Híreink

Önkormányzatok: betiltják az avar és kerti hulladék égetését?

2020. április 20. 10:50

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége levelet írt tagjainak, ebben intézkedéseket kezdeményeznek a légszennyezés csökkentésére. A levél a koronavírus kapcsán javasolja az önkormányzatoknak a légszennyezést okozó avar és kerti hulladék égetésének megtiltását, ott, ahol ezt az önkormányzati rendelet lehetővé tette.


 

A szennyezett levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a szívet és a keringési rendszert, valamint a légzőszerveket. Ha ilyen kettős hatás lép fel, az immunrendszer nagyobb eséllyel vall kudarcot.

Ezért lényegében három intézkedést javasolnak.

  • Folytassanak hatásos lakossági felvilágosítást a légszennyezés káros hatásairól (beleértve a koronavírus-járvánnyal való összefüggést) és a megelőzés módjairól.
  • Az felvilágosítás keretében egyebek mellett kérjék meg a lakosokat, hogy – amennyiben rendelkeznek alternatív fűtési móddal és ezért lehetséges – ne fűtsenek szilárd hulladékkal.
  • Amennyiben az önkormányzat vonatkozó rendelete lehetővé teszi az avar és kerti hulladék égetését, haladéktalanul módosítsák a rendeletet, és teljesen tiltsák meg az avar és kerti hulladék égetését.

A március 25-én keltezett javaslatot megfogadva már több önkormányzat módosította rendeletét.

 

Forrás:

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1104 látogató olvasta.