Híreink

Szendvicspanel falak – készletként, homlokzatra minősítve!

2020. február 28. 10:00

Változatlanul sok kérdést kapunk a szendvicspanel falak homlokzatra történő alkalmazásával kapcsolatban. Hova, mely épülettípusokra, milyen feltételekkel, milyen minősítéssel, mely szerkezeteket lehet az épületek külső térelhatároló falán elhelyezni? Milyen előnyei vannak az ilyen szendvicspanel falak alkalmazásának? Minden szendvicspanel alkalmazható? Ilyen kérdések sorjáznak a fórumokon. Lássuk a medvét!


Új OTSZ – mi változott?

Az OTSZ erre vonatkozó követelményei nem változtak. Az OTSZ 26. § (1) bekezdése szerint: Homlokzati tűzterjedési határérték-követelmény van

a) a nyílásos külső térelhatároló falszerkezettel szemben,
b) a B-E tűzvédelmi osztályú külső térelhatároló falszerkezettel szemben,
c) a légrés nélkül rögzített, szerelt B-D tűzvédelmi osztályú burkolati-, bevonati-, vakolt hőszigetelő rendszerek, valamint a légréses A1-D tűzvédelmi osztályú burkolati-, bevonati-, vakolt hőszigetelő rendszerek alkalmazása esetén az érintett külső térelhatároló falszerkezettel szemben.

A Tűzterjedés elleni védelemmel fogalakozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 1.3:2020.01.22. számon) a Homlokzati tűzterjedés elleni védelem megoldásaival foglalkozó megjegyzésekkel kibővített 4.2. fejezetéből megállapítható, hogy a megoldásokban sem történt lényeges változás a szendvicspanelek vonatkozásában.

 

Nem kell homlokzati tűzterjedési határértéket igazolni:

  • A1 – A2 tűzvédelmi osztályú, jellemzően kőzetgyapot maggal rendelkező szendvicspanelek (nyílásos nem teherhordó külső térelhatároló fal) esetén, ha annak tűzállósági határértéke eléri vagy meghaladja a homlokzati tűzterjedési határérték-követelmény időtartamát. (lásd.: TvMI 4.2.3.6.)

Homlokzati tűzterjedési határértéket kell igazolni:

  • Nyílásos külső térelhatároló fal (teherhordó vagy nem teherhordó), amelyen légréses, A1-D tűzvédelmi osztályú burkolati-, bevonati-, vagy
  • légrés nélküli B-D tűzvédelmi osztályú burkolati, bevonati, vagy vakolt homlokzati hőszigetelő rendszer készül. (lásd.: TvMI 4.2.3.7. és MSZ 14800-6 szabvány)

Tehát minden nem A1-A2- es maggal rendelkező szendvicspanel esetén homlokzati tűzterjedés elleni határértéket kell igazolni. Az A1 – A2-es panel tűzállósági határértékének viszont el kell érnie a homlokzati tűzterjedési határérték-követelmény időtartamát.

 

Mi a követelmény?

Az OTSZ 26.§ (3) bekezdése szerint: A külső térelhatároló falra vonatkozó homlokzati tűzterjedési határérték követelménye az épület teljes magasságában a vonatkozó műszaki követelmény szerinti vizsgálattal igazoltan

a) földszint és legfeljebb 2 további építményszint esetén 15 perc,
b) földszint és legalább 3, legfeljebb 4 további építményszint esetén 30 perc,
c) földszint és 4-nél több további építményszint esetén 45 perc.

 

 

Milyen minősítéssel igazolható?

Az OTSZ 26.§ (3) bekezdésében hivatkozott műszaki követelmény az MSZ 14800-6:2009 szabvány szerinti homlokzati tűzterjedés vizsgálat, amelyet az ÉMI végez valós méretű modellen. Csak az ilyen vizsgálattal igazolt homlokzati tűzterjedési határértékű szerkezet alkalmazható.

 

Minden szendvicspanel alkalmazható homlokzatra?

Nem! Csak azok, amelyek megfelelőségét az ÉMI vizsgálat és a róla készült NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) igazolta, és csak az ott szereplő feltételekkel. A Kingspan az elmúlt években több szendvicspanel típust vizsgáltatott be önállóan és homlokzati rendszerként, és a Kingspan termékpalettájából lényegében a legtöbb, külső homlokzatra felszerelhető szendvicspanel alkalmazható, mind az IPN, mind QuadCore hőszigetelő maggal, de csak építési készletként. Tehát nem a panel önmagában, egyetlen építés termékként kapott minősítést, hanem abban a formában, ahogy a három emelet magas panelból épült homlokzatot kialakították az MSZ 14800-6:2009 szerinti vizsgálat során alkalmazott rögzítésekkel és lezárásokkal. A minősítés tehát a 305/2011/EU rendelet, 2. cikk, 2. szakasz szerint definiált építési készletre szól.

 

Mit jelent esetünkben a készlet?

A készlet, esetünkben több alkotóelemből áll, amely magába foglalja a:

  • paneleket,
  • csavarokat (elsősorban a tartószerkezethez),
  • tűzgátló tömítést (födémcsatlakozásnál),
  • takarólemezeket,
  • ásványgyapot lezárást a nyílások körül (Ez utóbbit csak az IPN panelek esetén, mert QuadCore® hőszigetelő maggal szerelt készletek esetében, annak kedvezőbb viselkedése miatt, a vizsgálat szerint nincs szükség az ablakkávák körüli ásványgyapot lezárásra.)

Az NMÉ definiálja a kiterjesztés pontos feltételeit, többek között a készlet alkalmazható elemeinek listáját, a különböző rögzítési módokat, általános csomóponti megoldásokat, így a kivitelezőnek mintegy sorvezetőül is szolgál.

 


 

Hova alkalmazhatók? - Ötszintes épületig használható

A Kingspan IPN és QuadCore® hőszigetelő habos szendvicspaneljei a Nemzeti Műszaki Értékelésben (NMÉ) rögzített módon Th=30 perc homlokzati tűzállósági határértéket értek el, ami persze Th= 15-öt is kielégíti.

Ennek hatalmas jelentősége van, ugyanis

  • minősítés nélküli falak egyszintes
  • minősített falak akár ötszintes, nyílásos homlokzattal rendelkező épület esetén alkalmazhatók.

 

Milyen előnyei vannak az ilyen szendvicspanel falak alkalmazásának?

Ez talán a leggyakoribb kérdés, ami egyszerűen megválaszolható!

Egyértelmű, ugyanis hogy minden résztvevő feladata egyszerűbbé válik. Ami talán a legszembetűnőbb, hogy a tervezési szakágak között kompromisszummentes együttműködése van lehetőség. Lássuk sorban:

  • Építész: egységes esztétikus felületek, elegáns épülethomlokzat
  • Statikus: karcsú és költséghatékony tartószerkezet, problémamentes statikai megfelelőség
  • Energetikus: egységes hőszigetelésű homlokzat, kevesebb hőhíd
  • Tűzvédelmi tervező: kevesebb tűzszakasz, illetve tűzgátlószerkezet, egyszerűbb tervezés
  • Kivitelezők: egyszerűbb szerelhetőség, kevesebb hibás kivitelezési megoldás
  • Beruházó: Energiatakarékosabb, környezettudatosabb épület
  • Üzemeltető: energiatakarékos, kevesebb karbantartást igénylő épület

 

Kiss Attila műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1488 látogató olvasta.