Híreink

Ombudsmani vizsgálat a 112-es segélyhívóról

2011. május 02.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa eddig több vizsgálatban elemezte a 112-es segélyhívó működését. Az újabb vizsgálat megerősítette a korábbi fenntartásait. A 112-es egységes európai segélyhívó szám a segélyhívások kezelésében nem hozott jelentős változásokat. A központok a megyei rendőr főkapitányságokon működnek, a riasztás ugyanakkor helyi szinten – ráadásul szervezetenként eltérő területi eloszlásban – zajlik. A vizsgálat megállapításait adjuk közre.


Hazánkban segélyhívásra használható:

112 egységes segélyhívó szám – a megyei főkapitányságokon veszik a jelzést.
104 mentők segélyhívó száma
107 rendőrség segélyhívó száma
105 tűzoltósági segélyhívó szám
Ezek a számok a korabeli telefon rendszerre épültek ki. A vonalas telefonok világában a jelzést az adott terület ügyelete vette fel. Időközben azonban a telefonálás technikai feltételei és ezzel a telefonálási szokások is megváltoztak. Ma több mint 10 millió mobiltelefon és 100 ezres nagyságrendű tűz- és betörésjelző berendezés működik az országban.
 
·        Ha valaki vonalas telefonon (105-ön) jelez tűzesetet az a jelzés az adott terület tűzoltóságának ügyeletén cseng ki. Az ilyen jelzések száma azonban egyre csökken.
·        Ha valaki mobil telefonról 105-ös számon jelez tűzesetet az általában az adott terület megyeszékhelyének tűzoltóságán cseng ki és innen riasztják a területileg illetékes tűzoltó ügyeletet. Előfordulhat, hogy nem az adott megye, hanem a domborzati viszonyok            miatt a szomszéd megye székhelytelepülésének tűzoltósági ügyeletén cseng a telefon. Ilyenkor az ügyelet továbbadja a jelzést.
·        A 112-es jelzések hasonlóan lehetnek vezetékes és mobil telefonról indítottak.
·        Újabb kihívás az internet szolgáltatáshoz kötött telefonok megjelenése.
·        A mobilszolgáltatók által biztosított „vezetékes” telefonok a mobilokhoz hasonlóan üzemelnek.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése pdf formátumban

Vissza

Ezt a hírt eddig 1341 látogató olvasta.