Termékek

Műszaki

Új megoldások - ahol a tűzoltót helyettesíteni kell, jönnek a robotok!

A tűzoltóságok munkáját a kárfelszámolások során sokszor tenné könnyebbé a munkát egy-egy speciális céleszköz, vagy szerszám. Vannak helyzetek, amikor a tűzoltás során a tűzoltót helyettesíteni kell. Ma már a gyakorlatban alkalmaznak távvezérelhető munkagépeket. Egy ilyen tűzoltástechnikai eszközt mutat be szerzőnk.   

Egy olyan nem hétköznapi tűzoltástechnikai járműről adnék hírt, amelyről sokan még nem hallottak annak dacára, hogy gyártása a szomszédos Horvátországban történik. Használhatósága különleges helyzetekben igencsak felértékelhetődhet. A DOK-ING gyártó fejlesztése alapvetően egy távvezérelhető, Perkins dízelmeghajtású lánctalpas munkagép. Többféle kivitelben készül a világ különféle erői számára, egy kiviteli fajtája a tűzoltósági változat. Erősített, páncélozott felépítménye robbanás esetén sem károsodik, munkavégzésre pedig kiegészítők egész sorával lehet hasznosítani.


 
1. számú kép, Készenlétben, forrás:www.dok-ing.hr, 2011.
 
Közvetlen tűzközelben, emberre veszélyes körülmények között is beavatkozhatunk vele biztonságos távolságból, így a későbbi személyes közreműködéshez jobb körülményeket teremthetünk. Nehezen járható terepen is könnyedén elboldogul, de akár a tűzoltógépjárművek számára szükséges út is kialakítható vele. Végső esetben vontatásra, tolásra is alkalmas. Állítható tolólapja mellé távvezérelhető robotkar is felszerelhető, így gázpalackok vagy veszélyes anyagot tartalmazó – akár nagy súlyú – tárolóeszközök könnyedén áthelyezhetőek igen nagy távolságra is.
 

 
2. számú kép, Tárgy pontos megfogása, forrás:www.dok-ing.hr, 2011.
 
Beépített víztartálya és Ziegler szivattyúja segítségével függetleníthető a folyamatos víz utánpótlástól, míg a tűzoltásra többféle oltórendszer választható. Az alap kivitelű – természetesen teljesen távvezérelhető – vízágyú helyére hidraulikus gémes megoldású változat is szerelhető, amellyel a beavatkozás, akár zárt térbe benyúlva is megoldható. Beépített megkülönböztető fényjelzések, helyzetjelző és munkamegvilágítások szintén megtalálhatóak, ahogyan a vezeték nélküli jeltovábbítású kamerák, melyek infrák is lehetnek. Nagy előnye a viszonylag kis méret, melynek köszönhetően egy átlagos teherautó vagy helikopter könnyedén elszállíthatja.
Néhány technikai paraméter a végére: 1800 literes víz és 600 literes habtartály, vízágyú hatótávolsága: 55méter, súlya 10.5 tonna teljesen feltöltve és felszerelve, legnagyobb sebessége 7 km/óra, legnagyobb távvezérlési távolság: 1500 méter. 
3-4. számú képek, Tűzoltás közben és a szállítójárműről önjáróan történő le és felállás, forrás:www.dok-ing.hr, 2011.
 
Pántya Péter tű. főhadnagy, személyzeti és munkaügyi kiemelt főelőadó
HÖT Berettyóújfalu, ZMNE KMDI doktorandusz

Vissza

Ezt a hírt eddig 3439 látogató olvasta.