Híreink

Szakmai bemutatók a VIII. Tűzoltó Szakmai Napon, Budapesten

2024. szeptember 20. 10:42

Hűvös, borús időben, új helyszínen zajlott a nyolcadik alkalommal megrendezett Tűzoltó Szakmai Nap. A BM Heros Zrt. telephelyén szeptember 14-én megrendezett eseményen összesen 640-en vettek részt, és – idén először – a Magyar Honvédség kiállítóként is megjelent. Elsőként a szakmai bemutatókról számolunk be.


Tűzszimulátorokkal az oktatásért

A tűzoltó munka a gyakorlatban mutatkozik meg leginkább. Ezt szolgálják a szakmai bemutatók, amelyek rögtön a megnyitó után el is kezdődtek.

Az érdeklődők elsőként a HESZTIA Kft. tálalásában láthatták az AISCO tűzszimulátor működését. A kézi tűzoltók készülékek helyes használatának elsajátítására szolgáló szerkezet egy PB-gázpalackról megtáplált, a kiképző által irányított „lángképző”, amelyre különféle adapterek felhelyezésével más-más tüzeket lehet szimulálni. A készlethez tartozó oltókészülék vízzel és levegővel az egyszerű töltő segítségével bármennyiszer utántölthető, használata (érzésre) viszont teljesen egyezik a kézi tűzoltók készülékekével, így gyakorlatilag különféle tűztípusok – pl. farakás, gumiabroncs, papírkosár – oltását lehet gyakoroltatni környezetbarát és költséghatékony módon. A bemutatón megtekinthettük például az elektromos kapcsolószekrény tüzét.

Erről korábbi írásukban „Gyakorlás élesben – AISCO tűzszimulátorokkalszámoltunk be.

Miért nem szabad aeroszolos palackot a tűzben hagyni? A tűzvédelmi gyakorlati oktatást jól szolgálta az a durranós és a készülék révén mégis biztonságos válasz, amit a látogatók kaptak. Mindez a munkahelyi és a tűzoltói oktatásban lehet nagyon hasznos és egyben környezetbarát megoldás.

 

Egy sok mindet tudó Rosenbauer

Ezek után a SziFire Kft. bemutatásában következett a Rosenbauer RFC CAFS nevű, sűrített levegős vízzel/habbal oltó rendszere. Az RFC CAFS Cube egy kompakt motoros-szivattyús egységként kialakított, független sűrített levegős vízzel/habbaloltó rendszer, a Rosenbauertől immár megszokott egyedi megoldás. A motoros-szivattyús egység mindentől függetlenül négy az egyben: a hagyományos oltóhab, illetve nedves és száraz sűrített levegős hab mellett víz kibocsátására is használható. Kialakítása révén járműbe vagy guruló konténerbe építve is kiválóan megállja a helyét. Ami benne van: egy teljes körű szivattyúrendszer, légtelenítő szivattyú, kompresszor, habszivattyú, CAFS keverőkamra és természetesen az ezeket meghajtó motor. A habképzőanyag és üzemanyag ellátás külső tartályról történik. A kézi fogantyúval négyféle habbekeverési arány állítható be: nedvesítéskor, 0,5 % és 1 %, habképzéshez 1 % és 3 %, illetve 0 % tiszta vízzel oltási üzemmódban.

Erről korábbi írásukban „RFC CAFS Cube – rubik-kocka a Rosenbauertőlszámoltunk be.

 

Drónok a felderítésben

A harmadik bemutató a gyakorlat és a kutatás jövőbe vezető megoldásait mutatta be. Az Óbudai Egyetem és a Budakalász ÖTE közös előadásában hallhattak a jelenlévők arról, hogy a tűzesetek felderítésében, a beavatkozók szakszerű döntéstámogatásában mit tudnak a drónok. Egy új kutatási eredményről is beszámoltak, nevezetesen arról, hogy a szennyezőanyagok (például a sugárzó szennyeződések) keresésében miért jelentenek hatalmas előrelépést a drónok, szakszerűbben szólva a pilóta nélküli légijárművek.

Cikkeink:

 

Tűzoltó robot

A negyedik bemutató több szempontból különleges volt: az eseményen vendégeskedett ugyanis a 2019-es Notre-Dame-i székesegyház tüzének „sztárja”, a Shark Robotics „Colossus” típusnevű, lánctalpas, távirányítható tűzoltó robotja a Milipol Zrt. jóvoltából. A robot a felszerelt vízágyú segítségével gyakorlatilag egy tűzoltó gépjármű és egy „gyalogos tűzoltó” előnyeit egyesítette magában az ámuló közönség előtt.

Cikkeink:

Filmajánlónk:

 

Műszaki mentés akkumulátoros mentőszerszámokkal

Az ötödik bemutatóban látszólag egy veterán roncsautó volt a főszereplő: valójában a műszaki mentés eszközeit bemutató Pirotext Kft. a roncsautón demonstrálta a Weber Rescue különleges, akkumulátoros szerszámait, a szúrófűrésztől a feszítő-vágó berendezéseken keresztül egészen a feszítőhengerig. A bemutató egyik fő tanulsága az akkumulátoros technológia fejlődésének felgyorsulása volt: mint kiderült, az összes eszköz szabvány Milwaukee akkuval működik, amelyek bárhol megvásárolhatók (tehát az eszköztulajdonosok nincsenek szállítóhoz kötve a tartalék akkuk miatt), rendkívül nagy kapacitásúak és akár húsz perc alatt száz százalékra tölthetők.

 

Könnyűhabgenerátor

A bemutatók sorát a FeWe Kft. zárta egy könnyűhabgenerátorral, amely elsősorban az önkéntes tűzoltó egyesületek számára lehet hasznos: nem kell hozzá motor sem, a könnyen telepíthető ventilátort ugyanis a víznyomás hajtja meg, az elé szerelt zsákszerű adapter pedig gondoskodik a hab megfelelő terítéséről, tehát csak a tömlő, a 6 bar víznyomás, valamint a habbekeverő és a habanyag szükséges hozzá.

Ajánljuk cikkünket a témában:

Természetesen a bemutatók mellett rengeteg érdekesség is látható volt. Számos tűzoltó jármű volt jelen, ezekről később beszámolunk.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 62 látogató olvasta.