Híreink

Nagy kiterjedésű erdőtüzek oltása - Konferencia

2011. március 25.

Nagy kiterjedésű erdőtüzek oltása címmel nemzetközi konferenciát rendezett a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szivárvány Kultúrpalotában Kaposváron március 23-án. A konferencia elsősorban a tűzoltás-vezetésben irányító, vezető beosztású magyar szakemberek - az egész ország területéről érkezett közel 200 fő - valamint horvátországi tűzoltó kollégák részére kívánt betekintést nyújtani a világban zajló vezetési, szervezési oltástechnikai változásokba. A konferencián elhangzott előadásokat közreadjuk.


Juhász Tibor, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a konferencia résztvevőit és a vendégeket.
 
Dr. Hoffmann Imre tű.vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese megnyitó előadásában az erdő és vegetációtűzoltás hazai technikai feltételeiről, a tűzesetek alakulásáról valamint a megelőzés lehetőségeiről, jogszabályi háttereiről beszélt.
 
Az erdőgazdálkodók erdőtűzoltási és megelőzési tevékenységéről a SEFAG Zrt. Munkavédelmi Mérnöki Irodájának ügyvezetője Kardos István beszélt a konferencia résztvevőinek.
Előadás (PPT)
 
Mladen Vinkovic a horvátországi Szárazföldi Tűzoltóság parancsnok-helyettese a nagy kiterjedésű erdő és vegetációs tüzek mediterrán térségbeli oltási tapasztalatait, az ott alkalmazott szárazföldi és légi tűzoltás együttműködésének elveit és gyakorlatát, valamint az erdőtűzoltás Horvátországban alkalmazott technikai feltételeit mutatta be.
Előadás 1 (PPT), Video 1 (WMV), Video 2 (WMV), Video 3 (WMV), Video 4 (WMV), Video 5 (WMV), Video 6 (WMV), Video 7 (WMV), Előadás 2 (PPT),
 
A nagy kiterjedésű erdőtüzek elleni védekezés számos hatóság és több szervezet összehangolt együttműködését igényli, csak így lehet eredményes megelőző tevékenységet kifejteni, illetve gyorsan és hatékonyan együttműködni a tűzoltásnál. Erről is beszélt dr. Nagy Dániel, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság igazgató-helyettese, amikor a több szervezetes (úgynevezett Incident Command System) bevetés irányítási módszert ismertette, amelyet a világ számos országában (Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália) alkalmaznak.
Előadás 1 (PDF), Előadás 2 (PDF)
 
Debreceni Péter a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság erdő főfelügyelője előadásában a magyarországi erdőterületek tűzveszélyességéről, az Európai Unióban használt, az erdő- és vegetációtüzekről készített statisztikai rendszerről tájékoztatta a résztvevőket.
Előadás (PPT)
 
Heizler György tű. ezredes, igazgató ismertette azt az erdőtérkép rendszert, amelyet a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az erdőtűzoltás hatékonyságának növelése érdekében az erdészeti adatbázisok integrálásával dolgozott ki. A fejlesztés eredményeként erdőtag szintig képes megjeleníteni minden információt az erdőn belül és láthatóvá válik a beavatkozó járművek helyzete. Az adatbázist összedolgozták a mobil AVL (Autómatikus Gépjármű Útkövetés) rendszerrel. Ezzel gyakorlatilag a tűzoltás vezetés irányító törzse a térképen folyamatosan nyomon követheti a kárhelyre riasztott járműveket a laktanyából való elindulástól egészen a megérkezésig. A térképi adatok segítségével a tűzoltási törzs gyorsan meg tudja határozni a védelmi vonalakat és a folyamatosan érkező járművek felállítási helyét, mivel 20 méter pontossággal látja a járművek mozgását.
Előadás (PPT)
 
Az elméleti előadásokat követően a konferencia zárásaként dr. Horváth Jenő tű. ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettesének kommentálásával egy virtuális vezetési gyakorlatot tekinthettek meg a résztvevők.
A konferencia kísérő programjaként tíz cég részvételével a témával kapcsolatos szakmai kiállítás is volt a helyszínen.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1664 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: