Híreink

Kigyulladt egy etanolt szállító vonat – mit tehetünk?

2023. március 31. 11:40

A baleset az Egyesült Államokban történt, de ennek kapcsán érdemes elgondolkodni, azon hogyan avatkozzuk be egy ilyen esetben? Mi történt? Mi tehetünk tűzoltóként egy ilyen tűznél?


Mi történt?

Ahogyan arról többek között a CNN is beszámolt, egy etanolt szállító vonat kisiklott csütörtök reggel a minnesotai Raymondban. Több vasúti kocsi meggyulladt, és a mintegy 800 lakosú településen kötelező kürítést rendeltek el a hatóságok. A tűzet több, mint 14 órával az incidens után sem sikerült eloltani. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szakemberei szerint négy, etanolt tartalmazó vasúti kocsi sérült meg, ugyanakkor vannak még további etanolos vagonok, amelyek problémát jelenthetnek.

(Érdekesség, hogy a minnesotai kormányzó egy sajtótájékoztató folyamán külön kiemelte: az oltás során használt habképző anyagok nem tartalmaznak PFAS-t.)

 

Milyen tulajdonságai vannak az etanolnak?

Talán a legfontosabb, hogy gyúlékony és robbanásveszélyes, ezért az a tény, hogy a CNN beszámolója szerint a tűz még a baleset után 14 órával is égett önmagában inkább kedvezőnek nevezhető. Jobb, ha ég, mintha robbanna. Ugyanis 2,5 vol% (LEL) - 13,5 vol% (UEL) között robbanásveszélyes. A lobbanáspontja 12 °C, az öngyulladási hőmérséklete 455 °C .

A felderítés során az első az UN-szám, ez (ADR/RID/ADN) UN 1170. 

Az anyag veszélyeire, kockázataira utaló figyelmeztető H mondat:

  • H225 Fokozottan tűzveszélyes folyadék és gőz

Az anyag biztonságos használatára utaló, óvintézkedésre vonatkozó P mondatok:

  • P210 Hőtől, szikrától, nyílt lángtól, forró felülettől távol tartandó. Tilos a dohányzás.
  • P233 Az edény szorosan lezárva tartandó.

 

Mit tehet a tűzoltó?

Nyilván a balesetnél a zárófedelek megsérülnek, áramlik ki az anyag, amiből robbanásveszélyes gáz-levegő keverék képződhet, mivel gőzei nehezebbek a levegőnél és szétterülhetnek a talaj mentén. Ezért a legfontosabb védőintézkedés a talajszint alatti területekre, mint például árkokba, csövekbe és aknákba bejutásának megakadályozása. Erre a takarásuk és a felhő talpsugárcsövekkel történő elterelése a lehetséges megoldás. Az elektrosztatikus kisülés megakadályozására is intézkedni kell.

A tűzoltónak persze elsőként önmagát kell védenie: teljes védőruházat, zárt rendszerű légzőkészülék és vegyi anyag ellen védelmet nyújtó kesztyű itt a „divat”.

Ha már ég, akkor szén-monoxid (CO) és szén-dioxid (CO₂) képződésére számíthatunk, de ezek ellen a légzőkészülékünk biztos védelmet nyújt. Enélkül viszont senki ne menjen a tűz közelébe.

Miután a terjedést lehatárolták, a lékeket lehetőség szerint eltömítették, a tűzoltáshoz semmi esetre se használjunk kötött sugarat. Vízzel oltásnál csak köd vagy szórt sugarat használhatunk, ugyancsak jó az alkohol álló hab és a száraz oltópor.

Kisebb tűznél BC oltóporú tűzoltó készülék, vagy szén-dioxid (CO₂) oltóanyagú tűzoltó készülék alkalmazható.

Vissza

Ezt a hírt eddig 599 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: