Híreink

A homlokzati tűzvédelem megoldásai Kingspan szendvicspanel termékekkel

2020. április 29. 08:40

Előző cikkünkben már elkezdtem bemutatni konkrét termékek kapcsán, hogy milyen Kingspan által forgalmazott szendvicspanelek, illetve homlokzati rendszerek felelnek meg a homlokzati tűzterjedés követelményének. Akkor a prémium szegmens termékeit ismertettem. A következőkben a hagyományos panelek világába kalauzolom olvasóimat.


Panelt a panelboltból

Az építőipari piacon rengeteg szendvicspanelgyártó terméke van jelen. Ezek közül a Kingspan az egyetlen, amely ezeket a paneleket Magyarországon állítja elő. Tűzvédelmi szempontból kétféle nagy termékcsoport létezik, melynek alapja a panel belsejében található hőszigetelő mag: a PUR/PIR habos és az ásványgyapotos panelek.

Az ásványgyapotot nem szükséges bemutatni, mert tűzvédelmi szempontból egy több száz éve bizonyító anyagról beszélünk. Ezzel szemben a PUR/PIR hab még csak most közeledik a 80 felé, de az utóbbi 20 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ez a lendület nem áll meg, és már nálunk is jelen vannak olyan modern anyagok, melyek tűzvédelem szempontjából megközelítik, sőt bizonyos tekintetben meg is haladják a nem éghetőnek tekintett ásványgyapot hőszigetelést.

Mint látható, már a névben is benne van, hogy „szigetelés”, vagyis az a tulajdonság, mely elősegíti az épület belsejében a megfelelő komfortérzet kialakítását, legyen az tél vagy nyár. A „háború” nem csak egy fronton zajlik, hanem több szempontból is körültekintő módon kell eljárni, ha megfelelő hőszigetelést választ az ember. Szerencsére megjelent az új tipusú hőszigetelő habok első generációja, QuadCore® néven, mely több paraméter tekintetében is kompromisszum mentes megoldást kínál.

A Kingspan tehát hőszigetelő anyag szempontjából három csoportban kínálja termékeit:

  • az IPN habot a minőségi PIR habok világából,
  • a korszerű hibrid technológiát alkalmazó QuadCore® habot és
  • a K-Roc™ ásványgyapotot.

Ezek a hőszigetelő anyagok mind a tető- mind az oldalfali térelhatárolás számára gyártott termékekben jelen vannak.

 

Kingspan falpanelek
KS1000 AWP habos falpanel KS1000 FF gyapotos tetőpanel
KS1000 FH gyapotos falpanel KS1000 RW habos tetőpanel
KS1150 FR gyapotos falpanel KS1150 TL habos falpanel

Nagyobb méretért kattintson!

 

 

Ebben szebben, kecsesebben, kényelmesen, kellemesebben…

Tető-térelhatárolás céljára az RW és X-Dek termékek érhetők el IPN és QuadCore® hőszigeteléssel. Ezek a B tűzvédelmi osztály és a REI30 tűzállóság mellett, már 10cm vastagságtól teljesítik az aktuális energetikai előírásokat. És még van bennük tartalék, melyet a következő években ki is fognak tudni használni az energetikusok.

Oldalfalak és álmennyezetek tekintetében az IPN és QuadCore® habos panelek kétféle gyári illesztéssel érhetők el, attól függően, hol helyezkednek el a panelrögzítő csavarok: látszó és rejtett rögzítéssel. A látszó rögzítésű megoldások a TF, TL és NF jelöléssel rendelkeznek, de hűtött terek számára a TC és NC jelűeket javasoljuk. A rejtett rögzítésű panelek az AWP, AT és AWP Flex tipusok.

Az átmenő rögzítésű termékek külső térelhatárolásra, valamint válaszfalként és akár tűzgátló álmennyezetként is alkalmazhatók. A rejtett rögzítésű paneleket általában külső homlokzaton és nem tűzvédelmi célú álmennyezetként alkalmazzák. Mindkét termék tipus – pontosabban fogalmazva egy építési készlet elemeként alkalmazott termék – rendelkezik Th=30 perc homlokzati tűzterjedési minősítéssel is. A panelek vastagságát érdemes mind hőtechnikai, mind homlokzati tűzterjedési szempontból legalább 100mm-nek választani.

