Híreink

Egészségügyi megfontolások a norvégiai reptértűz kapcsán

2023. február 09. 11:30

2020. január 7-én tűz ütött ki a norvégiai Stavanger repülőterének egyik zsúfolásig megtelt parkolóházában. Bár nem ma történt – a tűzoltástaktikai megfontolásoktól eltekintve – egészségügyi vonatkozásai is lehetnek a rendkívül heves tűznek, különösen a Grenfell torony tűzesetét követő egészségügyi vizsgálati eredmények tükrében. Szerzőnk most ezeket veszi sorra.


A veszélyforrások

A becslések alapján a tűzben legalább háromszáz autó vált a lángok martalékává. A híradások szerint egy Opel Zafira volt a tűz kiindulópontja; bár a tüzet azonnal észlelték, esély sem volt a továbbterjedés megakadályozására. A zárt térben bekövetkezett tüzeknél a második jármű kigyulladása akár egy perc alatt is megtörténhet; aztán az újabb és újabb járművek kigyulladása fordított arányosságban (exponenciális mértékben) hat a továbbterjedés idejére. A mennyezet miatt a klasszikus nyílt téri tűz nem tudott kialakulni; egy olyan, felülről és egyik oldalról behatárolt tűz alakult ki, ahol a szél által hajtott lángok és a hő csak oldalra tudott terjedni.

 

A problémák

A kiérkező tűzoltóság abban a helyzetben, amikor már több száz jármű ég (és a bennük lévő üzemanyag csak tovább szítja a tüzet), csak korlátozott hatékonyságú vízágyúkkal tudja a belső teret elérni. A belső térben végzett beavatkozás életveszélyes, sőt, egy ponton túl már lehetetlen is volt, hiszen a parkolóház összeomlott. A beavatkozás és az utómunkák során ugyanakkor egy sor egészségügyi problémával kell szembenéznie a beavatkozó erőknek, ami egy egész sor eszköz és megfelelően kialakított háttér meglétét feltételezi.

Mik ezek a problémák?

  • Az üzemanyag – főleg a dízel – miatt a levegőben komoly légzési problémákat, légúti megbetegedéseket okozó részecskék gyűlnek fel.
  • A helyszínen a beszámolók szerint élénk szél uralkodott. Ez egyrészt tovább erősíti a tűz terjedését, másrészt rendkívül messzire hordhatja azokat a rákkeltő koromrészecskéket, amelyek a bőrfelületen keresztül is kifejthetik hatásukat.
  • Az utómunkálatok során, még szélcsendes időben is, rendkívül sok a korom, amely ugyanilyen okokból jelent problémát.
  • A parkolóház összeomlása miatt magas a szálló por koncentrációja, amely – az üzemanyag füstjéhez hasonlóan – komoly légúti problémákat eredményezhet.

 

 

A megoldások

Az egyéni védőeszközök használata elengedhetetlen, ami szerencsére manapság már evidenciának tekinthető. A beavatkozás közben, illetve az utómunkák során lerakódó koromtól azonban biztonsággal meg kell szabadulni! Éppen ezért az egyéni védelem folyamatának minden eleme elengedhetetlen.

  • Egyéni védőeszközök. A légzésvédelem (mint pl. a Dräger FPS® 7000 arcmaszk) és a nagy teljesítményű légzőkészülék (pl. Dräger PSS® 7000) manapság már alapfelszereltség.
  • Bevetést követően a megfelelő mentesítés, mosás, karbantartás, kalibrálás, felülvizsgálat után a felszerelésnek a lehető legrövidebb időn belül újra bevetésre készen kell állnia. Egy megfelelően kialakított helyi műhely (amit pl. a német szabvány külön szabályoz: DIN 14092-7:2012- 04 / Tűzoltó laktanyák tervezése) erre a legjobb megoldás. Az ún. nedves helyiség a karbantartás első lépése, ahol a durva tisztítás, a fertőtlenítés és a mosás zajlik. Itt történik az álarcok szétszerelése az időszakos vagy bevetés utáni manuális tisztítása, szárítása (lásd Dräger gépkönyv álarcokhoz, milyen fertőtlenítő- és mosószer engedélyezett, milyen hőfokon és mennyi idő alatt érik el a kívánt hatást) vagy gépi tisztítása (a Dräger által jóváhagyott ipari programozható mosógép vagy mosogatógép felprogramozott ciklusokkal, engedélyezett mentesítő- és mosószerekkel).
  • Ugyancsak itt végzik a légzőkészülékek és vegyvédelmi öltözetek időszakos és bevetés utáni mentesítését, tisztítását és szárítását. Erre a Dräger CombiClean nagy teljesítményű, kimondottan a tűzoltóságok igényeire szabott tisztítógép és az MFC 7000 tisztítókabin is alkalmas.

A Drägernek nagy tapasztalata van a bevetési személyi védelem és a bevetés utáni mentesítés terén; termékkínálatunkban a teljes paletta megtalálható, szolgáltatásaink között pedig akár a komplett légzésvédelmi műhely precíz kialakítása is elérhető.

 

Adorján Attila mérnök
Dräger Safety Hungária Kft.
Attila.Adorjan@draeger.com

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 493 látogató olvasta.