Híreink

Vízköddel oltás beépített tűzoltó turbinával

2019. szeptember 11. 10:49

A víz mint oltóanyag újrafelfedezése részben a halonnak köszönhető. A vízköddel oltás rendkívüli hatékonysága ma már közismert. Ami nehezen megvalósítható vízköddel, az a nagyobb sugár-lövőtávolságok elérése. Az FT10e tűzoltó turbinával, úgy tűnik, a fejlesztők ezt is megoldották: fejlesztésük eredménye, hogy a tűzoltó turbina messziről képes vízködöt a tűzre juttatni és így gyorsabban eloltani a tüzet.


Az oltóturbinák először a mobil oltásban jelentek meg. Most a bemutatók alapján a beépített oltóberendezések tűzoltásának új és innovatív generációját fejlesztették ki.

 

Az FT10e tűzoltó turbinát kifejezetten tűzveszélyes létesítményekbe (például újrahasznosító központok, távfűtési üzemek vagy más ipari létesítmények) tervezték. Vezérlése bármilyen tűzjelző rendszerrel automatikusan megoldható, akár a hagyományos beépített oltóberendezéseké. A turbina könnyen integrálható a meglévő rendszerekbe, vagyis könnyen csatlakoztatható a helyi tűzjelző rendszerhez. Tűz esetén ennek jelére a turbina bekapcsol, és a tüzet ellenőrzése alatt tartja, amíg a tűzoltóság meg nem érkezik. Oltási teljesítménye 100–4000 liter/perc között változtatható, vízszintesen 360°-ban, függőlegesen -19° + 43° között mozgatható. A teljes súlya az alépítményével együtt 1000 kg.

Mivel a turbina vízköddel működik, alkalmazásának fő előnyei

  • a nagyobb oltási hatékonyság, mivel tűz esetén a szerkezetet jobban lehűtheti a vízköd;
  • a vízköd képes az eldugott tűzfészkeket is elérni azzal, hogy azokat mintegy beburkolja;
  • megakadályozza a gázok szabadba jutását;
  • a felhasznált oltóanyag nagyságrenddel kisebb a hagyományos vízzel oltásnál, ami csökkenti a fenntartás, a tűzoltás és a helyreállítás költségeit.

 

Forrás:www.emicontrols.com

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1008 látogató olvasta.