Híreink

Szakmai kincsesláda: 30 éves vizsgálat a BS-ről – A tűzjelzés és tűzoltás műszaki feltételei

2020. február 11. 08:51

A Budapest Sportcsarnokról tíz évvel a tűzeset előtt készült egy a létesítmény tűzvédelmi helyzetét felmérő tanulmány. A Bán Lajos, Mészáros János és Dr. Héra Attila által készített munka szinte látnoki előrejelzéseket fogalmazott meg: most a tűzjelzés és a tűzoltás műszaki feltételeiről szóló, még sehol sem közölt szakmai csemegét tesszük közzé a szerzők hozzájárulásával.


Végigolvasva ezt a 49 oldalas A Budapest Sportcsarnok tűzvédelmi helyzetének szakértői felmérése” című anyagot elsőként a rendkívül korszerű szemléletmódja, szakmailag tű-éles, de udvariasan korrekt fogalmazása ragadott magával. Tanulhatunk belőle! Ne feledjük: ez a tanulmány 10 évvel a BS tűz előtt készült.

A gépelt kéziratban lévő anyagot, néhány részletet kiemelve, beszkenelve közöljük.

 

Tűzjelzési lehetőségek

Ismerősen cseng! A téves jelzések magas száma miatt nem szoktak késedelem nélkül tüzet jelezni. Előbb a portás személyesen meggyőződik róla, visszaballag, és aztán jelez.  Akkor minek az automatikus tűzjelző berendezés? – kérdik, persze nagyon udvariasan. Aztán sorolják a hibákat.

 

Miért késett a jelzés a tűznél?

A vizsgálatot követően 10 év múlva bekövetkezett tűznél látszólag a vonali érzékelők a ludasak, valójában az emberi előrelátás hiánya. A tűzvizsgálat megállapításai szerint tűz korai jelzését az nehezítette, hogy éjszakára a küzdőtér légterének visszahűtése érdekében az opeion zsaluit és az 1. emeleti körfolyosó ablakai közül is néhány nyitva hagytak, így folyamatos légáramlás volt a teremben. Ez rontotta a küzdőtér felett elhelyezett vonali füstérzékelő hatásosságát, felhígította a keletkezett égéstermékek koncentrátumát, ettől késett a jelzés.

 

Kiürítés, menekítés

Kiürítési terveket, vagy egzakt kiürítési számításokat nem találtak.

„A BS „KIÜRÍTÉSI ÚTVONALAI” – kiürítési tervek hiányában – nincsenek deklarálva.” Kiürítési helyzetben a legcélszerűbb útvonal kiválasztását, semmilyen tábla nem jelzi.  A gyakorlójégpályán és a labdajátékteremben tartott rendezvények kiüríthetőségét – az építészeti adottságok miatt – még rosszabbnak ítélték.

Tervek hiányában az sem állapítható meg, hogy mely ajtók minősülnek kiürítési útvonalon lévőnek, de a 300 fő feletti három helyiség ajtói nem felelnek meg a követelményeknek.

 

Az anyag ide kattintva olvasható, az első rész pedig itt érhető el.

A BS tűz 20 évvel ezelőtti szakirodalma az alábbiakban olvasható:

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1333 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: