Híreink

Kettő az egyben – Tűzmegelőzés és tűzoltás nagyon másként

2020. április 14. 08:18

A modern technika szélsebesen tör be a tűzvédelembe, újraírva a hagyományos gondolkodásunkat. Eredetileg azt hittük, egy korszerű vízágyút találtunk a már korábban bemutatott a robotikában élenjáró francia POK cég kínálatában. Közben az anyagokat nézve kiderült, hogy a vízágyú egy kis távvezérléssel, önfelszívó, motoros diffúzorral kiegészítve egy komplex tűzvédelmi rendszer alapja.


DN 65 rögzített vízágyú – kicsit másként

„Kicsit másként” – jelen esetben inkább „nagyon másként”. Persze nem csoda: a francia POK-ról idén áprilisban már adtunk hírt tűzoltó robotjuk kapcsán, majd a tűzoltó sugárcsövükről is beszámoltunk. Ahogy a tűzoltó robotnál, itt is az a cél vezérelte a fejlesztést, hogy a vízágyú mint hagyományos oltóeszköz távirányítható, emberi bevetési erők közvetlen jelenléte nélkül alkalmazható legyen különböző területeken, kockázatosnak ítélt helyszíneken vagy szituációkban. Az alapötlet egyszerű: végy egy fix telepítésű, nagyon rugalmas monitort, telepítsd a veszélyes helyekre, oldd meg a távvezérlését, ruházd fel az adott helyhez szükséges kiegészítőkkel és máris készen van a testre szabott tűzoltási megoldás. Olyan, amely az legkülönfélébb raktárakban, hulladékkezelő, feldolgozó telepeken, nagy berendezéseknél, ipari létesítményekben úgy lehet használni, hogy távolból irányítható az oltás.

 


DN65 rögzített vízágyú

 

Ez a hibrid megoldás a fix telepítésűek teljesítményét kínálja a mobil kialakítású monitorok flexibilitásával. A rendkívüli rugalmasság ebben az esetben 

  • a vízszintes tartományban 360°,
  • a függőleges tartományban -32°-től +90°-ot jelent, miközben
  • a végállások és az érzékelők mechanikusan állíthatók, 22,5° -os osztással.

A monitor mozgási sebessége 22° percenként, ami hatékony oltást tesz lehetővé. Az irányítás pedig rádióvezérléssel vagy kábeles elektromos vezetékkel is megoldható. Áramkieséskor a teljes üzembiztonságot tartalék akkumulátor biztosítja. A nagy kapacitású akkumulátornak köszönhetően a távvezérlés több mint 16 órán keresztül működtethető. Az akku töltése egy normál töltővel elvégezhető.

A 2EASY_V2 távvezérlő rendszer a POK monitorok vezérlésére dolgozták ki, amivel a mindössze 300 g-os távvezérlés a monitorok sugárcsöveit megbízhatóan és biztonságosan működteti. A kétállásos nyomógombokkal a monitorok vízszintes és függőleges mozgatása és a sugárcső állítása széles tartományban és precízen elvégezhető. Veszély esetén a kezelő a gomba formájú vészleállító gombbal azonnal le tudja állítani mozgást.

 


2EASY V2 rádiós vezérlő készlet

 

A távvezérlésben a zavaró hatások kiiktatása mindig fontos feladat. Ezt itt fordítva oldották meg: a zavaró hatásokat adottnak vették és egy teljesen eredeti automatizált frekvenciaszkenneléssel külső elektromágneses zavaró hatások esetén is működik a távvezérlés. A kezelő számára a rendszer állapotáról a LED kijelzés ad információt. Az automatikus vízszintes és függőleges oszcilláló mozgást egyszerűen gombnyomással lehet indítani.

Az így kialakított alaprendszer az adott feladatra tovább specializálható különböző sugárcsövekkel és adapterekkel, diffúzorokkal, önfelszívó diffúzorokkal, vizes és hab-víz sugárcsövekkel, lapos sugárterelővel vagy nélkül.

 


Önfelszívó motoros diffúzor

 

A teljesítménye nagyon meggyőző!

A maximális kiáramló vízmennyiség a monitor kimenetén 4.000 l/p lehet 7 bar üzemi nyomáson. Mivel 16 bar a próbanyomása, ezért relatíve magas nyomástartományokban is üzemelhet.

Számunkra ismét bizonyította, hogy a hatékony oltástechnika és a tűzmegelőzés közelednek egymáshoz, vagyis sok mindent újra lehet gondolni a létesítmények védelmének kialakításakor. Itt egy teljesen elektronizált, a POK EasyDrive© rendszerrel kompatibilis, rádiótávvezérléssel működtethető, különösen gyors, precíz és hatékony mozgásokra képes tűzvédelmi megoldást kapunk.

 

Magyarországon forgalmazza:


FeWe Biztonságtechnika Kft.
Feicht Ferenc ügyvezető
Email: ferenc.feicht@fewe.hu;

Tel: + 36 30 389 9788

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1300 látogató olvasta.