Híreink

Svájc – A "Tűzoltóság 2020" projekt együttműködést és optimalizálást jelent

2019. október 29. 08:47

Érdekes lehet, hogy Svájcban is a pénz körül forog a világ. A "Tűzoltóság 2020" projekt részeként a Zürich kantonban működő tűzoltóknak folyamatosan optimalizálniuk kell tevékenységüket. 2017. decemberi határozatával a kormány 2018. április 1-jén hatályba léptette a tűzoltó szolgálatra vonatkozó rendeletet és az épületbiztosító társaságok tűzvédelemhez nyújtott támogatásáról szóló rendeletet.


A folyamat katalizátora a zürichi Kanton épületbiztosítója. Nyilvánvaló számukra, hogy a szomszédos községekkel folytatott együttműködés sok esetben szinergiákat eredményez. Például, az anyagot nem kell kétszer beszerezni, vagy az egység készletei ésszerűen kiegészítik egymást. Ennek eredményeként négy település együttműködési megállapodást írt alá. A négy tűzoltóság független szervezet marad, ám a négy település jobban koordinálja ezeket. A közös tűzoltóságnak legalább 160 fősnek kell lennie, községenként legalább 40 fővel. Minden önkormányzat felel a toborzásért, a képzésért és a személyi felszerelésért. A gépjárműfecskendő cseréjét a kérdéses önkormányzat végzi. Másrészt további új vagy cserejárművek beszerzését kell kérni a Bizottságtól. Minden közösség fenntart egy riasztási pontot.

Egy káresetnél, mind a négy település tűzoltóságát szükség szerint riasztják. A belső szervezési, riasztási rendet önmaguk határozzák meg. A követelmény, hogy a riasztást követően legalább tíz emberből álló legénységnek

  • a településen 10 percen belül,
  • a ritkán lakott külterületeken 15 percen belül ki kell érkezni az előírt felszerelésekkel.  
  • 30 perc elteltével, ha szükséges, 30 tűzoltónak kell a kárhelyen dolgoznia a szükséges technikával.

Statisztikáik szerint az összes bevetés 90%-a tíz tűzoltóval leküzdhető. 

A 2015-ös felmérés alapján kimutatták, hogy a tűzoltók mindössze 36%-a él és dolgozik ugyanazon a településen, azaz gyorsan elérhető.

A múltban évi 11,6 millió CHF összegű építési biztosítási támogatást a riasztások, tűzcsaphálózat és tűzoltóság épületei kapták.

Az új rendszerben a biztosító mentesíti az önkormányzatokat a riasztási költségektől, amelyeket teljes mértékben átvesz. Cserébe azonban a tűzcsapok infrastruktúrájának megújításához nyújtott támogatásokat megszüntetik, és arra a következtetésre jutottak, hogy a zürichi kantonban már nincs szükség további tűzoltósági épületekre, így erre már nem nyújtanak támogatást. A tűzoltóság kötelezően biztosítandó járműveihez azonban az önkormányzatok továbbra is 50% támogatást kapnak.

GVZ – Wir denken mit from GVZ on Vimeo.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1211 látogató olvasta.