Híreink

Allison-váltós Komondorok

2020. augusztus 03. 07:41

A korábbi katonai változatok tapasztalataira épülve katasztrófavédelmi célra készült el három speciális képességekkel felszerelt, könnyű páncélvédettséggel rendelkező, duplafülkés Komondor. Ezeket a különleges járműveket speciális, erre a célra készült, egyedi beállításokkal rendelkező Allison 4000 Series™ SP-PR típusú automata sebességváltóval szerelték fel.


Az Allison Transmission Szentgotthárdi élményközpontjában már 2018-ban helyszíni tesztvezetésen szerezhettek tapasztalatot az Allison automata váltóval szerelt a járművek kezelhetőségéről, üzemeltetési előnyeiről. A tapasztalatok szerint az Allison váltók extrém körülmények között is megbízhatóan teljesítenek, a jármű kezelését pedig egyszerűvé teszik.  

A 3 db RDO-4336 Komondor, 6x6 kerék meghajtásos jármű mindegyike kettő különböző felépítménnyel került állományba. Az alapkivitelben többcélú alapjárművek mindegyikét egy GMMF-2020 típusú műszaki mentő, illetve VCSF-7000 típusú tűzoltó cserefelépítménnyel adták át.

A járművek hajtásláncában kiemelt szerepet tölt be az Allison 4000 Series™ SP-PR típusú automata sebességváltó, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a feladatot végrehajtó, mentésben dolgozók gyorsan és biztonságban érjenek a műveleti területre akkor, amikor minden pillanat számít. A sebességváltókhoz 2 db mellékhajtás (PTO) csatlakozik, amelyek egyrészt az alapjármű működéséhez, másrészt a speciális felépítmények hidraulikus energiaellátásához (ventilátorhajtás, szivattyúhajtás) biztosítanak meghajtást.

Az Allison sebességváltók egyik előnyös tulajdonsága, hogy a vevő igényeire szabva, egyedi beállításokat tesz lehetővé.

 

A járművek fő műszaki adatai: 

 

Műszaki mentő

Tűzoltó

Alapjármű

 

Megnevezés

RDO– 4336 Komondor MPV

Hajtás

6 x 6

Motor

Cummins ISG12E5 5500

Sebességváltó

Allison 4000 SP integrált retarderrel és két mellékhajtással

Tömeg

25 000 kg

27 000 kg

17 500 kg

 

Speciális felszerelés

daru; 11,6 tm

emelve vontató berendezés

tűzoltó szivattyú;
kis/nagynyomású rendszer

habkeverési lehetőség

7000 l víztartály

 könnyű páncélvédettségű félplatós, duplafülkés kivitel

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1163 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: