Híreink

Elektronikusan vezetett tűzvédelmi naplók képzése – az első oklevelek

2024. február 29. 07:00

Ahogy korábban beszámoltunk róla, megkezdődtek a tűzvédelmi karbantartók által 2020 óta használható elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplókhoz kapcsolódó képzések. Az első csoport már meg is kapta a nyitó kurzus elvégzéséről szóló felnőttképzési tanúsítványokat az elektronikusan vezetett tűzvédelmi naplók képzésén. Sőt, már több képzésre is jelentkeztek a szakemberek.


Két képzési forma

A tűzvédelmi eszközök felülvizsgálatáról és karbantartásáról készülő naplók immár négy éve elektronikusan is vezethetők. A tűzvédelmi szakemberek korábban kinyomtatott excel táblákkal vagy papír alapú formanyomtatványokkal dokumentáltak, de ma már egyre nagyobb számban állnak át a papírmentes, elektronikus megoldásra. Bár a megoldások alkalmazása könnyen elsajátítható, mégis volt igény a közvetlen képzésre. Ezt a szervezők a két felhasználói irányból közelítették meg, ennek következtében kétféle nyílt képzés érhető el azok számára, akik szeretnének megismerkedni az elektronikus rendszer előnyeivel.

  • Karbantartók képzése,
  • Üzemeltetők képzése.

Mindkét felhasználói csoport tagjai 1-1 napos képzés keretében ismerhetik meg a jogszabályi és elméleti hátteret, valamint a gyakorlati alkalmazásra is van lehetőségük. 

Ami a részleteket illeti:

  • A Tűzvédelmi eszközök karbantartását elektronikusan végzők képzése a dokumentációs lehetőségek mélységeibe is betekintést ad és segíti, hogy még magasabb szintű, korszerű és papírmentes szolgáltatást tudjanak adni a tűzvédelmi szakemberek a megbízóik számára.
  • A Tűzvédelmi eszközök üzemeltetését elektronikusan végzők képzése pedig a szakemberekkel való digitális együttműködésről szól, és abban segít, hogy a vállalatok, intézmények, létesítményüzemeltetéssel foglalkozó cégek tűzvédelmi felelősei elemezni tudják a saját tevékenységük szakmai, gazdasági vonatkozásait és ezzel emelni tudják a tűzvédelem színvonalát. Az automatizmusok, a folyamatos jogszabályi megfelelőség, a könnyű átláthatóság megkönnyíti az üzemeltetők munkáját is.

 

A tapasztalatok

– Az első meghirdetett képzési alkalmak nagyon gyorsan beteltek és látjuk, hogy óriási szükség van a képzésekre – mondta el Horváth Gábor, az elektronikusan vezetett naplókat kínáló fiREG platform szakmai vezetője.

Már az első képzési napon készült anonim felmérésük is azt igazolta vissza, hogy szükséges és hiánypótló a szakemberek tudásának elmélyítése. Még azok számára is fontos volt a képzés, akik már évek óta használják a rendszert. A visszajelzések azt mutatták, hogy ez az egy interaktív továbbképzési nap átadott ismeretei és a végrehajtott gyakorlati feladatok révén átfogó ismeretekre tettek szert a résztvevők. Ezt az eredmények is igazolták, ugyanis a 80% feletti eredmények megnyugtatóak, igazolják, hogy magabiztos tudással végezte el az első csoport a képzést.

Orbán Dániel (j), a Tűzoltó Kft. ügyvezetője is átvette képzési oklevelét Horváth Gábortól (b), a képzés vezetőjétől

Ezt az eredményt a kurzus végén okostelefonon tölthető vizsgával érték el a résztvevők, melynek kiértékelését követően vehették át képzési okleveleiket. Persze nagyon jó lehetőség a nyílt képzési nap arra is, hogy szakmabeliekkel találkozzanak a résztvevők és tapasztalatot cseréljenek.

Természetesen a karbantartók képzésének ténye, időpontja bekerül a fiREG-be. Így az oklevéllel rendelkező karbantartók által készített elektronikus naplón a képzés sikeres elvégzéséről szóló információs blokk is tájékoztatja az olvasót.

Az elkövetkező időszakban Vecsés ad otthont a képzéseknek, de várhatóak más vidéki helyszínek is.


Tűzvédelmi eszközök karbantartását elektronikusan végzők első képzésének résztvevői

További információk az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplók képzéseiről:
www.fiREG.hu/kepzeseink 

Vissza

Ezt a hírt eddig 290 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: