Híreink

Elekromos magasból mentő a Rosenbauertől

2021. december 14. 08:19

Újabb elektromos jármű gördült ki a Rosenbauertől: itt a zsúfolt városi környezetre optimalizált magasból mentő, az L32A-XS Volvo FE Electric alvázra épülő verziója.


Régi-új, elektromos, városba

Maga a létraszer ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a L32A-XS, pusztán a meghajtás más. A Volvo FE Electric hajtáslánca két elektromos motorból és egy 2 fokozatú sebességváltóból áll; a teherautó meghajtásához szükséges erőt egy 400 kW teljesítménnyel és 850 Nm nyomatékkal rendelkező elektromos motor szolgáltatja. Tűzoltástechnikai szempontból érdekesebb az akkukapacitás és az energiafelhasználás, hiszen a gyártó közlése szerint a cél az volt, hogy az elektromos változat funkcionalitása ne szenvedjen csorbát a „hagyományos” változathoz képest. A gépjármű 132, ill. 198 kWh kapacitással kérhető. Összehasonlításként: 

  • egy átlagos városi bevetés öt kilométeres odaúttal, három létramozgatási ciklussal, a fényérboc 30 perces működtetésével, valamint visszaúttal 20 kWh energiát,
  • míg egy vidéki beavatkozás (30 km oda- és visszaút, két letalpalás, öt létramozgatás és egy óra fényárbocműködés) kb. 52 kWh energiát fogyaszt. 

Ebből elsősorban az látszik, hogy a jármű elsősorban városi üzemre lett kitalálva, noha egy-egy hosszabb bevetés is belefér.

Van tapasztalat

Az osztrák gyártónak már vannak gyakorlati tapasztalatai is, ami az elektromos üzemet illeti: a teljesen elektromos RT tűzoltó gépjárműből 2020 őszén szállította le az első darabokat. A berlini tűzoltóságnál február óta vannak tartós teszten ilyen járművek; a statisztikák szerint a 800 bevetés 90%-a teljesen elektromosan zajlott. (Megj.: a RT egyfajta fordított hibrid, vagyis elektromos jármű, de beépítettek egy hatótávnövelő dízelmotort, amely vész esetén, ha az akkumulátorok lemerültek, átveheti a működtetést. A 90% elektromos üzem ebben az esetben azt jelenti, hogy a dízelmotor csak minden tizedik bevetés esetén kapcsolt be.)

Vissza

Ezt a hírt eddig 933 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: