Híreink

SWIFTT: új EU-s erdővédelmi eszköz műhold- és MI-alapon

2024. június 21. 08:07

Egy új, a Horizon Europe program által finanszírozott eszközt mutattak be június közepén, amely célja az erdőgazdálkodás új eszközökkel történő megreformálása. A SWIFTT projekt a Copernicus műhold adatait és fejlett mesterséges intelligenciát (MI) használ az EU erdeit fenyegető veszélyek, többek között az erdőtüzek feltérképezésére, mérséklésére és megelőzésére.


Az erdők kritikus ökoszisztémák, amelyek 300 millió embernek biztosítanak élőhelyet, és további 1,6 milliárd ember megélhetését támogatják, ráadásul létfontosságú funkciókat látnak el, mint például a vízháztartás szabályozása, a talajerózió megelőzése és a szén-dioxid tárolása. Az erdőket ugyanakkor évről évre egyre több veszély fenyegeti – erdőtüzek, viharkárok, rovarinváziók –, amelyeket a klímaváltozás tovább súlyosbít.

A SWIFTT projekt célja ezen kihívások kezelése azáltal, hogy megfizethető és hatékony távérzékelési eszközöket biztosít az erdőgazdálkodók számára, lehetővé téve az erdők egészségének proaktív kezelését. A projekt átfogó monitorozási szolgáltatása a Copernicus műholdfelvételeit használja a kockázatok felderítésére és feltérképezésére, amelyet erőteljes AI modellek támogatnak.

– A Horizon Europe SWIFTT projekt célja, hogy segítsen az erdőgazdálkodóknak jobban kezelni projektjeiket megfizethető, egyszerű és hatékony távérzékelési eszközök révén. A Copernicus műholdfelvételei és a legkorszerűbb mesterséges intelligencia módszerek támogatásával megoldásunk a következő generációs kockázatmodellezést nyújtja, hogy biztosítsuk e becses környezeti erőforrás hosszú távú fennmaradását a klímaváltozás ellenére – mondta el Ariane Kaploun, az AXA Climate természetalapú megoldásokért felelős vezetője és a SWIFTT projekt koordinátora.

A Copernicus, az Európai Unió Föld-megfigyelési programja széleskörű adatokat biztosít, amelyek különböző alkalmazásokat támogatnak. Chiara Solimini, az Európai Unió Űrprogram Ügynökségének (EUSPA) SWIFTT projekt felelőse hangsúlyozta a projekt hozzájárulását az EU erdészeti stratégiájához, amely célja az európai erdők védelmének, helyreállításának és ellenállóképességének erősítése.

A SWIFTT projekt félidejéhez érve a platform és a hozzá tartozó web- és mobilalkalmazások fejlesztés alatt állnak. Ezek az eszközök értesítik az erdőgazdálkodókat a viharkárok, rovarinváziók és erdőtüzek kockázatának kitett területekről. Ezzel egyidejűleg a kutatási partnerek továbbfejlesztik az AI modelleket műholdképelemzéssel a veszélyek azonosításának javítása érdekében.

A végfelhasználói partnerek, akik az EU Galileo rendszerét használó eszközökkel vannak felszerelve, pontos, földrajzi referenciával ellátott erdészeti adatokat gyűjtenek Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Lettországban. Quentin d’Huart, a Timbtrack projektpartnereinek vezérigazgatója kiemelte a projekt Copernicus és Galileo rendszereinek integrációját, hogy könnyen használható alkalmazást biztosítsanak az erdőgazdálkodók és érintett felek számára.

Az SWIFTT konzorcium tagjai közé tartozik az AXA Climate (FR), a Da Vinci Labs (FR), a Groupe Coopération Forestière (FR), a Leibniz University Hannover (DE), a Rigas Mezi (LV), az Ukrán Űrkutatási Intézet (UA), a Bari Aldo Moro Egyetem (IT), a Timbtrack (BE) és a Wildsense (FR). A projekt 2,8 millió eurós támogatást kapott a Horizon Europe programtól, amelyet az EUSPA kezel.

Vissza

Ezt a hírt eddig 65 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: