Híreink

Napelemek telepítése: három centivel több lett a rés, maradhat?

2024. április 23. 12:43

A hagyományos napelempanel-telepítések kapcsán számos tűzvédelmi aggály merült fel. Ilyen például az egyéb biztonsági berendezésekkel (például a hő- és füstelvezető kupolákkal) való átfedések, és az ezek miatti sérülésveszély kérdése, másrészt az oltáshoz szükséges hozzáférési sávok hiánya. Norvég kutatók ugyanakkor arra is rámutattak: a tető és a napelemek közötti rések csupán három centiméterrel történő növelése pozitív különbséget eredményezhet egy esetleges tűz terjedési sebességében.


A napelemes rendszerek gombamód szaporodnak – és nem csak nálunk. A Norvég Vízügyi és Energiaügyi Igazgatóság (NVE) a villamosenergia-hálózatra csatlakozó, Norvégiában telepített napelemes rendszerek számának megduplázódását regisztrálta 2022-ben. Konkrétabb számadattal: eddig közel 25 ezer napelemes rendszert telepítettek ott.

Az épületekre telepített napelemek azonban növelik a tűz terjedésének kockázatát és sebességét a tetőkön és homlokzatokon. Korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy szlovén szakértők a függőleges napelempanelek tűzvédelmi tulajdonságait vizsgálták; a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem (NTNU), a Tűzkutatási és Innovációs Központtal (FRIC) és a RISE tűzkutató intézet egy közös kutatásában arról számolt be, hogy a napelempanelek és a tető közötti rés mértéke jelentősen befolyásolhatja a tűzvédelmi értékeket.

 

Három centi különbség

A napelemes rendszereket telepítésekor a modulok és a tető közötti rés – ahol gyakran elektromos kábelek, csatlakozások húzódnak – a tűz terjedését is gyorsítja, és az oltást is megnehezíti, hiszen így a modulok alá kell juttatni a vizet. A kísérletek azt mutatják, hogy a tűz terjedésének kockázata jelentősen csökken a tető és a modulok közötti távolság növelésével - feltéve, hogy a kezdeti tűz nem túl heves.

A kutatás szerint, ha a 6 cm távolságot 9 cm-re növelik, jelentősen csökken a tűzterjedés sebessége, de ugyanez igaz a 8 kontra 11, illetve a 17 kontra 20 cm-es hézag esetén is. 

 

Alternatív telepítési módok

A kutatók a homlokzatokra telepített, valamint a diagonál-telepítésű napelemmodulok tűzvédelmi jellemzőit is vizsgálták. A napelemmodulok mindkét esetben a tűz gyorsabb terjedését okozták. A homlokzatokon felfelé terjedő tűz a tetőn keletkező tűzzel összehasonlítva a különböző emeletekre való átterjedés nagyobb kockázatát is jelentheti. A homlokzati tüzek nagyon rövid időn belül az épület nagy részeire is átterjedhetnek.

 

A NorwegianScitechnews.com alapján, ahol megtalálhatók a tanulmányok linkjei is.

Vissza

Ezt a hírt eddig 154 látogató olvasta.