Híreink

Az épületek energetikai jellemzői, elektromos töltés és a tűzvédelem

2023. december 29. 10:19

2023 november 2-ától hatályos az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet, amely új épületek építése és a meglévők felújítása esetén is támaszt tűzvédelmi követelményeket és új elem az elektromos töltés lehetőségének kötelezővé tétele. Az épületek energetikai és tűzvédelmi jellemzői között szoros kapcsolat van.


9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

A jogszabály az új épületek létesítésekor teljes mértékben betartandó, a meglévő épületeknél különbséget tesz bővítés, és az energetikai célú felújítás között. Ez utóbbin belül pedig megkülönbözteti

  • energiamegtakarítási célú felújítással érintett szerkezeteket;
  • az építési-szerelési munkával érintett épülettechnikai rendszereket;
  • a jelentős felújítást, amely a határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25%-át érinti;
  • olyan bővítést, ahol a bővítmény hasznos alapterülete meghaladja a bővítendő épület hasznos alapterületének 100%-át;
  • jelentős felújítás esetén a nagy hatékonyságú alternatív rendszerek alkalmazásának lehetőségét.

A jogszabály szerint nem minősül jelentős felújításnak a földszintes épület pincefödémének vagy padlásfödémének utólagos hőszigetelése!

 

Az érintett előírások

Létesítés, felújítás, bővítés

3. § (1) Épületet úgy kell tervezni, kialakítani, megépíteni, hogy annak energetikai jellemzői megfeleljenek e rendelet előírásainak.

(2) Új épület létesítése esetén meg kell felelni az 1. és a 2. mellékletben foglalt követelményeknek.

(3) Meglévő épület bővítéssel létesített vagy energiamegtakarítási célú felújítással érintett szerkezeteinek meg kell felelnie az 1. melléklet 1. és 2. pontjában meghatározott követelményeknek.

Épülethatároló szerkezet

A hőátbocsátási tényező
követelményértéke (W/m2K) (*)

Homlokzati fal

0,24

Lapostető

0,17

(4) Meglévő épület bővítése vagy energiamegtakarítási célú felújítása esetén az építési-szerelési munkával érintett épülettechnikai rendszereknek meg kell felelniük az 1. melléklet 3. pontjában meghatározott követelményeknek.

Épülethatároló szerkezet

A hőátbocsátási tényező
követelményértéke (W/m2K) (*)

Fűtött tetőteret határoló szerkezetek

0,17

(5) Meglévő épület jelentős felújítása vagy olyan bővítése esetén, ahol a bővítmény hasznos alapterülete meghaladja a bővítendő épület hasznos alapterületének 100%-át, az épületnek – a (3) és (4) bekezdésben foglaltakon túl – meg kell felelnie a 3. mellékletben meghatározott követelményeknek.

https://njt.hu/document/b7/b73bEJR_2290663-3R03475.pdf

(6) Az (5) bekezdés alkalmazásában nem minősül jelentős felújításnak a földszintes épület pincefödémének vagy padlásfödémének utólagos hőszigetelése, ha más korszerűsítés az épületen nem történik.

(7) A műemlék épületnek vagy a helyi védelem alatt álló épületnek a (3)–(5) bekezdés szerinti felújítása vagy bővítése esetében figyelemmel kell lenni az 1. § (2) bekezdésére, valamint a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló kormányrendeletben foglaltakra.

5. § (3) Meglévő épületek jelentős felújítása esetén dokumentáltan vizsgálni és rögzíteni kell a nagy hatékonyságú alternatív rendszerek alkalmazásának lehetőségét a (2) bekezdés szerint. A vizsgálatnak a tűzvédelmi követelményeknek való megfelelésre, ....

 

Elektromos töltés biztosítása

Kötelezően telepíteni kell

  1. Új vagy jelentősen felújított nem lakóépületekben (közösségi), ahol 10 feletti parkoló van, ott az épületen belül vagy az épület mellett legalább egy töltőponttal kötelezően, minden ötödik parkolóhelyen későbbi töltőpontok kiépítését lehetővé kell tenni.
  2. Új vagy jelentősen felújított lakóépületekben, ahol 10 feletti parkoló van, minden parkolóhelyen a későbbi töltőpontok kiépítését lehetővé kell tenni.

 

Az érintett előírások

4. § (1) Az új építésű vagy jelentős felújítás alá vont és tíznél több parkolóhellyel rendelkező, nem lakáscélú (szállás jellegű vagy egyéb rendeltetésű) épületek esetében az a) és b) pontban foglaltak szerint legalább egy elektromos töltőpontot, továbbá minden ötödik parkolóhelyen olyan elektromos csatlakozást biztosító, az elektromos kábelek továbbvezetésére szolgáló szerkezetet kell telepíteni, amely lehetővé teszi elektromos járművek részére alkalmas töltőpontok későbbi időpontban való telepítését, ha

a) a parkoló az épületen belül helyezkedik el, és – a jelentős felújítás alá vont épületek esetében – a felújítási munkálatok a parkolóra vagy az épület elektromos infrastruktúrájára is kiterjednek, vagy

b) a parkoló közvetlenül az épület mellett helyezkedik el, és – a jelentős felújítás alá vont épületek esetében – a felújítási munkálatok a parkolóra vagy a parkoló elektromos infrastruktúrájára is kiterjednek.

(2) Az új építésű vagy a jelentős felújítás alá vont, tíznél több parkolóhellyel rendelkező lakóépületek esetében az a) és b) pontban foglaltak szerint minden parkolóhelyen olyan elektromos fogadócsatlakozást biztosító, az elektromos kábelek továbbvezetésére szolgáló szerkezetet kell telepíteni, amely lehetővé teszi elektromos járművek részére alkalmas töltőpontok későbbi időpontban való telepítését, ha

a) a parkoló az épületen belül helyezkedik el, és – a jelentős felújítás alá vont épületek esetében – a felújítási munkálatok a parkolóra vagy az épület elektromos infrastruktúrájára is kiterjednek, vagy

b) a parkoló közvetlenül az épület mellett helyezkedik el, és – a jelentős felújítás alá vont épületek esetében – a felújítási munkálatok a parkolóra vagy a parkoló elektromos infrastruktúrájára is kiterjednek.

 

Érintett fogalmak

26. jelentős felújítás: a határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25%-át érintő felújítás;

1. alternatív rendszer: a megújuló energiaforrásokon alapuló decentralizált energiaellátási rendszer, a kapcsolt energiatermelés, a táv- vagy tömbfűtés és -hűtés vagy a hőszivattyús rendszer;

 

Melyek az otthoni, biztonságos elektromosautó-töltés feltételei?

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 379 látogató olvasta.