Híreink

Új hazai fejlesztés: Designium® alumíniumhab homlokzati rendszer

2020. április 27. 14:32

Innovációs díjat kapott a fémfeldolgozási hagyományokat modern technológiákkal ötvöző, hazai kutatás eredményeként létrejött, a Nemzeti Műszaki Értékelésben 45 perces homlokzati tűzterjedési határértéket elérő, kerámia ötvözetű alumíniumhab. A 2012-ben Miskolcon alakult startup vállalkozás terméke válasz a XXI. század kihívásaira.


Klímabarát hazai innováció

A klímaváltozás az építészet területén is paradigmaváltást hozott, akkor is, ha ma még sokan ezt nem veszik észre. Megjelentek környezeti szempontú tanúsítási rendszerek (pl. BREEAM, LEED), melyek – többek között – az alkalmazott építőanyagok ökológiai lábnyomát, újrahasznosíthatóságát vizsgálják, az épület üzemeltetésével kapcsolatban pedig a klimatizálás energiaigénye is vizsgálat tárgya. Az újrahasznosított alumínium alapanyagból készülő alumíniumhab külső burkolatként alkalmazva nagy mértékben csökkenti egy épület napsugárzás okozta felmelegedését, és ezáltal a klimatizáláshoz szükséges energia mennyiségét.  A Designium® panelek módosított alumínium-oxid kerámiaszemcséket tartalmazó alumíniumötvözetből készülnek, hosszú élettartamúak, minimális karbantartást igényelnek, az alumíniumhab paneleken alapuló homlokzati rendszer pedig hagyományos és szendvicspanel szerkezetű épületek esetén egyaránt alkalmazható.

 

Színezett és natúr lemez a vizsgálaton

 

Felhasználási szempontból megkülönböztetünk egy oldalról nyitott („LO”) és két oldalról nyitott („LO2”) paneleket, utóbbiak részlegesen fényáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek. Tulajdonságaikból eredően az alumíniumhab panelek építőipari (homlokzatburkolati, árnyékolástechnikai, belsőépítészeti, térelválasztó és dekor) felhasználásra kiválóan alkalmasak. Árnyékolástechnika területén a mindkét oldalon nyitott („LO2”) fényáteresztő panelek fix, illetve mobil (elhúzható) kivitelezésben a fény megszűrésére egyedi megoldási lehetőségek rejlenek, de ez a megoldás előadótermek, üzletek, bemutatótermek, illetve modern otthonok lakberendezését is inspirálta már. Energetikai (hővédelem, fényvédelem), illetve időjárásnak és kopásnak ellenálló jellemzői a paneleket alkalmassá teszik zsalugáter szerkezetbe való beépítésre is.

 

Homlokzati tűzterjedési határérték – Th 45 perc

A fejlesztés első lépcsője – az anyagszerkezet kikísérletezése – után az Aluinvent Zrt. a fő hangsúlyt egy alumíniumhab panel alapú homlokzatburkolati rendszer kifejlesztésére helyezte. A szükséges bevizsgálásokat az ÉMI végezte és az eredmények validálták az eredeti elkpézeléseket. Az ÉMI által vizsgált homlokzatburkolati rendszer jellemzői az elvégzett, laboratóriumi tűzállósági vizsgálat eredményei alapján:

Az Aluinvent Designium alumínium hab panel

  • tűzvédelmi osztálya:
    • natúr lemez esetén: A1,
    • PE bázisú porlakkozott lemez esetén: D-s1, d0
  • homlokzati tűzterjedési határérték mindkettőnél: Th 45 perc.
  • Felülettömeg [kg/m2]:
    • Designium® LO típusnál: 3,0 ± 0,5 kg/m2
    • Designium® LO2 típusnál: 2,0 ± 0,4 kg/m2
  • A Natúr és színezett Designium LO típusú alumíniumhab panel homlokzati tűzterjedési határértéke Th 45 perc (ÉMI vizsgálat eredménye).
  • A lemezvastagság 15 mm ± 3 mm, vagyis a lapok névleges vastagsága min. 12–18 mm közötti.

A Nemzeti Műszaki Értékelés szerint épületek bel- és kültéri homlokzati, fali és mennyezeti felületeinek burkolataként alkalmazható. Az „LO” és „LO2” paneltípusok homlokzati tűzterjedési határértéke azonos.

 


ÉMI homlokzati tűzterjedési vizsgálat: TH 45 perc

 

Komplett homlokzatburkolati rendszer

Az ÉMI-nél felépített, három emelet magas vizsgálófal nem pusztán egyes panelelemeket mér, a vizsgálat és a minősítés a komplett rendszerre vonatkozik. Ennek megfelelően az Aluinvent Zrt. egy építési készletként biztosítja a tartószerkezetet, a profilokat, teljesíti az egyedi igényeket (pl. elektronika, árnyékolási megoldások), és egyedi megállapodás alapján átvállalja a teljes szerelési, kivitelezési munkát is. Közelebbről nézve így az építési készletként kialakított Aluinvent Designium® homlokzatburkolati rendszer a teherhordó hátszerkezethez rögzített vázszerkezetre mechanikai rögzítéssel, csavarozással vagy ragasztással rögzített Aluinvent Designium® homlokzatburkoló panelekből kialakított EAD 090062-00-0404 szerinti „A” típusú homlokzatburkoló rendszer.  

Az Aluinvent Designium® homlokzatburkoló panelek módosított (alumíniumoxid kerámiaszemcséket tartalmazó) MSZ EN 573-3 szabvány szerinti EN AW 6061 alumíniumötvözetből készülő, egyedi habosított szerkezettel rendelkező építőipari panelek, amelyek standard mérete 1000 mm x 2000 mm.

A cellás szerkezetből adódó tulajdonság a burkolópanelek 3D jellegű hullámos felülete. A burkolópanel-családon belül a termék felületét jellemző buborékok mérete 10–30 mm közötti tartományban változik.

A panelek 100%-ban újrahasznosíthatóak vagy újra felhasználhatóak.

Az alumíniumhab panelek felülete alapkivitelben natúr, kezeletlen kialakítású, de igény esetén kérhetőek utólagos elektrosztatikus porfestéssel is (a felhordott rétegvastagság jellemzően 30-100 µm). Hagyományos falak esetén az Aluinvent Designium® homlokzatburkoló panelek például legalább panelek például legalább (megj: mivel az új módosított NMÉ szerint bármilyen teherhordó falszerkezeten alkalmazható az L/T profilos, vagy a kalapprofilos/zártszelvényes tartószerkezeti rendszer is) 2 mm anyagvastagságú, 40 mm széles szárral rendelkező L profilú, vagy 90 mm széles szárral bíró T profilú MSZ EN 573-3 szabvány szerinti EN AW 6063 anyagminőségű alumínium profilokból álló tartóváz szerkezetre kerülnek rögzítésre, míg szendvicspanel fal esetén a tartószerkezet egyedi kalap-profilokból és zártszelvényekből áll.

 

Kaszab István cégvezető
Tel.: 0630/915-0633
E-mail: istvan.kaszab@aluinvent.com

 

Beke Sándor, Ph.D., kutatás-fejlesztési vezető
Tel.: 0630/462-4337
E-mail: sandor.beke@aluinvent.com

Aluinvent Zrt., Felsőzsolca
www.aluinvent.com

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2087 látogató olvasta.