Híreink

Acélszerkezetek tűzvédelme – Mikor, mit, mivel, mennyiért?

2020. május 27. 08:20

Az épületeink komplexek, bonyolultak, ebből eredően a tervezés összetett feladat. Persze egy épületet megtervezni sosem volt egyszerű feladat és sosem hanyagolhattuk el a biztonságot. A követelmény rendszer is változott, de a magasabb biztonsági követelmények kielégítésére már-már végeláthatatlan mennyiségű műszaki megoldás áll rendelkezésre. Ezek segítségével egyszerűbb lehet a tervezés. Erre mutatnak megoldásokat szerzőink.


Új OTSZ – teherhordó szerkezet

Ez a követelményrendszer a január 22. óta hatályos új Országos Tűzvédelmi Szabályzat1 megjelenésével további összhangba került az uniós tagállamokkal, amennyiben eltűnt a 45 perces követelmény (R 45, REI 45). Az építményszerkezetekkel foglalkozó tűzvédelmi műszaki irányelvben2 pedig lényeges változást találunk a teherhordó acélszerkezetek járulékos tűzvédelmét meghatározó paraméterekkel kapcsolatban: csak tartószerkezeti tervező (statikus) nyilatkozhat 350°C-nál magasabb tervezési hőmérsékletről.

Hogyan történik egy teherhordó szerkezet tűzállósági teljesítményét biztosító járulékos tűzvédelmi megoldás igazolása?  Mire van szükség egy építményszerkezet megfelelőségének igazolásakor a tűzvédelmi termék magyar nyelvű műszaki adatlapján, biztonsági adatlapján és teljesítménynyilatkozatán kívül? Az adott építményszerkezetre vonatkozó európai vizsgálati szabvány (MSZ EN) előírásai alapján a tűzvédelmi termék gyártójától független, akkreditált uniós laboratórium megvizsgálja az előírt próbatestet, majd a vonatkozó európai osztályozási szabvány előírásai alapján pl. osztályozási dokumentumot vagy ETA-t állít ki, amelyből egyértelműen kiolvasható az elért tűzállósági teljesítmény (pl. REI 90). Ezért nem a tűzvédelmi termék gyártója által kibocsátott igazoló dokumentumot használhatja a tervező és a kivitelező a megfelelőség igazolására, mint azt a tűzvédelmi törvény3 is előírja. Tehát adott termék megfelelőségének megítéléséhez mindig szükségünk van vagy az ETA, vagy az osztályozási dokumentumra.

 

Igazoló dokumentumok

A Promat termékeihez az igazoló dokumentumok letölthetőek a honlap „letöltések” menüpontja alatt.

 

A szabványos vizsgálatokhoz tartozó szerkezetvédelmi megoldások sokasága közül egy problémára több műszaki megoldás is alkalmas lehet. Gondoljunk csak az acél trapézlemezes födémekre vagy tetőkre, a vasbeton szerkezetekre és az esetleg azokat utólag erősítő, ragasztott szénszálas csíkokra, vagy akár a fából készült szerkezetekre.


A Promatnál választható járulékos tűzvédelmi megoldások

 

Acélszerkezetek – a projekt kezdetekor

A szerkezetvédelmi megoldások közül az egyik leggyakrabban specifikált megoldás az acélszerkezetek járulékos tűzvédelme, amelynek megvalósítására több minősített lehetőségünk is van. Természetesen a megrendelő és a kivitelező részéről is a költség az elsődleges kérdés egy műszaki megoldás kiválasztásakor. Szerencsére a szerkezeti tűzvédelem már a projektek kezdeti fázisában, vagyis akár az engedélyezési terv szintjén is jól definiálható. A legtöbb projektnél a szerkezetek tűzvédelmi követelménye már az első tervezési fázisban tisztázódik, így már az első terveken megoldással szolgálhat a tervező a beruházó vagy megbízó számára. Az acélszerkezetek járulékos tűzvédelménél, a korai tervfázisban megjelölt műszaki megoldás esetén a költségek sokkal pontosabban tervezhetőek.

Az acélszerkezetek védelménél a terveken szerepeltetni kell bizonyos bázis paramétereket:

  • korrózióállósági követelmény;
  • a védendő szelvények típusa (pontos szelvénytípusokkal pl.: IPE 220 és az anyagszükséglet számításához méretek folyóméterben vagy négyzetméterben);
  • számított kritikus (tervezési) hőmérséklet minden védendő szelvény esetében (ellenkező esetben csak a szigorú 350°C tervezési hőmérséklet TvMI ajánlás lehet mérvadó4;
  • tűzállósági teljesítmény-követelmény (jelölése: R);
  • konkrét termék megnevezése.

 

Specifikáció – előnyök, buktatók

A termék specifikációja sokszor rendkívül nehéz, ezért sokszor csak általánosságban történik meg. Egy konkrét terméket tartalmazó specifikáció biztosítja csak, hogy egy adott típusú termék minden jellemzője kötelező érvényű legyen. Később ezt a kivitelező a műszaki egyenértékűség igazolásával, a tervező jóváhagyásával és az építtető egyetértésével megváltoztathatja5.
Ennek a konkrét termékspecifikációnak a hiányában a kivitelező szabad kezet kap, hogy saját tudásszintje és vállalási költsége alapján válasszon megoldást. A kivitelezési tapasztalatok szinte minden esetben azt mutatják, hogy ez a verzió később minden szereplő számára többletköltségeket okoz. Csak néhány gyakorlati példát említve:

  • önkényesen kijelölt 550°C tervezési hőmérséklet egységesen minden szelvényen;
  • általános festék-rétegvastagság minden szelvényen;
  • nem megfelelő időjárási kitettség a kivitelezés, majd az épület használata során;
  • nem megfelelő korrozióállóságú bevonat.

 

Költségek – ökölszabály

A költségekről összeségében az megállapítható, hogy egy kispecifikált konkrét termék, mindig gazdaságosabb megoldást eredményez a teljes projektre nézve, mint egy specifikáció nélküli olcsónak tűnő megoldás, aminek a költségvonzatai csak a késöbbi kivitelezési szakaszban kerülnek elő. A műszaki specifikációkat megkönnyítő kiíró szövegek a Promat termékeihez elérhetőek a mérnök szaktanácsadó kollégákon keresztül.

 

Tervezés – költségoptimalizálás

Nézzünk néhány gyakorlati példát arra, hogy a tervezés során hogyan lehet egy megfelelő választással csökkenteni a költségeket. Egyszerűsített segítségként kezdjünk egy táblázattal:


Döntési ökölszabályok az acélszerkezetek járulékos tűzvédelmének tervezése során

 

Online kalkulátor

A táblázaton túl egy online tervezési segítséget nyújt a Promat acélszerkezet tűzvédelmi kalkulátora, amely megadott szelvényadatok és bázis információk alapján, minden megoldási lehetőséget szemléltet (festék, habarcs, burkolat). Festés esetén még egy közelítő anyagmennyiség becslést is el tudunk végezni a szelvény folyóméterhossza ismeretében.

 

 

A tűzvédő építőlapokból kialakított burkolatok mára rendkívül gyorsan szerelhetővé váltak, a PROMATECT® XS lapokat önhordó kivitelben a lapokat egymáshoz rögzítve is tudjuk szerelni. A PROMATECT® lapok esetében azokat nem szükséges az acélszerkezethez rögzíteni, mindig a lap a laphoz rögzül, valamint például 3 oldalú kialakítások esetén a vasbeton szerkezetekhez.

 

Csarnok példa

A választás megkönnyítéséhez nézzünk egy gyakorlati számítási példát:

Egy csarnok, ahol a pillérek általánosan IPE 240 szelvények és a tűzállósági teljesítmény-követelmény R 60.

R 60, 550°C tervezési hőmérséklet

  • 4 oldalú festés, pillér: 890 mikron PROMAPAINT®-SC4 tűzgátló festék; ez géppel 2 réteg festését jelenti (350°C tervezési hőmérsékletnél 1.905 mikron lenne szükséges)
  • 4 oldalú burkolat (“dobozolás”), pillér: 12,7 mm PROMATECT®-XS (350°C tervezési hőmérsékletnél 25 mm lenne szükséges)

A festés volumene

  • IPE 240 – kb. 4500 kg acél festése, 18 db 8 m magas pillér, 144 fm, 133 m2 felület
  • PROMAPAINT®-SC4 ár: 2500 Ft/kg
  • PROMAPAINT®-SC4 mennyisége: 231 kg (szórási veszteség nélkül)

