Híreink

Egységes jelrendszer tűzvédelmi dokumentációkhoz

2024. szeptember 18. 12:00

„Egységes jelrendszer kialakítása tűzvédelmi dokumentációk készítéséhez” címmel megjelent és – támogatóinknak köszönhetően – ingyenesen letölthető dr. Veres György kiadványa, amely átfogó, hiánypótló elemzés, és minden segítséget megad a tervezőknek – beleértve az ingyenesen letölthető jelkészleteket is.


Gyakran mondjuk: Beszéljünk egy nyelvet! Ez a gyakorlatban a szakkifejezések mögötti fogalmakat jelenti. Egy ilyen szakszótár még várat magára.  A tűzvédelmi tervezés másik nyelve a rajz és a rajzi jelek. Ebben jelentős mérföldkő dr. Veres György dolgozata, amely nemzetközi és hazai elvek és előírások figyelembevételével egységes hazai jelrendszert dolgozott ki. 

Az épület egész élettartama alatt a tűzvédelmi dokumentációk készítése, fenntartása, használata folyamatosan jelen van, a létesítéstől, a kivitelezésen, a használaton át, az átalakítások, bővítések, felújítások során és a tűzvédelmi beavatkozások előkészítése (felkészülés) során is megjelenik. Fontos, hogy a különböző dokumentációkat ne csak a tervezők, tűzvédelmi szakemberek, tűzoltók értsék meg könnyen, hanem a beruházók, tulajdonosok és üzemeltetők is, mert csak így tudják biztonságosan és rendeltetésszerűen használni az épített környezetünket. 

Ennek egyik lehetősége, ha a dokumentációkat egységes formában jelenítjük meg a teljes élettartam alatt, és ha a megjelenítés a lehető legjobban közelíti a valóságban tapasztalt jelzéseket. 

Bár a tervezés és üzemeltetés területén a BIM időszakával egy komplexebb modellezés felé tartunk, a téma továbbra is aktuális marad, hiszen egy ilyen módszerrel létrehozott információhalmaznak is kell valamilyen egységes és könnyen értelmezhető 2D megjelenítési formát adni. 

Az anyag különös jelentőségét szolgáltatja az is, hogy jelenleg sem Magyarországon, sem nemzetközi szinten nincs kidolgozva a tűzvédelem teljes spektrumát lefedő tűzvédelmi tervek grafikai megjelenítésére vonatkozó rendszer. 

A szerző a tárgykörben részletes nemzetközi szabvány szabályzatszintű összehasonlító elemzésében figyelembe vette a meglévő követelményrendszert, amelyet a saját jelrendszer kialakításánál is következetesen alkalmazott (geometriai alakok, jelentésük, biztonsági és kontraszt színek, grafikai jelképek és színeik). Maradéktalanul feldolgozza építési engedélyezési és kiviteli terveket, a használat során alkalmazni kötelezett tervtípusokat, majd a beavatkozást segítő terveket és az ezek közötti átfedéseket, valamint az ebből adódó anomáliákat is.

Heizler György
szerkesztő 

 

 


A kiadvány ide kattintva tölthető le honlapunkról pdf formátumban. A dokumentumot az egyszerűség és a jobb követhetőség kedvéért verziókövetéssel láttuk el, amely a kiadás dátumán (2024. szeptember 18.) a v1.0 állapotban van. Amennyiben bármilyen hibát tapasztalna, kérjük, jelezze felénk a szerkesztoseg@vedelem.hu címen! A hiba javítása után mind a kiadványt, mind a jelen oldalt frissítjük, és az alábbi verziólistában feltüntetjük a javítás okát és dátumát, így mindig jól követhető, hogy melyik a legfrissebb változat.


Verziónapló

v1.0 – 2024. szept. 18. – kiadáskori állapot

Vissza

Ezt a hírt eddig 821 látogató olvasta.