Híreink

VÉDELEM Szeminárium: Építészeti tűzvédelem - mérnöki módszerekkel

2010. november 17.

Az új OTSZ és az EUROCOD-ok jelentős változást indukáltak a tűzvédelmi tervezésben. Az ehhez kapcsolódó szakértői rendszer pedig támogatja a mérnöki alapú tervezésnek nevezett törekvéseket. Mit jelent ez a gyakorlatban? Erre próbáltak válaszokat találni a konferencia előadói, amit két alkalommal 210-en hallgattak. A válaszok olyan jóra sikerültek, hogy további ismétlésre buzdítottak a résztvevők.


Az első alkalommal október 13-ára meghirdetett konferenciára olyan sokan jelentkeztek, hogy pótnapot – november 10-ét – kellett beiktatni és mindkét alkalommal kitehették a megtelt táblát a balatonföldvári Hotel Jogar nagy előadójára. Építészek, mérnökkamarai tagok és tűzvédelmi szakemberek, szakértők vegyesen jutottak arra a következtetésre a visszajelzések szerint, hogy egy jól egymásra épülő, informatív továbbképzésen vettek részt.
 
Csuba Bendegúz tű. ezredes „Új OTSZ – a tervező és az engedélyező megváltozott feladatai a beruházás során” rögtön megadta az alaphangot, hisz sorra vette a tervező, a hatóság és a szakértő megváltozott feladatait. Közben felvázolta a szabályozás távlati célját a mérnöki megközelítés és a hagyományos tervezés együttélését, a biztosítói szerepvállalás növelését. Letette a voksot a tűzvédelmi szakértői tevékenység meghatározása mellett, szerinte ez ugyanis szaktervezői tevékenység.
 
Mitől lenne jobb az épületeink tűzvédelmi színvonala, ha
·        A tender és a pályázati dokumentumokban,
·        A kivitelezési és az ellenőri feladatokban,
·        A műszaki ellenőri feladatokban nem szerepel a tűzvédelem – vette számba a jogi szabályozás hiányosságait.
A hiányos szabályozás következményeit, a súlyos koncepcionális és kivitelezési hibák sorát mutatta be.
Közben bemutatta az épületek funkció változásából, az építészeti formák és anyagok, valamint a rendeltetés változásból eredő következményeket.
Mikor célszerű a mérnöki módszerek teljes arzenálját bevetni a tervezés során? – tette fel a kérdést és rögtön válaszolt is, miközben bemutatta a mérnöki módszerek kódexét a különféle szabályozások tükrében.
 
Szilágyi Csaba:Új lehetőségek az építészeti tűzvédelemben az FDS tűzmodellező szoftver felhasználásával címmel tartott előadásában leszögezte, hogy  tűz esetén a „tűzvédelem” egységes rendszerként fog működni a rendszer elemei hatással lesznek egymásra befolyásolják egymás működését. Az eddigi eszközeink azonban nem adtak lehetőséget az összetett vizsgálatra. Az új megoldás az FDS szoftver, amellyel a tűzvédelem egységes rendszerként vizsgálható. Így az éghető anyag, a tűzjelző berendezés, a tűzoltó berendezés, a hő- és füstelvezetés, valamint a szerkezeteket érő hatások. A szoftver támogatásával összességében biztonságosabb, gazdaságosabb, „okosabb” épületek tervezhetőek. Ezt számos konkrét példa bemutatásával bizonyította.
 
Nagy Katalin:Tervezéstől a használatbavételig – a természetes hő- és füstelvezetés megoldási lehetőségei című előadásában a hő-és füstelvezetés megoldásait ötletesen a ruházati iparból vett példával a konfekció és a méretes szabóság közötti megoldási különbségek bemutatásával tette szemléletessé. Márpedig a hő-és füstelvezetés az épületek tűzbiztonságának sarkalatos pontja. Az üzemeltetési szempontoktól a műemléki épületekig terjedő skálán részletes megoldási lehetőségeket tárt a hallgatók elé.

Nádor András:Az aktív és a passzív tűzvédelmi rendszerek harmonizálása az épületek és ipari kockázatok védelmében, vízködös oltórendszerek alkalmazásávalcímmel szólt hozzá a témához kiemelve, hogy az aktív és a passzív rendszerek az épületekben szorosan együttműködve szemlélendők, de a mérnöki módszerek egyik fő célja és ma már eredménye a hatékonyság és a gazdaságos megoldások keresése. A vízködös oltórendszerek alkalmazásának számos példáján mutatta be a mérnöki alkalmazás lehetőségeit.

Mészáros János:A tűzvédelmi szakértő feladata, szerepe a tervezés fázisaiban címet kapta, amit a tőle megszokott magas színvonalon, szinte minden szót definiálva vezette be a hallgatóságot a szakértőség és a tervezés rejtelmeibe, amit az általa alkalmazott tervezési megoldásokkal tett teljessé.

Ezek után nem sok dolga maradt Heizler Györgynek, aki – „Mit, hol kereshetünk? Jogszabály, szabvány, szakirodalom a tűzvédelemhez”a Védelem Online lehetőségeinek bemutatásával segítette a szakirodalom keresést.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1387 látogató olvasta.