Híreink

Mesterséges intelligenciával és műholdakkal az erdőtüzek ellen

2024. június 13. 06:00

Az erdőtüzek jelentős kihívást jelentenek az európai régiók számára, különösen a klímaváltozás hatásai fokozódnak. Az Európai Unió több kutatási és innovációs projektet támogat, amelyek célja a tűzvészek megelőzése és kezelése a kontinensen. A két legemlékezetesebb projekt mesterséges intelligenciát és műholdakat is bevont a gyakorlatba.


Az EU által támogatott kutatási projektek közül kiemelkedik a SAFERS nevű kezdeményezés, amely az űrfelvételek és mesterséges intelligencia (MI) felhasználására összpontosít, hogy információkat nyújtson, amelyek segíthetnek életek megmentésében és környezeti károk korlátozásában. A három és fél éves projekt idén márciusban ért véget, azonban az eredmények hosszú távú előnyöket ígérnek az erdőtüzek elleni küzdelemben.

A SAFERS projekt keretében több bemutatót is tartottak különböző európai régiókban, például Franciaországban, Olaszországban és további terveik vannak Görögországban és Spanyolországban is. Az egyik ilyen bemutató során a franciaországi Korzika szigetén tűzoltók és kutatók együttesen dolgoztak egy különleges megfigyelő kamera segítségével, hogy időben észleljék a füstöt, és gyorsan reagáljanak a tűzvészre.

A projekt célja az, hogy az összehangolt megközelítés révén növelje az erdőtüzek elleni ellenállást, és egy olyan rendszert hozzon létre Európa számára, amely képes a legjobb válaszokat nyújtani az ilyen jellegű vészhelyzetekben. Ehhez szatellitképeket és más adatokat kombinálnak, hogy az első válaszadóknak, döntéshozóknak és átlagos embereknek világosabb képet adjanak arról, mi történik, és megkönnyítsék a legjobb válaszokat.

A SAFERS mellett egy másik EU-s támogatott projekt, a TREEADS is kiemelkedik, amely drónokat, megfigyelő léggömböket és műholdakat tervez bevonni egy európai szintű védelmi rendszerbe. Az új technológiák kifejlesztése mellett a projekt célja, hogy felkészítse a közösségeket az erdőtüzekre.

 

Mind a SAFERS, mind a TREEADS projekt hosszú távú célja az erdőtüzek elleni hatékonyabb védekezés és a katasztrófák megelőzése, valamint az EU és az európai régiók biztonságának javítása. A kutatók és tűzoltók együttes erőfeszítéseinek köszönhetően remélhetőleg a jövőben hatékonyabb és gyorsabb válaszokat tudnak adni az ilyen jellegű vészhelyzetekre az európai régiókban.

 

https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/horizon-magazine/tackle-wildfires-researchers-europe-team-frontline-forces

Vissza

Ezt a hírt eddig 102 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: