Híreink

Multifunkcionális tűzoltó utánfutó

2020. augusztus 12. 07:31

Elektromos járművek oltása, szállítása, oltóvízzel feltölthető puffertartály, klasszikus utánfutó: a Müller Safety Trailer egy igazi tűzoltó svájci bicska, amely számos területen ígér jó megoldást.


Hogyan oltják az elektromos gépjáműveket?

Egy hagyományos robbanómotorral szerelt személygépkocsi tüzénél átlagosan 2240 liter vizet használnak el a tűzoltók 39 percen keresztül; egy elektromos gépjármű esetében 6400 liter vizet 50 percen keresztül. Ráadásul a lítiumion-akkumulátorok felépítésük miatt a teljes eloltást és visszahűtést követően akár 22 órával később is képesek visszagyulladni. Ez miatt nem ritka, hogy az oltást és a hűtést nem a helyszínen, hanem egy speciális konténerben végzik elárasztásos módszerrel. A Védelem 2019/6. számában („Li-ion akkumulátoros gépjárművek tűzoltástaktikája I.”, 41. old.) megjelent cikk tanúsága szerint például egy holland város tűzoltói egy ilyen esetben az égő gépjárművet egy kb. 30 m³ űrtartalmú, DIN 30 722 szabvány szerint készített görgős konténerbe emelték egy műszaki mentőszerre szerelt daru segítségével, a konténert vízzel elárasztották, egészen addig, hogy a füstölő személygépjárművet elfedje a víz. A jármű 24 órát töltött a vízzel teli konténerben, mielőtt abból kiemelték.


 

 

Ezt is tudja, azt is tudja

Az elektromos gépjárművek terjeszkedése, mondhatni, kikényszeríti az innovációt a tűzoltásban. A Müller Safety Trailer elnevezésű utánfutó alapvetően az elárasztásos oltásra készült. A 17 m³ térfogatú, 7,8 tonnás, 7 méter hosszú tárolófelületű utánfutó saját csörlőjével képes behúzni a hűteni kívánt gépjárművet, és miután az oldalfalak szivárgásmentesen lezárhatók, a vízbe merített jármű biztonságosan elszállítható a helyszínről.
Az észak-rajna-vesztfáliai Paul Müller GmbH utánfutója azonban – a kialakításából és a méreteiből adódóan – számos más feladatra is bevethető. Puffertartályként használva mintegy 17 ezer liter oltóvíz tárolható és szállítható olyan helyre, ahol a vízvételezés más módon nem megoldható. A magas terhelhetőség pedig lehetőséget ad a legkülönfélébb szállítási feladatok ellátására is: építési anyag, homokzsákok, aggregátorok vihetők egy-egy káresethez.


 

A gyártótól minden feladatkörhöz speciális kiegészítők rendelhetők a trélerhez.

 

Fotók: Paul Müller GmbH

Vissza

Ezt a hírt eddig 1246 látogató olvasta.