Híreink

Tűzgátló legördülő szerkezetek – projektalakítás a tervezés kezdetétől

2019. november 29. 09:09

Az épületek egyre magasabbak, egyre nagyobb belső terekkel, egyre több üveggel épülnek. Ebben a helyzetben a tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ami már a kezdetektől komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Ha tűzvédelmi tervező már a tervezés kezdetétől részt vesz a folyamatban és az épület tűzvédelmét komplexitásában látja, akkor a passzív rendszerek tervezése is hatékonyságnövelő, gazdaságosságot javító lehet.


Tűzszakaszolás – tűzgátló szerkezet

Tűzvédelmi szempontból az épület legfontosabb eleme a tűzszakasz, a határoló falain azonban a közlekedés és a nagy szabad felületeken való átjárhatóság is komoly igény. Egy épület tervezésénél, a nagy nyílásoknál, a tervezőnek a tűzgátló nyílászárók kiválasztásánál több szempontot kell mérlegelnie:

  • méretek,
  • elhelyezhetőség,
  • a szerkezet súlya,
  • a fogadószerkezet és
  • a tanúsítvány.

Milyen legyen a korszerű tűzgátló szerkezet? Legyen nagy és könnyű, s mindezek mellett feleljen meg a tűzvédelmi követelményeknek – röviden így foglalható össze a tervezői igény. Ma már elvárás, hogy a szélessége legyen minimum 20-30 m, a magasságát illetően akár a 6 m fölötti legyen, mindez megfelelő minősítéssel. Bizonyos esetekben a 30 m-nél szélesebb tűzgátló nyílászáróra is van igény. Feleljen meg a szigorú tűzvédelmi követelményeknek és mindezek mellett a beépítendő tűzgátló szerkezet jelentsen minél kisebb súlyterhelést az épületszerkezetre.

 


8 méter magas tűzálló függönykapu

 

Milyen megoldás létezik?

A szinte egymást kizáró követelményeknek a tűzgátló függönykapu minden tekintetben megfelel. A tanúsítványából kiolvasható, hogy olyan tűzgátló nyílászáró szerkezet, amelynek szélessége korlátlan, a magassága pedig maximum 8 m lehet. Az alkalmazott üvegszálas szövet mindössze 640 g/ m2 súlyú. Minősítése EW30 – EI120-ig terjed. Az EI paraméter teljesítéséhez a függönykapu felületét hűteni kell.

 


Szabad teret biztosít

 

Az alkalmazott vízhűtés lehet:

  1. integrált – amikor a tűzgátló szerkezet saját beépített vízhűtéssel van gyárilag felszerelve vezérlő központja és a beépített hőérzékelő, valamint a vízcsatlakozásra szolgáló vízszerelvény segítségével, önműködően működésbe lép.
     
  2. külső vízhűtés – amikor tűzgátló függönykapu vonalában az egyik, vagy mindkét oldalon szórófejek kerülnek kiépítésre. Ezek részei az épület beépített oltórendszerének (sprinkler, vízköd).

A vízigény minden esetben:

  • EI30 – EI60 tűzállóságnál 2,0 l/perc/m2;
  • EI90 – EI120 követelményeknél 8,82 l/perc/m2

 

Hol építhető be?

Beépíthető beton, ytong és téglafalak esetében. Mi a helyzet az egyre gyakrabban könnyűszerkezetekből kialakított tűzszakasz határoknál? A legtöbb ilyen típusú tűzgátló szerkezet minősítése nem terjed ki közvetlen szendvicspanel illetve gipszkarton falba való beépíthetőségre. Ilyenkor elfogadott megoldás egy acél kiváltó szerkezet alkalmazása a megfelelő tűzvédelemmel. (A legtöbb esetben tűzgátló burkolattal.)

 

A függönykapu szerkezeti kialakítása

Az üvegszálas anyag egy csőmotorral ellátott tengelyen van feltekerve, ami egy acéllemez burkolat mögött van, ez a felső tok. Ha integrált vízhűtéssel van kialakítva, akkor a vízhűtésre használt perforált acélcső is ebben a tokban kap helyet. A legördülést és a tűzgátlást segítve két oldalt vezetősínben fut a kapu. A szélességi méreteket alapján a felső tok méretei 6 m -ig 180 x 180 mm, 6 méternél szélesebb függönykapunál 200 x 200 mm. Több tengely egymásba sorolása esetén a felső tok 450 x 250 mm, illetve 250 x 450 mm.

Működését tekintve ez az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb tűzgátló szerkezet, mivel a legördüléséhez, vagyis a tűzeseti záráshoz, nincs szükség semmilyen energiára – önműködően a saját súlyánál fogva záródik. Energiaszükséglete 230V, ez a nyitáshoz szükséges, amit a vezérlő központ 24V-á alakít, mivel a csőmotor 24V-os működtetésű.

Mivel a tűzszakasz (füstszakasz) határon beépített tűzgátló nyílászáró önműködő záródását kell biztosítani vész esetén, ezért a szerkezetet az épület tűzjelző rendszerével kell vezérelni. E követelmény biztosítása érdekében a tűzgátló függönykapu vezérlését össze kell kötni a tűzjelző rendszerrel. Ehhez azonban – egyszerű rendszerről lévén szó – a tűzjelzőtől mindössze egy feszültségmentes, alapesetben zárt kontaktra (NC) van szükség. A tűzjelző jelére a zárt kontakt bontódik, és a motortól elveszi a 24V feszültséget, így a függöny önállóan legördül. Tehát, ha megszűnik a vezérlés energiaellátása a kapu minden esetben lezárja a tűzszakaszt.

 

Vízhűtés nélkül – elasztikus függönykapu

Az épületek egy részénél nem tudunk minden esetben megfelelő mennyiségű vizet biztosítani.

Az ilyen esetekre a megoldás az elasztikus tűzgátló függönykapu.

Kialakítása és a szerkezete nagyon hasonló a vízhűtéses tűzgátló függönykapuhoz. Lényeges különbség, hogy

  1. az üvegszálas anyag vastagabb és rugalmas-elasztikus fémszálakkal erősített, valamint
  2. nem egy, hanem két külön tengelyből áll. Mintha két külön függönykapu lenne egymás mögött, egymástól 60 cm távolságban.

 


Elasztikus függönykapu

 

Minősítésük alapján ezek a tűzgátló függönykapuk akár 20 m széles és 10 m magas nyílásba is alkalmazhatóak EI30 – EI120 tűzálósági határértékeknél. 230V vagy 24 V elektromotorral működnek. A súlyuk 4,6 kg/m2, ami igen alacsonynak számít a tűzgátló kapuk esetén.

Az elhelyezésük, beépíthetőségük szempontjából alkalmazhatók falnyílás elé, illetve falnyílásba szerelve. A minősítésük alapján beszerelhetők vasbeton, ytong, tégla, illetve acél kiváltó szerkezet alkalmazásával gipszkarton és szendvicspanel falakba.

A kapu alapesetben nyitott pozícióban van és a tűzjelző jelére, elektromos energia nélkül, gravitációs úton legördül.

 

Djeska Endre üzletágvezető
Ventor Tűzvédelmi Kft., Szentendre
web: www.ventor.hu
 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1491 látogató olvasta.