mentesítő rendszer belső része
 
Az SMR ugyanazon méretű és közel egyező elrendezésű pneumatikus sátrat használ, mint az SZMF, csak itt – a sebesültek mentesítésekor – a kivehető belső elválasztó falakkal három hosszanti sorra van osztva (kétoldalt az ambuláns, középen a hordágyon szállított sérültek), s a középső – duplaszéles – sorban kerül telepítésre a sátrat végigérő állványsor, amely a mentesítő-hordágyak tartására és a rajta való továbbításukra szolgál.
Mindkét rendszer többfunkciós kialakítású, ami úgy értendő, hogy
·        az SZMF-rendszer sebesültek mentesítésére is alkalmazható, a két középső személyi mentesítő sort egybenyitva, és az opcionális kiegészítő elemeket is telepítve,
·        az SMR-rendszer normál személyi mentesítésére is alkalmazható, ha a hordágyas mentesítő elemeket nem telepítik, és a középső sort kettéválasztják.

 
BMK_1 – Terepi mentesítés
 
Beavatkozó Mentesítő Felszerelés
A Beavatkozó Mentesítő Felszerelés rendeltetése az első beavatkozó csoportok ön- és személyi mentesítési feladatainak végrehajtása szennyezett alkalmazási területen való tevékenykedést követően. Ez három fő egységből áll
·        vízellátó modul – az utánfutókba beépített berendezésekkel egyező feladatokra
·        védőeszköz mentesítő szett – a szennyezett védőeszközök szabadtéren (egy mentesítő ponyvatálca fölött megvalósított) való mentesítéséhez,
·        személyi mentesítő szett – az állomány személyi mentesítésének végrehajtásához (kétállásos pneumatikus sátorban – a lementesített védőeszközök levétele után).
Mindegyik megvalósított berendezés közös jellemzője, hogy teljesen autonóm alkalmazása nem tervezettek, hanem mindig valamely rendszerhez kapcsolódnak, annak támogató elemeként működnek.
A berendezések gyártói tesztelése befejeződött, s azok jelenleg a csapatpróbára felajánlás fázisában vannak.
 
Forrás: Respirátor Zrt., Budapest

Vissza

Ezt a hírt eddig 2362 látogató olvasta.