Híreink

Tűzvédelmi szakmai napok voltak a Lakiteleki Népfőiskolán

2012. október 03.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja 2012. szeptember 6-7-én régiós tűzmegelőzési továbbképzéssel egybekötött tűzvédelmi szakmai napokat tartott a Lakiteleki Népfőiskolán. A rendezvényen közel 200 fő vett részt.


Az első nap az építőipari kivitelezés aktuális tűzvédelmi kérdéseiről szólt. Fő témája azok a fontos műszaki megoldások, jellemző hiányosságok, problémák, illetve ezek elkerülésének, valamint ellenőrzésének módjai, lehetőségei, amelyek a kivitelező és a tűzvédelmi szakhatóság számára is érdekesek, a használatbavételi eljárás sikeres, gyors és hatékony lebonyolítása, az épület későbbi biztonságos használata érdekében. Az első napon megnyitó beszédet tartott: Rónay István a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara elnöke, Lengyelfi László a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke és Gyapjas János a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara nemrégiben alakult Tűzvédelmi Szakcsoportjának elnöke. A megnyitót követően tizenegy előadás hangzott el:
 
Barta-Vámos László tű. szds. BM OKF
Mezei Sándor Kecskemét KvK
Reiger László műszaki főmérnök VERBAU Kft.
Gyapjas János tű. őrnagy, Bács-Kiskun MKI
dr. Takács Lajos, docens BME, MÉK TT elnöke
Mészáros János, MMK TT MB elnök, MÉK TT elnökségi tag
Nagy Katalin TMKE elnök, LUDOR Kft.
Kovács István, Kamleithner Kft.
Sprinkler berendezés működésének fizikai alapjai
Szikra Csaba, tudományos munkatárs BME
Lestyán Mária fejlesztési igazgató, Rockwool Hungary Kft.
Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő, TMKE alelnök
 
 
Az előadásokat kötetlen konzultáció követte. A prezentációk PDF formátumban a Védelem Online-on, a Kamara, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete, illetve a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjain megtalálhatóak, ahonnan bárki letöltheti azokat.
 
A második nap a kecskeméti Mercedes Autógyár beruházás tűzvédelmi tapasztalatairól szólt. A megnyitó beszédeket tartották: Érces Ferenc tű. ezredes a BM OKF Tűzvédelmi Főosztály vezetője, Fekecs József a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság parancsnoka, valamint Dr. Farkasinszki Lóránt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Ezt követően nyolc előadás hangzott el:
 
Eltérési engedélyezés tapasztalatai
Dédesi Judit tű. százados, BM OKF
Tűzvédelmi hatósági, szakhatósági eljárások tapasztalatai
Gyapjas János tű. őrnagy, Bács-Kiskun MKI
Tűzmodellek szerepe a tervezésben
Szilágyi Csaba tűzvédelmi mérnök, Optomm Kft.
Tűzvédelmi dokumentáció összeállítása az építési engedélyezési dokumentációhoz
Meggyes Attila építészmérnök, tűzvédelmi tervező
Építészeti tűzvédelem a kiviteli tervekben
dr. Takács Lajos docens BME, MÉK TT elnök
A kivitelezés tűzvédelmi tanulságai
Benkei Sándor műszaki igazgató, Óbuda Újlak Zrt.
Létesítményi tűzvédelmi megalakítása.
Fekecs József parancsnok, főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság, MBMH Kft.
Beépített tűzvédelmi berendezésekkel kapcsolatos tapasztalatok a létesítményi tűzoltóság szemszögéből.
Fekete Dezső tűzvédelmi mérnök, MBMH Kft.
 
Az előadásokat kötetlen konzultáció követte. A prezentációkat adatvédelmi okokból nem tehetjük nyilvánosan letölthetővé.
 
A szakmai napok össze voltak kötve három megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megyék) hatósági szakembereinek regionális továbbképzésével, továbbá részt vettek rajta tűzvédelmi szakértők, illetve a Magyar Mérnöki Kamara, Magyar Építész Kamara tagjai. Mindösszesen a szakmai napokon mintegy 200 fő vett részt.
 
A szakmai napokkal egybekötve zajlott a hivatásos állomány számára a Dél-Alföldi Regionális Tűzmegelőzési Vetélkedő. Az ismeretfelmérő kérdéssort az első nap reggelén töltötték ki a kollégák, a második nap megnyitóját megelőzően volt az ünnepélyes eredményhirdetés. A régiós első három helyezett díjazását Érces Ferenc tű. ezredes úr, a megyei helyezettek díjazását dr. Farkasinszki Lóránt tű. alezredes úr adta át. A helyezettek:
 
A Dél-Alföldi Tűzmegelőzési Szakmai Vetélkedő
(egyben a Csongrád megyei állomány helyezettjei):
Bács-Kiskun megyei állomány helyezettjei:
Békés megyei állomány helyezettjei:
I. Nógrádi Csaba tű. őrnagy
II. Tóthné Tasi Tünde tű. százados
III. Bakaity Mónika tű. hadnagy
I. Molnár Róbert tű. alezredes
II. Nagy Gergely tű. hadnagy
III. Dékány Balázs tű. főhadnagy
I. Garai Tamás tű. hadnagy
II. Pikó Róbert tű. főhadnagy
III. Lászik Gábor tű. őrnagy
 
A régiós helyezettek díjazását a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara, a megyei helyezettek díjazását Travnik János a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke, a legjobb Bács-Kiskun megyei helyezett különdíját Borsos Tibor úr ajánlotta fel.
 
A tűzvédelmi szakmai napok akkreditált továbbképzés volt. BM OKF: 10 kredit. MÉK: 1. nap 1 kredit, 2. nap 1,5 kredit. MMK: 1. nap 1,5 kredit, 2. nap 1,5 kredit. A kredit igazolások kiállítása folyamatban van.
 
Gyapjas János elnök
Tűzvédelmi Szakcsoport
Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara

Vissza

Ezt a hírt eddig 2512 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: