Híreink

Vízködös oltólándzsa normál nyomáson – látvány helyett hatékonyság

2019. november 13. 10:47

Az eddigi ismereteink szerint kis vízcseppméret, az alacsony vízszállítási teljesítmény az ultramagas nyomású vízsugár jellemzői. Állítólag a legnagyobb bátorság az ismert dolgokat újravizsgálni. Egy lengyel cég, a Telesto szakemberei újragondolták ezt a tételt. Eredményeik és oltási bemutatójuk alapján ezzel az innovációval újra kell gondolnunk a víz szerepét a tűzoltásban. Oltólándzsa megoldásuk pedig a Kelet-Európai „ötletesség” példája.


Vízködös oltás a tűzoltó kezéből

A cél ennek elérése volt, hisz az közismert, hogy egy vízcsepp gőzzé fejlődése során a csepp fizikai térfogata 1600- szorosára nő, így a finomabb szemcseméret nemcsak sokkal hatékonyabb hőelvonást, de lényegesen nagyobb oxigén kiszorítást is lehetővé tesz. Ez az oltás azért annyira hatékony mert 1 liter víz a tűztérben több, mint 1.5 m3 gőzzé alakul. Ez a gőz inert gázként működve kiszorítja az oxigént, s így megszünteti az égés egyik alapfeltételét. Közben a víz, gőzzé alakításához szükséges hőenergiát a tűzből vesszük, aminek eredménye a tűz hűtése.

Vagyis kiszorítja az oxigént az égéstérből, hatékonyan hűti a tüzet és elnyeli a sugárzást.

Ezzel a víz oltóhatását a lehető legnagyobb mértékben ki tudjuk használni, a töredékére csökkentve a szükséges oltóvíz mennyiséget. Ilyen minőségű hatékonyságot eddig az ultra magas nyomású, 200 bar-os vízsugárral tudtak elérni, ahol a vízszállítási teljesítmény 30-50 liter/perc között van.

A céljuk az emberi hajszál 50 µm körüli méretének megfelelő, az első osztályú vízködnél is kisebb cseppméret elérése volt. Amikor ez megvolt, akkor az új fejlesztésű sugárcsöveik mellé vízköd oltólándzsákat is kifejlesztettek.

 

Vízköd oltólándzsák

Az oltóládzsák lényege, hogy nem kell a helyiségbe behatolni. A filmekben látványosan bemutatják, hogy a magasnyomású oltólándzsa vízsugara átfúrja a falat és a víz ezen keresztül hatol be a zárt térbe. Az ultramagas nyomás létrehozása rendkívül drága, ők a normál gépjárműfecskendő, normál szivattyújáról elérhető nyomással akartak vízködöt bejuttatni a zárt térbe. Itt jött az ötletesség! Vettek akkumulátoros Hilti fúrókészletet külön betonhoz és fémhez szükséges fúrószárral. A fúróval fúrt 25 mm-es lyukon keresztül a fúvóka bejuttatható a helyiségbe, a víz pedig kívülről biztosítható. A lándzsa 1,7 kg súlyú, a teljes hossza 67 cm, amelyből két típust fejlesztettek.

 

 

A LancePro 1 oltólándzsa használható zárt helyiségek, garázsok tüzeinek oltásához 1000 m3-ig a helyiségbe való behatolás nélkül. Ez egy elég tekintélyes méretű 20x20 m-es, 2,7 m magasságú helyiség oltására elegendő.

A LancePro 2 oltólándzsát elsősorban padlások és szobák oltására tervezték. Az oltólándzsa bejutatása a mennyezeten vagy a falon keresztül történik a helyiségbe, épületbe való behatolás nélkül.

 

 

Nyomás [bar]

 

5

10

15

25

Áramlási sebesség [L/min]

LancePro 1

LancePro 2

40

72

51

92

62

112

82

150

Hatékony áramlási tartomány [m]

LancePro 1

LancePro 2

4,5

4,0

5,5

4,5

7,0

5,0

9,0

7,5

Az oltólándzsák fő adatai

 

 

Címlapkép: LancePro 1 oltólándzsa         

 

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1430 látogató olvasta.