Híreink

Módosul az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendelet

2023. december 27. 07:48

Január elsejétől hatályos a belügyminiszter 61/2023. (XII. 21.) BM rendelete az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendelet módosításáról. A rendelet szövege a MAGYAR KÖZLÖNY 2023. évi 185. számának 10775. oldalán jelent meg. Az egyszerűbb követhetőség érdekében az eredeti rendeletből törölt részeket pirossal jelöltük.


A Belügyminiszternek az agrárminiszterrel egyetértésben kiadott rendelete szerint:

1. § Hatályát veszti az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendelet

a) 3. § (2) bekezdésében az „erdészeti hatóságként eljáró járási hivatala” szövegrész,

3. §  (2) *  A területileg illetékes kormányhivatal erdészeti hatóságként eljáró járási hivatala (a továbbiakban: erdészeti hatóság) a tűzvédelmi besorolást a körzeti erdőtervek készítésekor felülvizsgálhatja.

 

b) 5. § (6) bekezdés b) pontja,

c) 5. § (6) bekezdés c) pontjában az „a tízéves tervidőszak végére” szövegrész,

d) 5. § (6) bekezdés e) pontjában a „ , részvételük összehangolásának módját” szövegrész,

(6) A védelmi terv tartalmazza

a) a kérdéses terület vagy területrész jelenlegi helyzetének leírását a megelőzést és a megfigyelést szolgáló rendszerekre és a rendelkezésre álló tűzvédelmi eszközökre tekintettel, beleértve az erdőtűz elleni védelem módszereinek és technikáinak leírását is,

b) beszámolót a megelőző öt év erdőtüzeiről, valamint ezen tüzek feltárt okainak leírását és elemzését,

c) a tízéves tervidőszak végére elérendő célokat a főbb tűzkeletkezési okok megszüntetésére és csökkentésére, továbbá a megelőzési, megfigyelési és ellenőrző rendszerek javítására,

d) a célok elérése érdekében tervezett intézkedések leírását,

e) az erdők tűzvédelmét végző szervezetek és személyek a feladat elvégzésével összefüggésben szükséges adatait, részvételük összehangolásának módját.

 

e) 19. §-a.

19. § Az 5. § (5) bekezdése szerinti védelmi terv, és az 5. § (8) bekezdése szerinti egyszerűsített védelmi terv készítési kötelezettségének az erdőgazdálkodó 2008. december 31-ig köteles eleget tenni.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 274 látogató olvasta.