Híreink

Beépített tűzjelző berendezés karbantartók szakmai továbbképzése

2013. június 21.

Balatonföldváron, a Hotel Jogarban 2013. június 5-én és 6-án a tűzoltó készülék karbantartók mellett a beépített tűzjelző berendezések karbantartói részére szervezett konferencián közel 120 fő vett részt. A konferencián a résztvevők első kézből értesülhettek a tűzjelző berendezések létesítésének és üzemeltetésének aktuális kérdéseiről, a tűz- és hibaátjelző rendszerek kialakításával, átalakításával kapcsolatos szabályok változásáról. Emellett jogalkotás és az érdeklődésre számot tartó ügyek állásáról is szóltak az előadók. Az elhangzott előadásokat adjuk közre.


A beépített tűzjelző berendezések létesítésének és üzemeltetésének aktuális kérdéseiről Csepregi Csaba tartott előadást. Gondolatébresztő előadásában bemutatta a létesítés és használat problémás területeit, a tűzjelző rendszerek engedélyezésének, elfogadásának szabályait, továbbá kitért a tűzátjelzéssel kapcsolatos követelmények 2013. március 1-i változására és az új OTSZ várható előírásaira. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy jól megtervezett, és kivitelezett rendszert a felelőtlen használat, üzemeltetés során nagyon gyorsan tönkre lehet tenni, ami alapvetően az üzemeltetők felelőssége, melyre a kivitelezés, karbantartás során fel kell hívni a figyelmet.
 
A továbbképzést Barta-Vámos László tű. százados előadása és az ezt követő konzultáció zárta
a tűz- és hibaátjelző rendszerek kialakításával, átalakításával kapcsolatos szabályok változásáról. A téma aktualitását és alapját a 2013. március 1-én hatályba lépő előírás – vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő tűzátjelzés kialakítása a meglévő rendszereknél is – hatályba lépése és az azzal összefüggésben a BM OKF-nek címzett kérdések sokasága adta meg.
 
Az előadások során és azokat követően a továbbképzésen résztvevőknek lehetőségük volt kérdések feltételére, és véleményük rövid kifejtésére, így közvetlenül kaphattak választ a hatóság képviselőitől.
 
 
A továbbképzés programja:
 
A beépített tűzjelző berendezések létesítésének és üzemeltetésének aktuális kérdései
 
A tűz- és hibaátjelző rendszerek kialakításával, átalakításával kapcsolatos változások
Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Barta-Vámos László tű. szds. (Előadás: PDF)
 
Konzultáció
Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Érces Ferenc tű. ezredes

Vissza

Ezt a hírt eddig 1329 látogató olvasta.