Híreink

Tűzvédelmi mérnökképzés – Együttműködés a NKE és a BME között

2023. február 06. 08:35

Mint ismeretes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézete elindította képzését a tűzvédelmi mérnöki BSc alapszakon. Ennek részeként az NKE és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) együttműködési megállapodást kötött a hallgatók képzéséről.


Régi terv teljesült a tűzvédelmi mérnöki szak 2022. évi beindításával, ugyanis az NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet szervezésében 2022/2023. tanév őszi szemeszterében megkezdődött a tűzvédelmi mérnöki alapképzési szakon az oktatás. A műszaki BSc. képzés érdekében az Intézet két új tanszékkel bővült, a Tűzvédelmi Mérnöki Tanszékkel és a Tűzvédelmi Műszaki Tanszékkel.

A Tűzvédelmi Mérnöki Tanszék feladatkörébe alapvetően a tűzvédelmi speciális mérnöki (létesítés és használat tűzvédelme, tűzvédelmi tervezés, kockázatelemzés, szimuláció, tűzvédelmi mérnöki módszerek, tűzoltási és műszaki mentési ismeretek, tűzvédelmi diagnosztika és rekonstrukció) és az ipari tűzvédelmi ismeretekkel (ipari technológiák kockázatelemzése, ipari tevékenységek tűzvédelme) kapcsolatos tantárgyak oktatása és azzal összefüggő kutatási tevékenység tartozik.

A Tűzvédelmi Műszaki Tanszék feladatkörébe alapvetően a természettudományi (matematika, mérnöki fizika, kémia, mechanika, termodinamika, hidraulika, műszaki ábrázolás, elektrotechnika) és a tűzvédelmi mérnöki alapozó ismeretekkel (égés és oltáselmélet, vízhálózatok, épületgépészet, építészeti alapismeretek, épületszerkezetek tűzvédelme, tartószerkezetek tűzvédelmi méretezése, tűzvédelmi laborgyakorlat) kapcsolatos tantárgyak oktatása és azzal összefüggő kutatási tevékenység tartozik.

Ezt a munkát segíti az együttműködési megállapodás azzal, hogy a BME Építőmérnöki kara közreműködik az egyes tantárgyak oktatásában, előadók és az oktatási feltételek (termek, laborok) és a hallgatók szakmai gyakorlatának biztosításával.

A BME az együttműködési megállapodás szerint, tanulmányi félévenként, beleértve a nappali és a levelező tagozatot, közel 400 óra oktatását vállalta. 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 674 látogató olvasta.