Híreink

Ilyen még nem volt – A Grenfell Tower tűznél beavatkozók követéses vizsgálata

2023. február 08. 11:45

A Grenfell Tower tüzét követően egyedülálló vizsgálatot tartottak az építészeti, tűzmegelőzési tapasztalatok mellett a beavatkozók egészségügyi mérésére is. Most ugyanis – öt évvel a tűzeset után – tizenkét tűzoltónál állapítottak meg végstádiumú rákot. A beavatkozásban résztvevő összes ember követéses vizsgálatát tervezik gyakorlatilag életük végéig.


1300 tűzoltó

Az 1300 tűzoltó közül néhányan, több mint 10 órán keresztül szennyezett ruhájukban maradtak, mások akár hat órán át a füsttel teli pincében voltak.

Ugyanakkor a tűzoltásról majd a tűz utáni napokban az utómunkálatok során készült fotók alapján is megállapítható, hogy voltak szép számmal védőfelszerelés és légzőkészülék nélkül beavatkozók. Egyes szakértők szerint kedvezőtlen esetben a lángok révén további méreganyagok kerülhettek volna a levegőbe, ami persze még nagyobb egészségügyi kockázatot jelentett volna. 

A törmeléken végzett elemzések során még így is a Grennfell toronytól számított 200 méteren belül megnövekedett koncentrációban találtak rákot okozó vegyi anyagokat és bizonyítottan rákkeltő anyagokat.

 

Két londoni kutatás

A londoni tűzoltóság jelenleg két tanulmányban vesz részt a szennyező anyagok egészségre gyakorolt ​​lehetséges hatásainak vizsgálatában.

Ezek egyike, amely közvetlenül kapcsolódik a Grenfell Tower tűzhöz. Nevezetesen minden tűzoltó, aki részt vett Grenfell tűz felszámolásában, meghívást kapott, hogy vegyen részt ebben a kutatási projektben, amely figyelemmel kíséri egészségi állapotuk alakulását, nem csak az aktív szolgálati idejükben, hanem a nyugdíjba vonulásuk vagy a szolgálat elhagyása után is. 

Most már egyértelmű, hogy a tűzoltók a Grenfell Tower tűzhöz hasonló méretű és léptékű tűznél, de a kisebbeknél is a foglalkozásuk következtében egészséget és életet veszélyeztető szennyeződéseknek vannak kitéve.

Az általánosabb kutatás szerint a tűzoltóknál kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak rákot, ha

  • kormot találnak az orrukban vagy a torkukban, és
  • a tűz után négy óránál tovább maradnak a szennyezett felszerelésükben.

A kutatás során az is kiderült, hogy a tűzoltók a rák mellett, leginkább agyvérzésben, szívbetegségben és mentális betegségben szenvednek és halnak meg.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 724 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: