Híreink

Tűz a London-lutoni repülőtéren – Milyen veszélyes egy parkolóház?

2023. október 19. 08:56

Újabb tervezési, tűzoltási kérdések sorát vetíti előre a London-lutoni repülőtér parkolóházának tüze. Egyetlen jármű kigyulladása után a tűz perceken belül nagy sebességgel terjedt tovább a többi gépjárműre. A károk mértéke még nem ismert, de az 1900 férőhelyes parkolóban kb. 1500 gépjármű állt a tűz idején, a szakértők szerint pedig „nem valószínű”, hogy maradtak volna a tűz által nem érintett autók.


Mindössze négy éve, egy több millió fontos modernizációs program részeként nyitották meg a London-lutoni (régebben szimplán lutoni) repülőtér kettes terminálparkolóját (a miheztartás végett: az Egyesült Királyság ötödik legnagyobb repülőteréről van szó). Az egyik tűzoltósági szóvivő nyilatkozata alapján a tűz forrása egy dízelüzemű gépjármű volt, a lángok gyors terjedését pedig az is elősegítette, hogy a parkolóházban nem szereltek fel sprinklereket. A tűz méretét az is jól jelzi, hogy összesen tizenöt tűzoltó gépjármű és több, mint száz tűzoltó vonult a káresethez. 

Három tűzoltó és a reptér egyik alkalmazottja is rosszul lett a belélegzett füsttől, őket kórházba kellett szállítani; egy tűzoltót pedig a helyszínen láttak el a mentők. Összesen százötven repülőjáratot kellett törölni, és további huszonhét beérkező gépet más repterekre irányítani; becslések szerint összesen harmincezer utast érintett az eset.

A videók szemléletesen mutatják az események menetét. A kárbecslés jelenleg is folyik, egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány gépjármű sérült meg, és, hogy a parkolóház milyen mértékben sérült. A közlések szerint eddig 1405 gépjármű adatait adták le a biztosítók felé; a szakértők úgy becslik, hogy az 1900 férőhelyes parkolóban kb. 1500 autó állt a tűz idején. A repülőtér hivatalos, BBC-nek továbbított nyilatkozata alapján „sajnos nem valószínű, hogy a parkolóban lévő bármelyik jármű menthető lenne, de ennek értékelése még folyamatban van”.

Vissza

Ezt a hírt eddig 518 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: