Termékek

Műszaki

Személykeresés katasztrófahelyzetben - eltűnt áldozatok észlelése

Katasztrófahelyzetben az emberek keresése az egyik legsürgősebb feladat. Bár a mentő és kereső kutyák nagy segítségünkre vannak. Mégis ma már nélkülözhetetlen különleges technikai vívmányok állnak rendelkezésre, amelyek rendszert alkotnak. Ilyen berendezés együttest mutattak be az Interschutz kiállításon.

Kommunikáció az eltűnt személyekkel

A Visio Search készülék az eltűnt személyekkel történő kommunikációhoz nyújt segítséget. A rendszer tartalmaz egy fordítható színes kamerát (látótér 270°) beépített mikrofonnal és hangszóróval, mely egy teleszkóprúd végére van felszerelve.

A készülék segítségével a mentési erők a romok által eltakart (eltűnt) áldozatokkal tudnak kommunikálni, illetve azok láthatóvá válnak.
A rendszer tartalmaz egy fordítható színes kamerát (látótér 270°) beépített mikrofonnal és hangszóróval, mely egy teleszkóprúd végére van felszerelve. A felszerelés tartozéka egy hordozható kezelő szerkezet extra széles képernyővel, 16:9 formátumban.

Mozgásfelismerés lézerrel

A Visio-Stab Controller a legkisebb mozgást érzékeli, felfedezi a strukturális mozgást és riasztja a mentő csoportot. Felügyeli az épület talaj, pillér (oszlop), gerenda, fal, homlokzat mozgását, mely például földrengés, vagy bomba detonáció, illetve gázrobbanás következtében mozdul, (sérül) meg.
Felfedezi a strukturális (alkati) mozgást és riasztja a kereső- és mentő csoportot.

A készülék riasztja a bevetésnél található kereső és mentő csoportot, ha a laser felügyelő a legkisebb mozgást érzékeli az instabil épületrésznél, vagy potenciálisan veszélyes tömegstruktúrát (tömegszerkezetet) felismer. Felügyeli az épület talaj, pillér (oszlop), gerenda, fal, homlokzat mozgását, mely például földrengés, vagy bomba detonáció, illetve gázrobbanás következtében mozdul, (sérül) meg.
A két darab Ni/Mh- akkumulátor (beavatkozási időtartam : összesen 16 óra) lehetővé teszi a Visio-Stab rendszerrel a folyamatos mozgás ellenőrzést.
A háromlábú teleszkóp állványra telepített Visio-Stab 30 méteres távolságból 5 milliméteres mozgást is felismer. Optikán keresztül a Visio-Stab –ot be lehet szabályozni egy épületre, vagy egy instabil rendszerre.
Lépcsőzetesen 5 mm-től 100 mm-es szélességű elmozdulás tartományba be lehet állítani. Ha felismeri a beállított tartományon belüli mozgást akusztikus jelet ad.

A cél bemérésének elve (a cél kalibrálásának elve):
A Visio-Stab kizárólag a piros nyíl irányába történő mozgást ismeri fel. A kezelő azonban a célirányt 5 mm-től 100 mm-es távolságon belül beállíthatja. Ezen a beállított bázison belül a Visio-Stab 6 irányban tudja a mozgást érzékelni.

Helymeghatározás – áldozatok keresése

Az Audio ResQ észleli az eltűnt áldozatokat, meghatározza pozíciójukat. Egy nagy érzékenységű vibrációs szenzorral és egy audió szondával van ellátva és egy szűrővel a mellékzörejeket, hangokat kiszűri.
Katasztrófa után az Audio ResQ rendszerrel lehetséges az eltűnt áldozatok felkutatása és precíz helymeghatározása. A nagy érzékenységű műszer felfogja az eltűnt személy által leadott (kibocsátott) gyenge zörejt.
Az Audio ResQ rendszer egy nagy érzékenységű vibrációs szenzorral és egy audió szondával van ellátva. A rendszer egy szűrővel a mellékzörejeket, hangokat kiszűri. A környezeti zajokat, pl. légkalapács, vagy motor és egy elhaladó tehergépjármű görgő hangja mellett lett bevizsgálva.

A képernyővel és billentyűzettel ellátott kezelő szerkezeten a funkciók egy úgynevezett Scroll-down menüvel egyértelmű szimbólumokkal vannak kialakítva. 7 coll méretű LCD – színes képernyő TFT technológiával 16:9 formátumban, nagy fényerővel (800 candella) készült, amelynél egy speciális funkcióval, az előállított képet lehet „tekerni”.
A kamera az IP 55 szerint por és freccsenő víz ellen védett, míg a fémes csatlakozás a teleszkópos bot és fejhallgatóhoz az IP67 szerinti védelemmel van ellátva.
Ami nagyon fontos, hogy a színes kamerán az állítható LED világítás lehetővé teszi a rossz fényviszonyok között is a láthatóságot 6 méterig. A megvilágítási erősség a képernyőn látható. A 90°-os nagy látószögű kamera elektromosan elfordítható 90°-ot jobbra és balra, mely 270°-os látómezőt eredményez. A pozíció (helyzet) a valódi időben a képernyőn megjelenik.
A kamera külső átmérője: 47 mm.
A kamerába integrálva van az áldozattal történő biztonságos kommunikáció érdekében egy „Push-To-Talk” technológia, amely egy hangszóró és a nagyérzékenységű mikrofonnal lehetővé teszi az áldozattal történő kommunikációt.
A keresést egy 3 elemből álló, kihúzva 2,40 m (összetolva = 1 m) hosszú 360°-os, szénszálas, robosztus és könnyű teleszkóp bot áll rendelkezésre, amely akár 4 m-ig hosszabbítható.

Sztereó fejhallgató mikrofonnal:
Megbízhatóan mérsékeli a kezelőhöz (használóhoz) érkező környezeti zajt, lehetővé teszi az optimális lehallgatási teljesítményt. Lehetséges második fejhallgatót csatlakoztatni.
Opció: Zajvédő fejhallgató, mely maximálisan kizár minden környezeti zajt és csak arra lehet koncentrálni amit hallani, akar a keresésnél.
A szállító táska (koffer), 18x43x121 cm, kerekekkel, tömítettség IP 67 szerint
Üzemi hőmérséklet: -10°-tól +50°-ig
Raktározási hőmérséklet: -40°-tól +70°-ig

Műszaki adatok:

Bevetési hőmérsékleti határok: - 20°C-tól + 60°C-ig
Tárolási hőmérsékleti határok: -40°C-tól +70°C-ig
Össz súly:
2,8 kg (bevetési konfigurációban)
12,8 kg (komplett, azaz teljes rendszer 2 db vibrációs szenzorral és koffer)

Vízálló audio szondával lehetséges az áldozattal a kommunikáció, mivel a szonda átmérője akkora, hogy az általánosan használt fúrók által fúrt furaton bejuttatható.

A kezelő berendezés tartalmaz minden szenzorhoz:
- egy zajszegény erősítőt, egy kimondottan nagy, állítható erősítő teljesítménnyel,
- kettő darab állítható frekvenciaszűrőt – egy Sávszűrőt és egy Felül áteresztő szűrő
• az 1. szűrő, a sávszűrő hatásosan csillapítja a helyszíni környezeti kimenő frekvenciát és kiküszöböli a magas frekvenciájú zavaró zajokat (magasabb, mint a 300 Hz és 5 kHz közötti beállítási pont)
• A felül áteresztő szűrő kiküszöböli az alacsony frekvenciájú zavaró zajokat, mint pl. a teherautó görgős konténere, építőipari gépek ütéshangja, (alacsonyabb, mint a 15 Hz és 300 Hz beállítási pont)

Vissza

Ezt a hírt eddig 1748 látogató olvasta.