Híreink

A norvég parkolóháztűz: szakirodalmi áttekintés

2020. január 09. 09:21

Korai becslések szerint több száz autó semmisült meg a stavangeri reptér parkolóházában. Korábban górcső alá vettük már a témát – a megállapítások továbbra is érdekesek lehetnek. Fotós összefoglaló, a téma szakirodalmi ajánlójával.


Norvég események

Az első híradások szerint háromszáz autó is érintett lehet a norvégiai Stavanger repülőterének egyik parkolóházában kitört tűzben, amely kedd délután ütött ki. Az első spekulációk még arról szóltak, hogy egy elektromos autó gyulladt ki (Norvégia világszinten is élvonalban van, ami a forgalomba állított elektromos gépjárműveket illeti), de később már arról szóltak a hírek, hogy valójában egy dízelmotoros gépjármű okozta a tüzet. (A vezess.hu helyszíni beszámolóra alapozva azt írja, hogy egy dízel Opel Zafira volt a kiindulópont.)

Feltételezések szerint az oldalról nyitott garázsépület, a „teltház”, az élénk szél és a sprinklerek hiánya egyaránt hozzájárulhattak a szerencsétlenséghez (személyi sérüléssel szerencsére nem járt az eset).

A fotókon jól látszik, hogy az épület is komoly károkat szenvedett.

(Fotók: Håkon Vårhus Sagen / NRK)

 

Szakirodalmi áttekintő a téma kapcsán

2017 szilveszterén Liverpoolban történt hasonló, ám jóval súlyosabb károkkal járó eset: ott akár másfélezer autó is a tűz martaléka lehetett. Az ilyen jellegű tüzek lefolyását külföldi kísérletek, tesztek alapján a liverpooli eset margójára foglaltuk össze ebben a cikkben. Természetesen hazai vonatkozású anyagot is lehet találni ebben a témában a könyvtárunkban: Bérczi László tűzoltó dandártábornok foglalta össze egy 2012-es mélygarázstűz tapasztalatait ebben a tanulmányban. Szintén Bérczi László tollából olvasható tanulmány „A tűzoltás alapvető feltételeinek biztosítása mélygarázsokban” címmel.

Szakértők számára érdekes lehet még a kapcsolódó, legfeljebb 4 méter belmagasságú helyiségek füstszakaszolásáról szóló szakmai tájékoztató.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy hogyan és miért omolhatott össze a mélygarázs a tűztől, érdemes belepillantani a Czoboly Olivér Attila és Majorosné dr. Lublóy Éva által jegyzett tanulmányba, amely a vasbeton szerkezetek tűzállóságáról szól. Ebben olvasható, hogy vasbeton szerkezetek esetén is jelentősen károsodhat a szerkezet egy tűzeset közben: 2004. november 27-én Gretzenbachban (Svájc) keletkezett tűz egy mélygarázsban, ahol a tűz hatására 54 perc után  a  garázs födéme leszakadt.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1210 látogató olvasta.