Acél tűzvédő festés anyag ára: 577 500 Ft Alapozó festék+ fedőfesték (átvonás), C2 korroziós osztály: 0,2 kg/m2 (szórási veszteség nélkül) Átvonás anyag ára:1.000 Ft/m2

Végösszeg festéssel: 808 500 Ft + munkadíj

Egy réteg gépi felhordásának rezsióradíja: 4.200 Ft/óra

 


Acél védelme festéssel

 

Burkolat volumene

  • 12,7 mm PROMATECT®-XS ára: 5600 Ft/m2
  • PROMATECT®-XS mennyisége: 130 m2
  • Acél tűzvédő burkolat anyag ára: 728 000 Ft
  • Végösszeg burkolással: 728 000 Ft + munkadíj

Egy burkolatszerelési munka rezsióradíja: 5.500 Ft/óra

 


Acél védelme burkolattal

 

A teljes folyamat elemzése

A példából is látható, hogy a festés és a burkolat közötti választásnál, nem pusztán az anyagköltség a döntő. Ráadásul magasabb tűzállósági teljesítménykövetelmények esetén már ezek is a burkolat javára változhatnak. Azonban egy árajánlatnál rendkívül fontos, hogy ne csak egyes tételeket, hanem az átadásig vett összes felmerülő költséget (veszteség/hulladék, munkadíjak, szerelési körülmények stb.) hasonlítsuk össze.

Van még más tényező a puszta anyagköltségek mellett, amely segít a védelmi mód kiválasztásában.

Az egyik maga a kivitelezés módszere, a festés esetében ez egy rendkívül összetett, speciális technológiából és több munkafolyamatból álló rendszer.
A burkolatok kivitelezése a mai építőipari környezetben sokkal biztonságosabban és megbízhatóbban oldható meg. Mivel a járulékos tűzvédelem ellenőrzését nem írja elő jogszabály (“csak” a TvMI6 H melléklete ismerteti) és a tűzvédelmi irányelvben található rétegvastagság-mérési módszer megbízhatósága abból a szempontból megkérdőjelezhető, hogy valóban minden esetben megtörténik-e kellő részletességgel, ezért a végeredmény a burkolatok esetében magasabb biztonsági faktort hordoz. Azt is érdemes megfontolni, hogy egy Európai Műszaki Értékeléssel (ETA) rendelkező termék minden esetben kötelezően tartóssági értékelésen megy át, márpedig a festékek esetében ez jelenleg 10 évet, míg az építőlemezeknél 25 évet jelent. Ez nem jelenti azt, hogy adott időtartam után a tűzvédelem sérül, de pl. a festékek esetében felléphetnek tapadási problémák, amit a biztonság folyamatos fenntartása érdekében fel kell deríteni. A védelem ellenőrzése az “előírt” tartóssági időn belül is erősen javasolt, azt követően viszont kötelező. Ilyen esetekben szintén felmerül a kérdés, hogy melyik megoldás javítása, ellenőrzése az egyszerűbb, alacsonyabb költségű.

 

A segédletek alapján, valamint a bemutatott példákon és korábbi gyakorlati tapasztalatokra alapozva a lehető legoptimálisabb döntéseket hozhatjuk meg a tervezés során. Ezek a pontos specifikációk segítik hozzá a beruházókat a költségek csökkentéséhez, valamint a kivitelezőket a legjobb megoldások megvalósításához.

Természetesen bármilyen szakmai segítség, tervezési kérdés esetén a Promat mérnök szaktanácsadói állnak rendelkezésre.

 

Végjegyzetek

1 a 30/2019. (VII. 26.) BM rendelettel módosított 54/2014 (XII.5.) BM rendelet
2 Vonatkozó TvMI az építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőiről (TvMI 11.2) 4.2.3. szakasz
3 1996. évi XXXI. Törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 13.§ (4)
4 Vonatkozó TvMI az építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőiről (TvMI 11.2) 4.2.3. szakasz
5 Vonatkozó jogszabály: 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről; 13. § (3) p)
6 Vonatkozó TvMI az építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőiről (TvMI 11.2)

 

Marlovits Gábor műszaki és értékesítési szakértő
30-343-2572
gabor.marlovits@etexgroup.com

Várady-Szabó András műszaki és értékesítési szakértő
30-541-8316
andras.szabo@etexgroup.com

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 3301 látogató olvasta.