Híreink

Mi olvasható a VÉDELEM augusztusi számában?

2008. július 24.

Száraz tényszerűséggel 20 cikk, tanulmány a járműbalesetektől a technikai újdonságokon át a most különösen aktuális OTSZ új szabályozási elemeinek vizsgálatán keresztül a műszaki mentések biztonságának kérdéseiig. Tanulságos lehet a tűzoltó gépjárműbaleseteket követő szakértői szintű vizsgálat: a szabványos járművek eltérő tulajdonságai más vezetéstechnikát igényelnek.


Fókuszban a gépjárműbalesetek
 
Az elmúlt időszakban néhány tűzoltó gépjárműbaleset éles vitákat váltott ki. Többen a gépkocsivezetők kiképzésében, illetve az állomány életkorából eredő tapasztalatok hiányában, mások az egyes járműtípusok hibáiban keresték az okokat.
Lapszámunkban az eddigi balesetek elemzésének összegző megállapításait adjuk közre, és a járművek kialakításából eredő tényezők egy elemére – a súlypont szerepére – mutatunk rá, amely igazságügyi szakértőnk vizsgálatai szerint másféle vezetéstechnikát követel meg a gépjárművezetőktől.
 
2007-ben vizsgálták a tűzoltógépjárművek baleseti adatait. Ebből tudható, hogy 10 év alatt 717 baleset részesei voltak tűzoltó járművek. (Ebből 556 – a balesetek 78%-a Budapesten történt.)
Az elmúlt két évben 9 személyi sérüléssel járó tűzoltójármű baleset következett be. 2007-ben 7 balesetben 10 fő sérült meg és 389 nap felmentés után tudott csak szolgálatba állni. 2008 első félévében 2 olyan balesetet regisztráltak, amelyben személyi sérülés is volt. Itt 5 fő sérült meg és 1 fő (civil autós) elhunyt.
 
 
Szentes György
Milyen okok játszottak szerepet a tűzoltó jármű baleseteknél?
2000 – 2006-ig terjedő időszak baleseteinek feldolgozása során vizsgálták a tűzoltó gépjármű- vezetői állomány alkalmasságát, képzettségét, gépjármű-vezetői jártasságát, a gépjárművek szolgálatból való kiesésének pótlási lehetőségei és egyéb a balesetekre befolyást gyakorló tényezőket.
 
Osvald Ferenc
A súlypont szerepe - gépjármű közlekedés kicsit „másként”
 
Több tűzoltó gépjármű baleset után – heves érzelmi reakcióktól mentesen - érdemes megvizsgálni miben más ezek vezetése? Igazságügyi szakértőt kértünk fel három tipikus jármű (személygépkocsi, teherautó, gépjárműfecskendő) viselkedésének elemzésére. Vajon elegendő az a vezetési rutin, amelyet más járművek vezetésével megszerzünk?
 
 
Kuti Rajmund – Zólyomi Géza
Intézkedési algoritmus veszélyes anyagok közúti szállítása során bekövetkezett balesetek felszámolásához
 
Az elmúlt években nagymértékben növekedett a veszélyes anyagok közúton történő szállítása. Sajnos, ha veszélyes anyagot szállító járművel történik a közlekedési baleset, nagyon könnyen katasztrófahelyzet alakulhat ki. Az ilyen jellegű közúti balesetek számának emelkedése a tűzoltóság és a kárfelszámolással foglalkozó szervek egyre fokozottabb felkészültségét, a szakfelszerelések állandó fejlesztését, valamint az újabb tűzoltási és műszaki mentési taktikák alkalmazásának szükségszerűségét igénylik.
Egy ilyen káresemény felszámolása rendkívül összetett feladat. Adott esetben több szervezetnek kell a kárhelyszínen együtt, összehangoltan dolgozni. Melyek a közös, összetett kárfelszámolás legfontosabb feltételei? Milyen sorrendben célszerű a mentést végezni? Milyen feladatok hárulnak az egyes szervezetekre?
 
Technika
 
Czirok Antal
ANSUL R-102 beépített konyhai oltóberendezés
Amikor besétálunk egy elegáns étterembe, fel sem merül annak a gondolata, hogy milyen veszélyt rejt magában egy ilyen konyhai környezet. Csak az Egyesült Államokban évente több mint 11500 étteremtüzet jelentenek, ez pedig naponta több mint 30 tűzeset. Az esetek majdnem fele a sütő és főzőberendezések meghibásodásával, nem megfelelő használatával hozható összefüggésbe.
 
Decsi György
Villamos elosztószekrények oltórendszerének kialakítása
Az elektromos tűz közvetlen okai a vezetékek, elektromos kapcsolóberendezések túlterhelése, az alkatrészek közötti elektromos ív vagy szikra keletkezése lehetnek. Az elosztószekrényben keletkező tűz nem csak a szekrényben pusztít, de akár az egész épületet is veszélyezteti. Milyen megoldásokkal védekezhetünk az ilyen tüzek ellen?
 
Megelőzés
 
Wlasitsch László
Építmények megelőző passzív tűzvédelme
Követelmény, hogy a tűzszakaszok elválasztásánál a védelmi síkok folytonosságának elve érvényesüljön, azaz a tűzszakasz-határ minden pontján a tűzállósági fokozat követelményétől függő tűzállósági határértékű védelem teljesüljön. Hogyan lehet ezt teljesíteni?
 
