Híreink

Vízköddel oltó turbina a faipar számára

2019. szeptember 16. 09:31

A cél az oltástechnikában is az egyre speciálisabb, az adott technológiához illeszkedő megoldások kifejlesztése. Ebben fogott össze a világszerte ismert Minimax és a már korábban – vízköddel oltója kapcsán – bemutatott EmiControls. A faipar poros technológiáinál és bonyolult berendezéseinél különösen fontos a vízködoltó nagy sugárlövő távolsága és a takart tűzfészkek hatékony elérése – az új rendszer minderre képes.


Együttműködésben

Két cég együttműködésében született új innováció. A vízködoltó turbinájával a Minimax kifejezetten a faipar számára kínált termékportfólióját egészíti ki. Maga a berendezés az EmiControls által kifejlesztett FT10e tűzoltó turbinára épül, amelyet a Minimax speciális, a faiparban szerzett szakmai tapasztalataival kiegészítve fejlesztettek tovább.

A vízködoltó rendszerek nagy előnye, hogy a rendkívül finom eloszlású vízrészecskék, nagy felületen érintkezve a tűzzel, kiemelkedően hatékonyak a hőátadásban, drasztikusan lehűtik a környezetet. Ezenkívül a kis vízcseppek gyors elpárologtatása a láng körül nagy mennyiségű gőzt hoz létre, amely akadályozza az oxigénellátást a tűzben – ez egy hatékony kombináció, amely másodpercek alatt képes a tűz megfékezésére, majd eloltására.

Ami nehezen megvalósítható vízköddel, az a nagyobb sugárlövő távolságok elérése. Az FT10e tűzoltó turbinával a fejlesztők ezt megoldották, így az erre épülő közős változatban annak minden előnyét sikerült megtartaniuk. Így

  • a nagyobb oltási hatékonyságot;
  • a takart tűzfészkek oltását;
  • a kevés vízzel való oltást.

 

Minifog PressProtect vízköddel – ipari prések védelmére

További előnye, hogy a turbina habbal is használható. Oltási teljesítménye 100 – 3.600 liter/perc. Tűz esetén a tűzjelző és az oltás vezérlőpanel automatikusan irányítja az oltóturbinát.

Forrás:
Minimax GmbH & Co. KG 
Emicontrols GmbH 

(Kép: Minimax GmbH & Co. KG)

Vissza

Ezt a hírt eddig 974 látogató olvasta.