Termékek

Műszaki

Gyorstesztek alkalmazása az elsődleges felderítés során

Balesetek, robbanások, tüzek következtében veszélyes anyagok szabadulhatnak ki. Ilyen esetekben a kiáramló anyagok gyors azonosítása és a veszélyes anyaggal szennyezett terület behatárolása az egyik legfontosabb feladat annak érdekében, hogy az érintett területen élők és a beavatkozók biztonságát garantáljuk.

Mérési stratégia
 
Az emberekre és a környezetre irányuló lehetséges veszélyek gyors meghatározása és a robbanásveszély felderítése szükséges ahhoz, hogy a kiürítést időben elvégezhessük. Ehhez néhány alapkérdésre kell válaszolni a beavatkozóknak!
Fontos, hogy a beavatkozók a döntéseket rövid idő alatt hozzák meg az alábbi kérdésekben:
  1. Az ismeretlen anyag gyúlékony, mérgező? Mi a halmazállapota?
  2. Milyen mérési technika alkalmazható?
  3. Mekkora területet érinthet az ismeretlen veszélyes anyag?
  4. Hogyan és mivel kell védeni a beavatkozókat?
  5. Hogyan védhető meg a lakosság és a környezet?
A kérdésekre adandó válaszokhoz megfelelő mérési technikákat kell alkalmazni. A technika önmagában nem elegendő, ahhoz olyan mérési stratégiát kell választani, amely a megbízható mérési eredményeket gazdaságos eszközökkel biztosítja. Azt mindenesetre le kell szögezni, hogy egyik felderítő eszköz sem képes az összes azonosítás és mérés elvégzésére egy veszélyhelyzetben.
 
Baleseti szituáció - Simultest szett
 
A leggyakoribb veszélyes anyag baleseti szituációkra – tartályos jármű felborult, jelöletlen vegyszeres tartályt találtak, erős szag árad ki a tűz helyszínéről, a lakók kellemetlen szagra panaszkodnak, egy kémiai folyamatban szivárgás történik – fejlesztették ki, az un. Szimultán teszt szettet. Ismeretlen anyagok esetén 15 anyag kimutatása kevesebb, mint 5 perc alatt megtörténik, szemben az egycsöves rendszerek 20-25 percével. Előnye, hogy a hozzá rendelt pumpás kézi szivattyúval a levegőből gyorsan mintát vehetünk és az eredmény azonnal leolvasható, csak követni kell a színes instrukciós kártyák utasításait. A mérési stratégia fontos eleme, hogy a lehető legegyszerűbb eszköz a legbiztonságosabb. Ez a fejlesztési elv tükröződik ebben a készülékben: azonnal bevethető, nincs szükség elemre, kalibrálásra, szervizre. A kézi működtetésnek és az előre kalibrálásnak köszönhetően 3 készlet segítségével égésgázok, szervetlen és szerves anyagok ill. tűz- és veszélyes anyagok gyors kimutatására képes. Ezért tartják, hogy egy ismeretlen anyag azonosításában a Simultantest készlet a leggyorsabb és legszélesebb körben alkalmazható eszköz. No és ami még fontosabb nem kell vegyésznek lenni a méréshez! Egyszerűen letörik a cső végeit, behelyezik a csövet az adapterbe és 10 pumpálással levegőt szivatnak a csövön át, és a kártyák segítségével kiértékelik az eredményt.
 
A simultest részei:
-         accuro egykezes kézi pumap pumpa
-         10 teszt készlet
-         adapteres hosszabbítható cső
-         deluxe cső és szimultációs tesztkészlet
-         laminált használati kártyák
-         levegő áramoltató készülék
-         tároló doboz
 
 
Gáz monitoring és szivárgás
 
Ha egy helyszínről a szerves anyagok jelenlétéről, vagy pl. egy üzemanyag szállító jármű balesete után a terület szennyezettségéről akarunk információt szerezni, esetleg egy szivárgás felderítése a feladat, akkor a Multi PID2 vagy X-am7000 PID készülék illeszkedik a legjobban, a mérési koncepcióban vázolt elvekhez. Gyors reagálási idejével (3 mp) azonnal munkába fogható és akár folyamatos monitoringra is alkalmas, miközben számos szerves és szervetlen anyag érzékelésére képes. A szerves anyagok mérése ppm-ben történik.
Külön ki kell emelni, hogy a szerves anyagok szivárgásának felderítésében – üzem- és vegyiagyag szállítók, vezetékek, tartályok, személyautó balesetei (üzemanyag szivárgás) – és a folyamatos monitoringban, a koncentrációkülönbségek gyors észlelésével tűnik ki. Ugyanakkor ennek a magas érzékenységnek köszönhetően a Multi PID2 –t vagy X-am7000 PID-t használhatjuk annak megállapítására is, hogy melyik mentesítő eljárás lenne sikeres. Ez pedig a beavatkozás befejező fázisában bír nagy jelentőséggel, mind gazdasági, mind biztonsági szempontból.
 
 
Bevetési határérték mérés, és analízis Dräger csövekkel
 
 
Szimultán teszt égési füstök anyagai
Anyag/Anyagcsoport
1. jelölés
2. jelölés
szénmonoxid (CO)
100 ppm
-
hidrogéncianid (HCN)
5 ppm
-
sósav (HCL)
5 ppm
-
nitrózus gázok (Nox)
1 ppm
-
formaldehid (HCHO)
1 ppm
-
 
 
 
Szimultán teszt I.
Szervetlen gázok
Anyag-/Anyagcsoport
1. jelölés
2. jelölés
savas gázok
5 ppm
25 ppm
hidrogéncianid (HCN)
10 ppm
50 ppm
szénmonoxid (CO)
30 ppm
150 ppm
bázikus gázok (NH3)
50 ppm
250 ppm
nitrózus gázok (Nox)
5 ppm
25 ppm
 
 
 
Szimultán teszt II. Tűz és veszélyesanyag bevetés
Anyag/Anyagcsoport
1. jelölés
2. jelölés
kéndioxid (SO2)
-
10 ppm
klór (Cl2)
-
2,5 ppm
kénhidrogén (H2S)
10 ppm
50 ppm
foszforhidrogén (PH3)
0,3 ppm
1 ppm
foszgén (COCl2)
-
0,5 ppm
 
 
 
Szimultán teszt III. szerves gázok
Anyag/Anyagcsoport
1. jelölés
2. jelölés
ketonok (aceton)
1000 ppm
5000 ppm
alkoholok (metanol)
200 ppm
1000 ppm
aromások (toluol)
100 ppm
500 ppm
alifások (hexán)
50 ppm
100 ppm
klórtartalmúak (perklóretilén)
50 ppm
100 ppm
 
 
Adorján Attila, Dräger Safety Hungária Kft., Budapest
Tel.: (06)1 452 2020, Fax: (06) 1 452 2030 Mobil: 30 9968 604
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 3639 látogató olvasta.