Kruppa Attila
Az OTSZ tűzálló kábelrendszereket érintő változásai
A 9/2008. ÖTM rendelet által hatályba léptetett - május 22-től hatályos - OTSZ a tűzálló kábelrendszerekre vonatkozóan számos változást tartalmaz, amelyek vélhetőleg javítják majd a villamos kivitelezés gyakorlatát. Röviden ismertetjük a legfontosabb változásokat
 
Nagy Katalin
Nekünk mindegy? – Változások a csarnoképületek természetes hő- és füstelvezetésében az új OTSZ alapján
Az új OTSZ 11+1 változást tartalmaz a csarnoképületek természetes hő- és füstelvezető rendszereire. Nézzük, melyek ezek a változások, és ezek hogyan érintik a tervezőket, forgalmazókat, telepítőket / karbantartókat, üzemeltetőket és persze a hatóságot.
 
Olexandr Alexandrov
Lőszerraktárak tűzvédelme Ukrajnában
A kilencvenes évek végén a korábban Európában állomásozó, a Szovjet Hadsereg lőszerellátmányának jelentős része Ukrajna területére lett visszavonva. Mára a lőszerek, rakéták, és más robbanásveszélyes anyagok tárolása komoly fenyegetést jelent. Mi a mai helyzet?
 
Lestyán Mária
Passzív tűzvédelem Conlit rendszerrel
A klímaváltozás és energiahatékonyság miatt egyre nagyobb mennyiségben alkalmazunk épületeinkben hőszigetelő anyagokat, ezért a tervezés során a hő-, akusztikai és páratechnikai méretezés mellett a tűzvédelemi tervezésnek is kiemeltebb szerepet kell kapnia. Ebben segít az épületek passzív tűzvédelméhez használható Conlit rendszer. 
 
Képzés
 
Nagy Zoltán
Új kihívások a műszaki mentéseknél – légzsákok
A járműgyártók körében is egyre kiélezettebb fejlesztési „harc“ folyik a konkurencia megelőzése érdekében. Ezek eredményeként olyan új biztonsági megoldások születtek, amelyekre a beavatkozóknak is fel kell készülni.
 
Kutatás
 
Hercel András
Menekülést segítő fénykapocs és fénytömlő
A menekülési, és menekítési irányok meghatározását segítő hasznos újítást mutat be szerzőnk, aki szakdolgozatában részletesen kifejtette újítása előnyeit. A tájékozódást és a veszélyes övezet gyors elhagyását segítő ötletnek örömmel adunk teret.
 
Szemerédy Andrea
Új bevetési védőruházatok: XXI. Századi technológia a tűzoltók biztonságáért
A tűzoltók védőruházata a tökéletes biztonság- és minőségi követelmények mellett, a kényelem, a komfortosság, a nagy mozgásszabadság és mindezek mellett a tetszetős kivitelezés is meghatározó. A tavalyi évi San Diegói kiállítás és konferencia után új utakat kerestek a praktikus technológiai megoldásokban, újszerű formai megjelenítésekben, alapanyag rendszerekben.
 
Adorján Attila
Követő és helyorientáció: megoldás a tűzoltóknak
A tűzoltók kétszer gyakrabban mennek az épületekbe életet menteni, mint a 20 évvel ezelőtt. A tájékozódás elvesztése, eltévedés a második leggyakrabb halálos ok, ami a megfulladáshoz vezet. Milyen új megoldások segítik az eligazodást?
 
Informatika
 
Erdőtűzoltási gyakorlat Pro-Mobil járműkövető rendszerrel
A 2008. június 17-én Ságváron megrendezett erdőtűz-oltási gyakorlat kiemelt célja volt a tűzoltás vezetés támogatása a térinformatikai és az EDR rendszer alkalmazásával. A Pro-M Zrt., a gyakorlat technikai támogatójaként, kézi lefedettséget biztosító mobil bázisállomást telepített a helyszínre, amely változó domborzati viszonyok között, akár nagy kiterjedésű erdőterületeken keletkezett tüzek oltásánál is zavartalanul működik.
Tanulmány
Szűts Jenő
Milyen megoldásokkal javíthatjuk a lángérzékelés hatásfokát?
Milyen megoldásokkal javíthatjuk a lángérzékelés hatásfokát? Milyen módon optimalizálhatók a telepítéssel a költségek? Ezekre a kérdésekre válaszolva ad szerzőnk a lángérzékelők elhelyezésére vonatkozó gyakorlati alkalmazási javaslatokat, megoldásokat.
 
Módszer
 
Vágvölgyi László
Mit tartalmazzon a tűzvédelmi műszaki leírás? II.
Az új OTSZ hatálybalépésével a Tűzvédelmi műszaki leírás tartalmi követelményei és a készítők köre alapvetően megváltozott. Melyek az új követelmények?
 
Szabályozás
 
Tolnai László
Az építési termékek tűzvédelmi előírásoknak való megfelelősége
A megfelelőségi igazolás és a tűzvédelmi megfelelőségi igazolás közötti különbségekre hívja fel a figyelmet szerzőnk. A két kifejezést ugyanis nem szabad összekeverni. Még ma sem mindenki érti, hogy a megfelelőségi igazolásnak (ÉME, ETA, CE jelölés, szállítói nyilatkozat, vagy a tanúsítvány) nem kell tartalmaznia a magyar tűzvédelmi jogszabályban előírt termékre vonatkozó paramétereket, azt az ÉMI által kiadott TMI ismerteti.
 
A VÉDELEM megrendelhető:
 
Duna Palota Kulturális Kht.
1051 Budapest, Mérleg u. 3.
Tel.: 1/469-2971
Fax: 1/469-2969
Ügyintéző: Szabó Kálmánné
Éves előfizetési díja: 3000 Ft.

Vissza

Ezt a hírt eddig 3359 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: