Híreink

CARBOLAND EPS tetőszigetelési megoldásai – Tűzvédelem B, REI 15

2023. január 26. 07:00

Az utóbbi időben kialakult energia és alapanyag-áremelésekkel, valamint ellátási problémákkal küzdő építőipari ágazat most a korábbiaknál is komolyabban igényli az alternatív kivitelezési megoldásokat, ill. gazdaságosabb építőanyag-csomagokat. Kormányhatározat intézkedett a hiánytermékek kiváltására és azok engedélyezésére. Egy ilyen eljárást és engedélyezett terméket mutat be szerzőnk.


Hiánytermékek kiváltása  

A hiánytermékek közül leginkább a szálasanyagú szigetelőanyagok (különösen a kőzetgyapot) jelentették a legnagyobb fejfájást a tervezőknek, kivitelezőknek egyaránt. Az évtizedek alatt megnövekedett kőzetgyapot-igény ellenére a gyártók nem igazán bővítették kapacitásaikat, így előállt egy olyan helyzet, hogy a szálasanyagú szigetelők hiánya miatt beruházások álltak meg vagy a határidők csúsztak nagymértékben komoly kötbérigényeket támasztva a kivitelezők felé.

A helyzetet nem lehetett hirtelen orvosolni, hiszen a szálasanyagú szigetelőanyag-gyártás technológiája összetett, költséges és hosszabb időt igényel a kivitelezése.

Lehetséges gyors megoldásként kormányrendeletben (1453/2021. (VII. 8.) Korm. határozata egyes építésgazdasági intézkedésekről) engedélyezték a betervezett szálasanyagú hiánytermékek kiváltását megfelelő alternatívára, egyeztetve a tervezőkkel és a hatóságokkal.

A CARBOLAND az ArcelorMittal acél teherhordó trapézlemez gyártóval közösen alakított ki egy megoldáscsomagot az alacsony kockázati osztályba sorolt épületek, csarnoképületek tetőszerkezetének vegyes hőszigetelésű megoldására, figyelembe véve a besorolási kockázattal járó előírásokat.

 

Bevizsgált rétegrend és jellemzői

A fejlesztés és a vizsgálatok eredményeként megszületett egy tetőfödém szerkezet, amely felhasználható az említett szigetelt acél födémlemezes építmények esetében.

A tetőfödém szerkezet rétegrendje (fentről-lefelé):

  • Csapadékvíz elleni szigetelés (Tűzzel szembeni viselkedési osztály: E; külső tűzhatásnak kitett tetők tűzvédelmi osztály: Broof(t1))
    • 1,2-2,4 mm vastag PVC csapadékvíz elleni szigetelés
  • 1 réteg geotextília vagy üvegfátyol elválasztó réteg (120 g/m2) (Tűzzel szembeni viselkedési osztály: E)
  • 0-250 mm vastag EPS hőszigetelés (Tűzzel szembeni viselkedési osztály: E)
    • Bodrogi Bau gyártmányú CARBOLAND FN 100 (ISOLAND N100) (testsűrűség: 18 kg/m3)
    • Bodrogi Bau gyártmányú CARBOLAND FN 150 (ISOLAND N100) (testsűrűség: 24 kg/m3)
    • Bodrogi Bau gyártmányú CARBOLAND FN 200 (ISOLAND N200) (testsűrűség: 30,5 kg/m3)
    • Bodrogi Bau gyártmányú CARBOLAND CN 100 (CARBOLAND CN100) (testsűrűség: 20 kg/m3)
  • Min. 50 mm vastag, min. 140 kg/m3 testsűrűségű kőzetgyapot hőszigetelés (Tűzzel szembeni viselkedési osztály: A1)
  • Párazáró fólia (Tűzzel szembeni viselkedési osztály: E)
    • 0,20 mm PE fólia
    • 0,40 mm alumínium betétes bitumenes fólia
  • ArcelorMittal gyártmányú, TR150/280, TR153/290, TR160/250 HL, TR200/420 teherhordó trapézlemez. Anyagvastagság: min. 0,88 mm. Anyagminőség: min. S320GD. (A szomszédos trapézlemezeket 333 mm-enként horganyzott acél önfúró csavarokkal egymáshoz kell erősíteni. EN 1090-1 szabvány szerint) Tűzzel szembeni viselkedési osztály: A1

A szerkezet önsúlya biztonsági tényezők nélkül, kerekítve: kb. 0,30 kN/m2.

 

Ami kiváltható

A PVC csapadékvíz elleni szigetelés, valamint a párazáró fóliák esetében a TMI természetesen specifikusan ad meg termékeket, melyek alapvetően kiválthatók azzal a feltétellel, hogy tűzzel szembeni viselkedési osztályuk és vastagságuk megegyezik a rétegrendben feltüntetettekkel, valamint a teljes rétegrendben alkalmazva vizsgálattal igazolt rá a Broof(t1) külső tűzhatásnak kitett tetők tűzvédelmi osztály.

Az így kialakított rétegrenddel nagymértékben csökkenthető a szerkezet önsúlya, ezáltal az anyagköltsége is, megőrizve az eredeti tűzvédelmi kiírásban foglaltakat.

 

Mire alkalmas ez a rétegrend?

Erre a tervezési/megfelelőség igazolási/típusvizsgálati értékek adnak egyértelmű választ.

Az építményszerkezet jellemzői (és mértékegységeik)

Érték/adat

Vizsgálati/értékelési mód

Tűzállósági teljesítmény (perc)

REI 15

MSZ EN 1365-2:2015

MSZ EN 13501-2:2016

Tűzvédelmi osztály (-)

B

TvMI 11.3:2022.06.13. számú Tűzvédelmi Műszaki Irányelv 3.2. pontja

Külső tűzhatásnak kitett tetők tűzvédelmi osztály (-)

Broof(t1)

MSZ EN 13501-5:2016

 

Az ArcelorMittal gyártmányú acél teherhordó trapézlemezek felhasználásával készülő vegyes hőszigetelésű (MW+ CARBOLAND EPS), többrétegű, szerelt tetőfödém szerkezet tűzvédelmi jellemzői.

Mikor igazolható a REI 15?

Az ábra jól szemlélteti a méretezési lehetőségeket, melynek lényege, hogy a ,,REI 15” tűzállósági teljesítmény a színezett (sraffozott) területen igazolható két- vagy többtámaszú kialakítású tartókra:


Méretezési lehetőségek – „REI 15”

Ahogy a teherhordó acéllemez, úgy a CARBOLAND EPS esetében is fontos figyelembe venni, hogy a diagramon szereplő értékek 250 mm vastag, 18 kg/m3 testsűrűségű EPS hőszigetelés alkalmazása mellett lettek meghatározva.

Az EPS hőszigetelés vastagságának vagy testsűrűségének esetleges növelése esetén, az ebből adódó önsúly többlet a diagramon megadott tűzhatással egyidejű egyenletesen megoszló többletterhelésből levonandó.

Az EPS hőszigetelés vastagságának csökkentése esetén az ebből adódó önsúly különbség a diagramon megadott tűzhatással egyidejű egyenletesen megoszló többletterheléshez hozzáadható.

A tetőfödémeken szükséges lejtéskorrekciós elemeket nem vesszük figyelembe a rétegrend vizsgálatakor, mert nagyságrendjük a vastagságra és súlyra nézve is elenyésző.


A minősített tetőfödém szerkezet modellje – B, REI 15

 

TMI – 2027-ig

Igazolás az ArcelorMittal gyártmányú acél teherhordó trapézlemezek felhasználásával készülő vegyes hőszigetelésű (MW+EPS), többrétegű, szerelt tetőfödém szerkezet tűzvédelmi megfelelőségéről TMI-8/2022.

Érvényes: 2027. június 30-ig.

 

Van megoldás!

A meghatározásból is látszik, hogy ez a megoldási javaslat alkalmas az országban épülő csarnokok 50-60%-ában, hiszen nagy részük AK vagy NAK kockázati osztályba sorolható.

A TMI részletesen tartalmazza a különböző besorolású épületeknél az alkalmazhatóság feltételeit, egy alapfeltétel, hogy a vízszigetelésnek a külső tűzterjedésre Broof(t1) besorolásúnak kell lennie.

Összegezve elmondhatjuk, hogy van megfelelő költséghatékony, biztonságos vegyes rétegrendű megoldás a CARBOLAND EPS felhasználásával is azokban az esetekben, ahol az épületektől megkövetelt tűzállósági teljesítmény REI 15, valamint a tűzvédelmi osztályuk B.

 

Czimmermann András
gyártás kereskedelmi igazgató
CARBOLAND gyár
Bodrogi Bau Kft., Szeged

Vissza

Ezt a hírt eddig 748 látogató olvasta.