 

Égette már ma?

Az ásványgyapotos panelek tűzvédelem tekintetében mindenképpen előnyt élveznek éghető anyagú társaikkal szemben az A2 tűzvédelmi osztályba sorolással és az akár EI240 tűzállósággal. Homlokzati tűzterjedés szempontjából viszont teljes mértékben egyenértékűek a Kingspan minősített IPN és QuadCore® habos termékeivel.

A tető-térelhatárolás esetére az FF és FP tipusú termékek állnak rendelkezésre, akár REI120 tűzállósággal. A hőtechnikai előírások fényében itt már nehéz dolga van a tervezőnek, mert hiába növeljük akár 200mm-re a termék vastagságát, még mindig messze vagyunk az energetikailag elvárt minimumtól.

Oldalfalak és álmennyezetek tekintetében – a habos termékekkel azonos módon – a panelek látszó és rejtett rögzítéssel kaphatók. A látszó rögzítésű panelek FR, RF és RB kóddal rendelkeznek, attól függően, a Kingspan melyik gyárában készülnek. Ezek a panelek alkalmazhatók tűzgátló álmennyezetként is. Rejtett rögzítésű megoldásként az FH és RH teremékek kérhetők. Homlokzati tűzterjedés tekintetében ezek a panelek akár a Th=45perc követelményt is teljesítik, az OTSZ által meghatározott tűzállóság = homlokzati tűzterjedési határérték definíció értelmében, melyet a TvMI 1.3 egyértelműsít.

Az igaz, hogy az ásványgyapotos falpanelek már 100mm vastagságban teljesítik akár a Th=45perc követelményt, mégis a minimálisan alkalmazott vastagságuk külső térelhatárolásként a 175 mm, hiszen hőtechnikailag is a rendeletek által előírt teljesítményt kell biztosítaniuk.

Egy érdekesség: A panelek teljesítménynyilatkozatában ne keressék az EI45 értéket, mert ez az besorolás nem szerepel az osztályozó szabványban (MSZ EN 13501‐2 szabvány 7.5.3.4 pont), így az EI30 utáni következő kategória az EI60.

 

Ez az, amit nem lehet megunni…

Miért van ennyi kód egy adott falpanel termékcsoporton belül? Ennek oka a termékek osztályba sorolása. Például tűzállósági szempontból a panel gyári csatlakozásaiban lévő kisebb geometriai eltérések is már külön minősítést írnak elő. Ugyanígy a hőszigetelés összetételében, sűrűségében megengedett korlátozások átlépése esetén sem alkalmazhatók ugyanazok a tűzállósági minősítések. Ezek a változások pedig szükségszerűek, mert a termékek fejlesztése folyamatos, így új nevekre és újabb minősítésekre van szükség.

Mi az, ami nem befolyásolja jelentősen a termékek tűzvédelmi besorolását? Ilyen például a termékek modulszélessége, illetve a felületi megjelenése. A Kingspan falpanelek esetében a modulszélesség általában 1000-1200 mm között van, amit a KS1000-KS1200 kód jelez a terméknév előtt. Van olyan termékünk, amely 600-1000 mm közötti modulméretben is kapható. Ilyen az AWP Flex rejtett rögzítésű panel és a prémium kategóriát képviselő Evolution is, melyek szintén rendelkeznek homlokzati tűzterjedési minősítéssel.

 

 

Mert ez műanyag…

A Kingspan a hagyományos és prémium kategóriás hőszigetelt panelek esetén is rendelkezik a magyar tűzvédelem előírásoknak megfelelő, ÉMI által kiállított minősítéssel, homlokzati tűzterjedési határérték igazolására. Korábban megjelent írásaimban már részletesen kifejtettem, hogy nem a panel önmagában, hanem egy készlet részeként alkalmas erre a panel, megfelelő kiegészítőkkel. Azt javaslom, hogy alkalmazzák bátran a minősített IPN és QuadCore® habos termékeket, hiszen a szendvicspanel piacon legfejlettebbnek számító kémiai technológiával előállított panelek hosszútávon biztosítják a tervezők és a beruházók által elvárt teljesítményt.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1606 látogató olvasta.