Termékek

Műszaki

Műszaki mentés - Öntapadó fólia szélvédőhöz

A 2010. évi Lipcsei Interschutz világkiállításon a műszaki mentési területen, nevezetesen a közúti balesetek során a járművek kitörő szélvédőinek biztonságos eltávolítására alkalmas speciális fóliát mutat be szerzőnk. Az ilyen eszközök nagyban segíthetik a sérültek biztonságosabb kiemelését, de a beavatkozók balesetvédelmét is. 

Közúti baleseteknél a gépjárművek szélvédői kitörnek, megrepednek vagy épek, de a tűzoltói beavatkozáshoz akadályt jelentenek. A járművekben használatos biztonsági üveg eleve veszélytelenebb kezelést tesz lehetővé azonban az üveg kiemelése, vágása során még így is kockázatot jelent a mentendőkre és mentésben résztvevőkre is. Az angliai Packexe gyártó már régóta gyárt különféle területekreöntapadó fóliákat.
 
1. és 2. számú képek, A Packexe SMASH használata és a felhordó henger, forrás:www.packexesmash.com
 
A SMASH néven fejlesztett termékük a műszaki mentéseknél az üvegfelületek sérülés és kitörésvédelmét biztosítja oly módon, hogy a kivágandó üvegfelületet egyben tartja, így egy mozdulattal összeomlás nélkül kiemelhető. Az így eltávolított üvegek a kárhelyszín olyan helyére gyűjthetőek ahol nem akadályozzák a további munkálatokat. A fóliával bevonásra került sértetlen szélvédők esetén attól sem kell tartanunk, hogy a közelében történő beavatkozás során kitörve veszélyt jelent. Nem szükséges előre kitörni a szóban forgó felületeket, a járulékos kár csökkenhet. Tesztelése Magyarországon is megtörtént, a gyártói prospektus hivatkozik dr. Lausch Patric-ra a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságról, miszerint ez az eszköz hatékony és biztonságos üvegkezelést biztosít, növelve a beavatkozás eredményességét mind a mentő, mint a mentendő személy számára.
 
Pántya Péter tű. főhadnagy, személyzeti és munkaügyi kiemelt főelőadó
HÖT Berettyóújfalu, ZMNE KMDI doktorandusz
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1706 látogató olvasta.