Híreink

„Tűzkatasztrófa” a milánói herceg konyhájában – az első sprinkler

2023. december 27. 06:00

Így év vége felé azt gondolnánk, hogy a sprinklerek- és egyéb vízzel oltó rendszerek a modern kor termékei, mintegy 100 évesek lehetnek. Ezzel szemben a „sprinklerek” története már a 15. században, a milánói herceg konyhájában keletkezett tűzzel kezdődik. Ki volt a feltaláló?


A Da Vinci-katasztrófa

Leonardo da Vinci (1452-1519), a reneszánsz korszakos zsenije olyan műalkotásokról híres, mint a Mona Lisa vagy Az utolsó vacsora, de technikai találmányairól is ismert. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy Da Vincinek szenvedélye volt a főzés. A sokoldalú tudós 1482-1499 között a milánói herceg, Ludovico Sforza (a „Mór”) erődmérnöke volt, így fordulhatott elő, hogy az ünnepek és a bankettek nagymestere is lett, hiszen a herceg szerette volna a sokoldalú férfiú tehetségét végletekig kihasználni. 

A Sforza kastély konyhájában kísérletezte ki, miképpen könnyíthetne a főzés előkészületein és az étkezésen. Gépeket és eszközöket talált ki a hámozáshoz, a daraboláshoz és szeleteléshez, megalkotta a dugóhúzó elődjét, a fokhagymaprést, a szeletelőgépet, az automata sütőt és a háromágú villát.

Amikor a herceg megbízta egy pazar bankett megszervezésével, Leonardo egy teljesen új típusú, a korát megelőző konyhát tervezett és épített, az ételek szállítására szolgáló futószalagrendszerrel, nagyobb teljesítményű sütőkkel - és tűzoltó rendszerrel. Igen ám, de a konyhai csapatot túlterhelték ezek az újítások, a sütők kisebb tüzet okoztak, ami működésbe hozta az oltórendszert. A rendszer tökéletesen működött, és a tüzet elfojtották.

Azonban a konyhát is elöntötte, az ételt pedig elmosta a víz, és a herceg vendégeinek éhesen kellett hazamenniük. A „Mór” finoman szólva sem volt elragadtatva, ezért da Vinci félretette a vízzeloltó rendszerének fejlesztését, és a tervek ma már nem olvashatók. Annyit azonban tudunk: a rendszer tökéletesen működött és valószínűleg ez volt az első működő félautomata vízzel oltó rendszer.

Vissza

Ezt a hírt eddig 324 látogató olvasta.