Híreink

Németország: büntethető a „katasztrófafotózás”

2020. július 10. 12:02

A Bundestag 2020. július 2-i szavazásán eldőlt: aki egy baleset helyszínén engedély nélkül képeket készít és/vagy azokat továbbítja, pénz-, sőt, börtönbüntetésre is számíthat.


A törvény megszövegezésében található indoklás szerint minderre azért volt szükség, mert „a bámészkodók balesetek és szerencsétlenségek helyszíneiről – főként a balesetben megsérültekről vagy az azokban elhunytakról – képfelvételeket készítenek, és ezeket a felvételeket közösségi hálózatokon terjesztik”.

Az intézkedés nem újdonság: a „legszemélyesebb szféra megsértése képfelvétellel” eddig is büntethető volt, az új szabályozással a Bundestag lényegében a privátszféra védelmét terjesztette ki a balesetben elhunytakra is. Az elkövetők pénzbüntetést, súlyosabb esetekben akár két évig terjedő szabadságvesztést is kockáztatnak. 

Mindez Magyarországon is probléma bizonyos esetekben, ám Németországban sokkal súlyosabb a helyzet; a fotózó, videózó bámészkodók sokszor komolyan akadályozzák a mentési munkálatokat. Nem ritka, hogy a bevetési erők mobil, könnyen felállítható betekintésgátló falakkal védekeznek ellenük.


Betekintésgátló (fotó: Kelheim Önkéntes Tűzoltóság)

Vissza

Ezt a hírt eddig 1226 látogató olvasta.